10.INA Rally Kumrovec 2021. – Kumrovec u kasnoljetnom izdanju

10.INA Rally Kumrovec 2021. – Kumrovec u kasnoljetnom izdanju

Viliam Prodan i Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

Jubilej će startom obilježiti očekivanih 68 posada iz sedam zemalja, poslije oporavka od korone u „svijet oktana“ vraća se legenda, aktualni državni prvak – Niko Pulić

Kumrovec – Začet, kao nastavak tradicije znanog imena „Rally Kumrovec“, stigao je i do prvog značajnijeg, malog, ali znakovitog jubilarnog izdanja. Vremenom se profilirao u respektabilnu međunarodnu sportsku manifestaciju, automobilističko natjecanje koje s punim formatom, obzirom na duljinu i brzince, nakon višegodišnjeg otvaranja svake hrvatske automobilističke sezone, upisuje i svoj kasnoljetni termin, 3. i 4.rujna, a sve zbog proljetnog prvog hrvatskog WRC-a, čiji se dio brzinaca preklapao sa znanim kumrovečkim.

Šest puta upravo je ovo natjecanje, u „kraljici“ auto sporta, na domaćim terenima, proglašavano u okvirima Hrvatskog auto i karting saveza, najbolje organiziranim, a sve lovorike idu u redove zagrebačkog Autokluba „Delta sport“, koji na „10.INA Rallyju Kumrovec 2021.“ očekuju 68 prijavljenih posada iz sedam zemalja. Uz suorganizatore, tri susjedne općine Kumrovec, Zagorska Sela i Tuhelj, domaćina prvog programskog dana Terme Tuhelj, te Krapinsko-zagorsku županiju, sve objedinjuje generalni pokrovitelj INA Industrija nafte d.d.. Svemu treba pridodati odvijanje manifestacije u svim epidemiološkim okvirima koja su nam postala svakodnevica, novo normalno.

Na zagorskim prometnicama, u okruženju Kumrovca,najpoznatijeg sela svijeta, kako mu tepaju, relijaše očekuje itinerer duljine 161,48 km, od čega 76,09 km otpada na osam brzinskih ispita. Prva su dva Terme Tuhelj u petak, a preostali u subotu tijekom dana. Boduje se za FIA CEZ Prvenstvo Srednjoeuropske zone, Prvenstvo Republike Hrvatske i Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a), ali i Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, u kojem će se nadmetati više od polovice sudionika.

Pulić pun optimizma (snimio M.Krpan)

Posade, pored domaćih, stižu iz Austrije, Slovenije,Mađarske,Slovačke, Češke i Njemačke, a među njima je čak 15 vozača u konkurenciji juniora. Hrvatskih je posada 49, a pristižu iz 17 klubova. Vozni park je izuzetno zavidan, pregršt vrhunskih automobila.Elitu predvodi jedan od dosadašnjih pobjednika Austrijanac Hermann Neubauer uz suvozača Bernharda Ettela u Ford Fiesti Rally2, a tu su i Mađari Antal Kovacs-Gergely Istovics (Ford Fiesta R5) i Austrijanci Peter Eisbirberger-Claudia Maier, s još jednom Fiestom Rally2. Najmanji broj od domaćih sudionika nosi najtrofejniji hrvatski automobilist, Gospar iz Dubrovnika Niko Pulić, aktualni hrvatski rally prvak 2020.godine, kojem će ovo biti svojevrstan povratak u svijet oktana, nakon višemjesečnog oporavka teško preboljenog virusa korona, zbog kojeg je u bolničkom ležaju proveo dugih 51 dan,jedan sat i dvadeset minuta. Vjeruje da je došao dan povratka u normalan svijet, ne očekuje spektakularan rezultat, ali znajući ga, gas puštati neće, samo ako bude snage. Prvi puta pored sebe slušat će jednu ženu, suvozačica mu je buduća nevjesta najdugovječnijeg mu suvozača Davora Devunića, Aleksandra Kovačić, a vozit će se u Ford Fiesti Rally 4. Nakon nekoliko sezona u Mitsubishiju, ovog puta Lancer Evo X, klase 5, vraća se još jedan šampion, brojem titula najdugovječniji domaći rally prvak Zagrepčanin Juraj Šebalj uz suvozača Ivana Pogarčića. No, od domaćih snaga, najviše se očekuje od trenutnog lidera prvenstva, relijaša u usponu, ove godine sudionika dva WRC-a, Buzećanina Viliama Prodana i Zagrepčanina Zorana Raštegorca, koji će poslije dvije pobjede, na Delti i u Velenju, pokušati stići i do treće uzastopne ove sezone, u okvirima PH. Bodovima najbliži, u generalci, su im mladi Martin Ravenščak i trostruki kumrovečki pobjednik Mađar Janos Szilagyi.

Administrativni poslovi posade očekuju u petak od 8 do 13 sati, a od 14 do 16 sati moći će isprobati svoja vozila na „Shakedown“ dionici dugoj 2,23 km. Startat će iz kumrovečkog Servisnog parkirališta u 17,21 sati, a od 17,44 sati kreće prvi brzinac Terme Tuhelj (2,09 km), podno hotelsko-lječilišnog kompleksa. Večernje izdanje starta u 20 sati.Ceremonijalni start predviđen je u subotnje jutro od 10 sati, u znanoj zoni kumrovečkog Muzeja Staro selo. Od 11,24 sati kreće BI Zagorska Sela (10,14 km), a od 11,52 BI Kumrovec (13,83 km) i svaki se ponavlja još dva puta.Pobjednike se očekuje u centru Kumrovca u 18,15 sati.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net