12. Festival čakavske šansone – Krenula pretprodaja ulaznica po cijeni od 50 kuna za ovogodišnji ČAnsonfest @ Kastav

Arhiva

Arhiva

Značajna novost ovogodišnjeg 12. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2016. je to, što će po prvi put imati dvije večeri. Tako će u četvrtak, 25. kolovoza, dan uoči glavne festivalske večeri novih skladbi, u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice biti upriličeno otvaranje likovne izložbe pod nazivom Poli – art, dok će se dan kasnije održati središnja večer 12. ČAnsonfesta – Kastav 2016.

Kastav – Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već dvanaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji je usmjeren ka očuvanju i unapređenju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala usmjerenog k očuvanju čakavske besede izražene kroz glazbu.

Yamas

Yamas

Značajna novost ovogodišnjeg 12. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2016. je to, što će po prvi put imati dvije večeri. Tako će u četvrtak, 25. kolovoza, dan uoči glavne festivalske večeri novih skladbi, u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice biti upriličeno otvaranje likovne izložbe pod nazivom Poli – art. Izložba je posvećena poznatim skladateljima, šansonjerima i kantautorima, koji se pored glazbe i šansone, vrlo uspješno bave i likovnim izrazom, a organizirana je u suradnji s dugogodišnjim učesnikom ČAnsonfesta, kantautorom i šansonjerom Igorom Brešanom, inače istaknutim hrvatskim karikaturistom i organizatorom brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Među izlagačima će se naći likovna djela skladatelja Ive Tijardovića, Ljube Stipišića, violinista Tonka Ninića, Arsena Dedića, Zvonka Špišića, Ivice Percla, Daniela Načinovića, Marka Demichelija, violončelista Vitolda Košira, Jadranke Bastajić Jaje, Borisa Leinnera, Slobodana Kovačevića iz grupe More, Ljubomira Pende (Buce iz dueta Srđan i Buco), Borisa Hrepića Hrepe iz Daleke obale, Davora Gopca, Žana Jakopača i mnogih drugih. Nakon otvaranja izložbe, u večernjem kastavskom ambijentu, će se na stepenicama u ulici Zakona kastafskega, održati akustična večer šansone naslovljena Na kastafskemi skalini, u kojoj će nastupiti renomirani šansonijeri: Hrvoje Hegedušić, Igor Brešan, Daniel Načinović i Lado Leskovar iz Slovenije.

Središnja večer 12. ČAnsonfesta – Kastav 2016. i ove će se godine održati kao program zatvaranja jubilarnog 25. Kastafskega kulturnega leta u petak, 26. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena, Festival održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s produkcijsko – natjecateljskom koncepcijom, budući Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 12. ČAnsonfesta borit će se za nagrade ovogodišnjeg Festivala, koje su ujedno i novčane: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike. Na ovogodišnjem ČAnsonfestu bit će izvedeno 19 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

12_cansonfest_plakati_2016 (2)_01

1. BAJKA – Duško Jeličić i Slavko Sekulić
glazba i stihovi Duško Jeličić

2. BILI SMO SREĆNA DECA – Igor Brešan
glazba i stihovi Igor Brešan, prepjev stihova na čakavski Branko Kukurin

3. BRODSKI KOGO – Daniel Načinović
glazba Duško Rapotec Ute, stihovi Daniel Načinović

4. CELI SAN ŽIVOT OTEL GA IMET – Hrvoje Hegedušić
glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Šemeš

5. ČA SMO MI – Lado Bartoniček i Martina Majerle
glazba i stihovi Lado Bartoniček

6. ČA TE JUDI REĆ – Francesco Squarcia
glazba Francesco Squarcia, stihovi Alfred Šaina i Francesco Squarcia

7. FALA TI VETRE – Katja Budimčić
glazba Dino Antonić, stihovi Branka Kržik Longin

8. GREN, POMALO GREN (PENZIONERSKA) – Mensur Puhovac
glazba i stihovi Mensur Puhovac

9. KONOBO MOJA – Dino Antonić
glazba Dino Antonić, stihovi Cvetana Linić

10. MRE MOJ BELI BROD – Stjepo Martinović
glazba i stihovi Stjepo Martinović

11. NA PUNTE OD GROTI – Mario Lipovšek Battifiaca
glazba Robert Grubišić, stihovi Zlatan Marunić

12. NE MIRIN SE JA BEZ TEBE – Jozefina Juretić
glazba Sanjin Mandičić, stihovi Zdravka Žeželić – Alić

13. PRIJATELICA – Yamas
glazba i stihovi Tajana Dukić

14. RAPSODIJA Z MOLO LONGA – Vivien Galletta
glazba i stihovi Smiljan Kirinčić

15. SAD JE DOŠLO VRIME – Nevia Rigutto
glazba Igor Stanković, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković

16. STENA – Dražen Turina Šajeta
glazba i stihovi Dražen Turina Šajeta

17. STRIC MIHA – Neven Barac
glazba i stihovi Neven Barac

18. TI ĆEŠ TO UMET – Lucija Rajnović
glazba Robert Grubišić, stihovi Senka Laginja

19. VRAG JE DEŠPET – Davor Grgurić
glazba Damjan Brnić, stihovi Davor Grgurić

Ulaznice za ovogodišnji 12. ČAnsonfest – Kastav 2016. po cijeni od 50 kn su u pretprodaji, a mogu se nabaviti u Festivalskom uredu Kastafskega kulutrnega leta, Trg Matka Laginje 4, Kastav (tel.: 051/691 610) svaki dan osim nedjelje i blagdana od 16h do 21h, a na dan Festivala od 16h do 22h; Agenciji New Sound d.o.o., Trg maršala Tita 2, Matulji (tel.: 098/189 46 87 ili info@newsound.hr) od 16h do 19h; Antikvarijatu Ex libris, Riva Bouduli 3b, Rijeka (tel.: 051/312 221 ili info@ri-exlibris.hr) od 09h do 20h, subotom od 09h do 14h; Foto Reviji, Užarska 28, Rijeka (tel.: 051/315 261, 091/526 04 34 ili info@fotorevija.hr) od 08h do 19h, subotom od 08h do 12h; Dallas Records Music Shopu, Splitska 2a, Rijeka (tel.: 051/332 524 ili dms-rijeka@mars-music.hr) od 09h do 21h, subotom od 09h do 13h i od 17h do 21h; Robnoj kući Korzo – caffe bar Nad Urom (IV kat), Trg Ivana Koblera 1, Rijeka (tel.: 051/333 338 ili novikorzo@gmail.com) od 08h do 20h te na Internet stranici www.mojekarte.hr.

12_cansonfest_plakati_2016 (1)

NIkola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!