11.000 potpisa za pravo na čisti zrak

stop_koksari_sm…šokantna je činjenica, s kojom smo se suočili na terenu, da više od 95% građana prvi puta čuje da se planira gradnja nove Koksare ili nove termoelektrane u Plominu…
…uz veliki trud svih volontera i aktivista obavljen je vrlo uspješno sa više od 11.000 prikupljenih potpisa građana…

Opatija, Lovran – Prvi dio akcije Stop Koksari, potpisivanje peticije za raspisivanje referenduma o gradnji koking postrojenja – Koksare i Plomina 3 u Primorsko-goranskoj županiji, u organizaciji Akcije mladih, uz veliki trud svih volontera i aktivista obavljen je vrlo uspješno, a prikupljeno je više od 11.000 potpisa građana naše Županije.
Skupljanje potpisa odvijalo se 2 tjedna, od 26.04.-09.05. svakodnevno na području grada Rijeke, te u Opatiji, Lovranu, Kostreni, Bakru, Kraljevici, Viškovu… Osnovni cilj akcije – informiranje javnosti o gradnji Koksare u sklopu rafinerije Urinj i Plomina 3 u potpunosti je uspio.
– Šokantna činjenica s kojom smo se suočili na terenu, da više od 95% građana prvi puta čuje da se planira gradnja nove Koksare ili nove termoelektrane u Plominu. Dva projekta koja su proglašena od Vlade Republike Hrvatske, projektima od državnog značaja, ukupne vrijednosti oko milijardu Eura, pokušavaju se ispod stola servirati građanima, bez javnog prezentiranja činjenica i ne poštujući Zakone Republike Hrvatske. Nedopustivo je da se ovakvi projekti realiziraju na tako neozbiljan i neprofesionalan način, koji jasno pokazuje da se žele sakriti neke po javnost osjetljive stvari i činjenice, kao što je neosporiv utjecaj ovih budućih postrojenja na kvalitetu zraka koji udišemo, posljedice na zdravlje koje isti mogu ostaviti, te općenito na kvalitetu života građana u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Žalosna je i činjenica da institucije i politička tijela koja su i Zakonom obvezna po ovom pitanju štititi građana, sve do početka ove akcije nisu vidjeli potrebu za reagiranjem i poduzimanjem određenih koraka. Tek nakon što su uvidjeli da se ovom akcijom podiže razina svijesti među građanima o ovim projektima, neka tijela, poput Primorsko-goranske županije i Župana počeli su primjećivati da živimo i udišemo zagađeni zrak, kazao nam je Mario Alempijević, jedini predstavnik Opatije u Županijskoj skupštini.

11.000 potpisa za pravo na čist zrak @ Liburnija

11.000 potpisa za pravo na čist zrak @ Liburnija


Ovom prilikom Akcija mladih se želi zahvaliti svim udrugama i pojedincima koji su sudjelovali u realizaciji ove akcije i svim građanima koji su nas svojim mnogobrojnim potpisima obvezali da nastavimo borbu za naše pravo na čist zrak!
– Bez obzira na dana obećanja, Akcija mladih nastavit će s daljnjim akcijama protiv ovakvog načina rada i investitora i nadležnih institucija, jer ne možemo prihvatiti da netko bez obzira na okolnosti bude iznad Zakona. Sada imamo dodatnih 11.000 razloga da svoju borbu dignemo i na višu razinu i ako se ne zadovolje naši uvjeti da se prije eventualne realizacije projekata, izrade Studije kumulativnih utjecaja svih zagađivača na području Primorsko-goranske i Istarske županije i ako se ne izrade Studije utjecaja na zdravlje za drugu fazu modernizacije rafinerije Urinj i Plomina 3, spremni smo i na radikalnije akcije, organizaciju javnih prosvjeda i akcije građanskog neposluha. Nitko, ama baš nitko, nema pravo oduzeti nam pravo na čist zrak i rad izvan okvira Zakona i protiv toga u svojoj borbi ostajemo ustrajni, poručili su iz Akcije mladih.
Ri val – Učinimo nešto

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
______________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net