11. Susret djece iz Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima @ Zagreb

Predstavnici Opatije

Predstavnici Opatije

Naši Dominik Žiganto, Hana Kulišić, Ana Krištić i Jan Galić predstavili su projekt ”Dječja igrališta – pravo i potreba svakoga djeteta“ kojega su pokrenula zajedno s lokalnom zajednicom kako bi se prazna i neiskorištena dječja igrališta ponovno počela koristiti i svoje međunarodne projekte.

djecji_forum_zagreb_sabor_2016 (3)

Zagreb / Opatija – U Saboru je prekjučer održan 11. susret Dječjih foruma Saveza društava ”Naša djeca“ sa saborskim zastupnicima na kojemu je sudjelovalo četrnaest Dječjih foruma iz cijele Hrvatske. Organizator susreta je Odbor za obitelj, mlade i sport, a ove se godine održao pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera.

– Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske već dugi niz godina organizira aktivnosti djece u slobodnome vremenu te ih potiče na stjecanje novih znanja, razvijanje kreativnosti i humanosti, podsjetio je u uvodnom obraćanju predsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport Ivan Vrdoljak. Među ostalim, dodao je, Savez koordinira aktivnosti poput Dječjih foruma što doprinosi promociji dječjih prava i senzibiliziranju lokalnih zajednica za ovu temu.

– Ovom prigodom želio bih zahvaliti djeci što se u svoje slobodno vrijeme žele baviti svojom okolinom i o problemima s kojima se susreću izraziti svoje mišljenje, istaknuo je Vrdoljak.

djecji_forum_zagreb_sabor_2016 (5)

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner obraćajući se nazočnima, a posebno djeci, naglasio je kako su odrasli često zaokupljeni svojim odnosima i brigama te zaboravljaju da trebaju raditi u interesu budućih generacija jer svijet ostaje na mladima.

– Mudri ljudi slušaju što djeca i mladi govore, djeca govore srcem i nisu opterećena raznim interesima, rekao je Reiner te dodao da su međusobna potpora i pomaganje glavni smisao demokracije koja svakome daje prigodu da iskaže svoja mišljenja i prijedloge kako popraviti svijet.

– Na nama je da vam prenesemo znanje, svoja dobra i loša iskustva kako biste mogli učiniti bolje izbore nego starije generacije i stvoriti bolju Hrvatsku, poručio je Reiner.

Predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Aida Salihagić Kadić dala je prikaz rada Saveza i Dječjih foruma.

djecji_forum_zagreb_sabor_2016 (4)

– Dječji forumi, od osnivanja prvoga foruma 1992. godine do danas, djeluju u pedesetak gradova i općina, a djeca svoja iskustva stječu i razmjenjuju ne samo na godišnjim forumima u Hrvatskoj nego i na raznim međunarodnim skupovima, kazala je Salihagić Kadić.

U nastavku su uslijedila izlaganja učenika, predstavnika četrnaest Dječjih foruma u starosti od 9 do 11 godina. U brojnim izlaganjima ove su godine dominirale teme iseljavanja mladih obitelji iz Hrvatske i problem nezaposlenosti. O tim temama su govorila djeca iz Banove Jaruge, Kutine, Nove Gradiške, Slatine i Virja.

Učenici su pozvali saborske zastupnike da učine sve kako bi se njihovim roditeljima osigurao dostojanstven rad, a djeci mogućnost obrazovanja i dobroga života u njihovim sredinama.

Naši Dominik Žiganto, Hana Kulišić, Ana Krištić i Jan Galić predstavili su projekt ”Dječja igrališta – pravo i potreba svakoga djeteta“ kojega su pokrenula zajedno s lokalnom zajednicom kako bi se prazna i neiskorištena dječja igrališta ponovno počela koristiti i svoje međunarodne projekte.

djecji_forum_zagreb_sabor_2016 (2)

Predstavnici Dječjega foruma iz Čakovca predstavili su svoj projekt „Mala baterija – velika opasnost“ kojim su kroz brojne aktivnosti i organiziranjem radionica u svojoj lokalnoj zajednici uspješno doprinijeli osvještavanju problema zbrinjavanja i razvrstavanja otpada, posebno malih baterija.

Djeca iz Dubrovnika govorila su o lošoj povezanosti njihova grada s ostatkom Hrvatske, kako kopnenim tako i morskim putem, što im onemogućuje slobodu kretanja, a učenice iz Zaboka založile su se za uporabu mobitela u obrazovne svrhe.

Na potrebu rješavanja problema nasilja među školskom djecom upozorili su učenice iz Ravne Gore, a predstavnice Dječjega foruma iz Ogulina apelirale su na odrasle da djecu što više potiču na čitanje knjiga jer mnogi njihovi vršnjaci radije vrijeme provode za računalom, a čitanje knjiga smatraju nečim sramotnim.

Na kraju izlaganja svoje osvrte na dječja izlaganja dali su zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, zastupnice i zastupnici Margareta Mađerić, Gordana Rusak, Giovanni Sponza i Blaženko Boban te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Složili su se da su djeca vrlo hrabro iznijela svoja argumentirana mišljenja te uputila važne poruke svima koji odlučuju o budućnosti Hrvatske. Predloženo je da se sljedeći susret Dječjih foruma sa zastupnicima održi u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora kako bi svi zastupnici imali prigodu čuti njihova razmišljanja.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!