1. Regata barkajola ”Melkior Paragvaj” @ 6. Dani Ičića

melkior_paragvaj_regata_2014

Glavni cilj održavanja ovakvog tipa regate je promicanje turizma mjesta Ičići te očuvanje i revitalizacija pomorske, ribarske i brodograđevne baštine. S obzirom da se sve više radi na važnosti očuvanja i promicanja tradicijskih plovila, svake godine postoji sve više interesa za ovakvu vrstu događanja.

Ičići – Po prvi puta, Ičići se upisuju u kalendar regati tradicijskih barki na jedra i vesla, koje se na Sjevernom Jadranu 2014. godine održavaju puna četiri mjeseca.

Predzadnja u nizu održat će se 1. regata barkajola ”Melkior Paragvaj” u akvatoriju ispred Ičića, koja je zakazana za subotu, 6. rujna sa startom 14 sati. Glavni cilj je promicanje turizma mjesta Ičići te očuvanje i revitalizacija pomorske, ribarske i brodograđevne baštine.

6_dani_icica_plakat

S obzirom da se sve više radi na važnosti očuvanja i promicanja tradicijskih plovila, svake godine postoji sve više interesa za ovakvu vrstu manifestacije te mnogi poduzetnici, obrtnici, ugostitelji, brodari i ribari daju svoj doprinos u realizaciji ovakvih događanja. Osim što je sportsko rekreativna, ovo je i turistički promotivna manifestacija, koja ima namjeru da uđe u tradiciju održavanja svake godine i tako postane motiv dolaska brojnih gostiju, ljubitelja maritimne kulture u mjesto Ičići.

Ova regata održava se u sklopu 6. Dana Ičića, koji traju tri dana, od 5. – 7. rujna, u organizaciji Mjesnog odbora Ičići, a glavni organizatori Regate su Paragvaj Tours i Turistička zajednica Ičići.

Prema programu, za sve sudionike biti će pripremljena ribarska marenda, a po završetku regate ribarska večera s podjelom plaketa za sudjelovanje. Za sve sudionike koji dolaze kopnenim putem bit će osigurana dizalica za spuštanje i podizanje barki te parking za automobil i prikolicu u ACI Marini Opatija u Ičićima.

Na regati mogu nastupiti tradicijske drvene barke tipa batana, pasara, guc, gajeta, leut i dr. opremljene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno, strmo) i veslima. Organizator pridržava pravo izmjene grupa sukladno broju i vrsti barki koje će sudjelovati na regati. S obzirom da je ove godine u Ičićima ovo prva regata ovakvog tipa, biti će revijalnog karaktera.

Sponzori regate su Paragvaj tours, Aci D.D., Generali osiguranje, Turistička zajednica Ičići, MO Ičići, Udruženje obrtnika Opatija, YC Croatia, Visintin vinarija, U.O. Caffe Gloria, Lučica Ičići, Bogus, Klapa Ris, Kalina Rijeka, Orada trade, pekara Korina, Buretić, Casa Marsic i Bod Ugostiteljstvo.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!