1. SEE LEADER konferencija o LEADER/CLLD pristupu u jugoistočnoj Europi okupit će više od 300 sudionika @ Opatija

Cilj konferencije je poticanje jačeg povezivanja LEADER/CLLD partnerstava, koji okupljaju javnu, civilnu i gospodarsku interesnu skupinu, sa znanstvenim i istraživačkim organizacijama i stručnjacima, kako bi što uspješnije, zajednički, pronalazili rješenja za razvoj ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica, a kojeg autonomno kreiraju te iste zajednice.

Opatija – 1. SEE LEADER međunarodna konferencija o praktičnim i teoretskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi održat će se u Opatiji od 20.-22. studenog 2019. godine u Kulturnom centru Gervais.

Na konferenciji će se okupiti više od 300 sudionika, a uz znanstvenike i praktičare svoje sudjelovanje najavili su predstavnici ministarstva poljoprivrede, agencije za plaćanja, nacionalne ruralne mreže, razvojne agencije.

–              Konferenciji će, kao ključni govornici, nazočiti predstavnici Europske komisije iz Glavne uprave za poljoprivredu (DG AGRI) i potporne jedinice FARNET mreže, kao i autoriteti s više od 20 godina iskustva u provedbi i istraživanju LEADER pristupa. Također, bit će prisutni sudionici iz 15-ak zemalja Jugoistočne Europe, među kojima najbrojniji predstavnici lokalnih akcijskih grupa (LAG-ovi), koji provode “lokalni razvoj vođen zajednicom” na svojim područjima,  financiran iz različitih Europskih fondova, najavila je Anđela Cvjetković, ispred LAG-a ‘Terra liburna’, koji je domaćin uz FLAG ‘Vela vrata’.

Glavni organizator konferencije je LEADER mreža Hrvatske (LMH), krovno udruženje Lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju i ribarstvu (LAG-ova i FLAG-ova) uz niz partnerskih institucija kao što su Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Institut iz Montpelliera (Francuska); Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku; Ekonomski fakulteti Sveučilišta u Splitu; Filozofski fakulteti Sveučilišta u Ljubljani; Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i brojni drugi…

–              Važno je naglasiti kako će konferenciji, uz visoke predstavnike Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja, prisustvovati i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskog sustava  te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, tijela nadležnog koordinaciju ESI fondova, vezano za potpunu implementaciju CLLD-a u narednom programskom razdoblju. Svoj osobit doprinos dat će i više od 20 znanstvenika u 3 znanstvena ‘sessiona’,  dok će predstavnici LAG-ova i FLAG-ova iz jugoistočne Europe imati priliku razmijeniti iskustva i pronaći partnere za projekte na SEE LEADER Networking Fair-u, a na LEADER/CLLD forumu istaknut će najvažnije smjernice za programiranje sljedećeg proračunskog razdoblja EU pred predstavnicima Europske komisije, istaknuo je predsjednik LEADER mreže Milan Medić.

Cilj konferencije je poticanje jačeg povezivanja LEADER/CLLD partnerstava, koji okupljaju javnu, civilnu i gospodarsku interesnu skupinu, sa znanstvenim i istraživačkim organizacijama i stručnjacima, kako bi što uspješnije, zajednički, pronalazili rješenja za razvoj ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica, a kojeg autonomno kreiraju te iste zajednice.

–              Zanimljiv je podatak da u Hrvatskoj postoji 68 LEADER/CLLD organizacija (54 LAG-a i 14 FLAG-ova) koje raspolažu alokacijom u visini od 98 milijuna eura u okviru trenutnog proračunskog razdoblja sufinanciranog iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Strategije koje su LAG-ovi razvili pokrivaju 51.047,08 km2 ili 90,2% kopnenog nacionalnog teritorija i uključuju 2.440.915 stanovnika odnosno 56,97% ukupnog broja stanovnika Republike Hrvatske. U LAG-ovima aktivno djeluju lokalni razvojni dionici s područja 6.165 naselja (91,05% ukupnog broja naselja) koja administrativno pripadaju 108 gradova i 403 općine (85,04% ukupnog broja gradova i 94,16% ukupnog broja općina) odnosno 511 jedinica lokalne samouprave (92,07% ukupnog broja jedinica lokalne samouprave) Republike Hrvatske, napomenula je Cvjetković i konkretnim brojkama približila važnost ove konferencije.

Potporu konferenciji pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj te niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija. Zemlja partner prve konferencije je Republika Slovenija. Ova značajna konferencija ima za  cilj prepoznati jedinstvenost lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice za integrirani teritorijalni razvoj u jugoistočnoj Europi, sumirajući rezultate proteklih godina provedbe te pružanjem smjernica za novo programsko razdoblje 2021.-2027.

Prijave traju do 31. listopada, a dodatne informacije o konferenciji možete saznati na ovom linku – https://www.see-leader.eu/