15. Drvno-tehnološka konferencija u Opatiji

Na šumi bazirani sektor zapošljava preko 50.000 zaposlenih, od kojih su mnoga radna mjesta na ruralnim prostorima, čime doprinose ravnomjernom prostornom i ukupnom razvoju.

Opatija – U Hotelu Royal otvorena je 15. Drvno-tehnološku konferencija. Drvno-tehnološka konferencija je tradicionalno centralno godišnje okupljanje drvnog sektora u Hrvatskoj i Regiji, s preko 300 sudionika svake godine. Cilj konferencije je analizirati prilike na domaćem tržištu te utvrditi mogućnosti za jačanje prisustva domaćeg proizvoda na hrvatskom tržištu te promocija drvoprerađivačke industrije kao generatora razvoja hrvatskog gospodarstva, posebice zbog nisko-ugljičnog aspekta, kao i jačanja ruralnog razvoja i napretka posebno na potpomognutim područjima.

Na šumi bazirani sektor u Hrvatskoj posjeduje mnoge komparativne prednosti i iznadprosječne pokazatelje, među kojima se ističe udio od 10% u ukupnom hrvatskom izvozu. Na šumi bazirani sektor zapošljava preko 50.000 zaposlenih, od kojih su mnoga radna mjesta na ruralnim prostorima, čime doprinose ravnomjernom prostornom i ukupnom razvoju.

Na konferenciji je sudjelovao i zamjenik župana Petar Mamula.
– Mi zastupamo politiku “oni koji žive u šumi, trebaju i živjeti od šume”. Bez obzira o pozitivnim rezultatima koje sektor bilježi u izvozu, trebao isto tako i progovoriti o problemu koji se vežu uz drvni sektor. Na područjima na kojima se dešava najveći dio proizvodnog procesa imamo veliki odljev stanovništva, niske plaće radnika i trebali bi se potruditi da kroz dodanu vrijednost te kroz napredak u tehnološkom procesu povećamo plaće svih uključenih u proces. Ono o čemu se razgovara je da dobit koju Hrvatske šume ostvaruje kao javno poduzeće koje gospodari javnim resursom, da se drugačije rasporedi i puno više ulaže u područja s kojih se resurs doprema, istaknuo je Mamula.

Zamjenik Mamula sudjelovao je kao koordinator na sastanku Saborskog odbora za poljoprivredu na kojem je bilo riječi o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o lovstvu.

– Rečeno je da se neće strogo paziti i kažnjavati ukoliko rokovi kasne koji dan, bitno je napraviti dobar posao i da dokumenti koji će biti doneseni, na temelju kojih će se raspolagati državnim poljoprivrednim zemljištem ne budu preobilni, nego da budu praktični dokumenti iz koji će se moći bitno saznati i na temelju čega će se moći na pravilan način gospodariti sa tim privrednim resursom, rekao je zaključno Mamula.

N. C. / PodUčkun.net