18. Međunarodni festival puhačkih orkestara

pol_sm_susretLovran, Opatija – 18. međunarodni festival puhačkih orkestara ˝Naš svijet je Glazba˝ održati će se ovaj vikend u Lovranu i Opatiji. Svake godine na ovom festivalu sudjeluju iznimni orkestri iz regije Alpe-Adria koji kroz svoj program predstavljaju regiju i državu iz koje dolaze i njen glazbeni izričaj. To je prilika da se kroz glazbeno druženje uspostave kontakti, upozna glazbenike s ljepotama našega kraja te oživi kulturna ponuda liburnijskog područja.
Na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će slijedeći orkestri, ukupno oko 200 glazbenika: Morahalom i Kistelek iz Mađarske, Associazione filarmonica, Coneglianese iz Italije, Pihalni orkester Tržič iz Slovenije i Puhački orkestar Lovran, Lovran, Hrvatska..
Program i kompletna satnica slijedi u nastavku:
18. Međunarodni festival puhačkih orkestara
“NAŠ SVIJET JE GLAZBA”

Petak, 07.05.2010.
20:00 – koncert gostujućih orkestara na Trgu Sv. Jurja u Lovranu
Subota, 08.05.2010.
16:00 – koncert svih sudionika ispred ville Angioline u Opatiji
– koncert u prekrasnom ambijentu parka Angiolina gdje se pojedinačno svojim muziciranjem predstavljaju svi sudionici Festivala (svaki orkestar u trajanju od cca 20 min)
20:00 – večernji koncert svih orkestara u Lovranu
– pojedinačno predstavljanje svih sudionika Festivala (svaki orkestar u trajanju od cca 20 min)
Nedjelja, 09.05.2010.
10:30 – mimohod svih sudionika glavnom opatijskom ulicom od tržnice do Slatine
– svaki orkestar pojedinačno kreće u mimohod glavnom opatijskom ulicom od tržnice do Slatine predstavljajući se koračnicama tipičnim za njegovu zemlju
11:00 – zajednički promenadni koncert na kupalištu Slatina
– svaki orkestar zasebno, prema rasporedu mimohoda, svira jednu koračnicu. Nakon toga svi orkestri zajedno sviraju odabrane koračnice od kojih svaka predstavlja jednu zemlju sudionicu
12:30 – mimohod svih sudionika u Lovranu od h. Excelsior do Trga slobode
– završni mimohod svih orkestara – glazbenici svih orkestara se formiraju prema instrumentima u jedan Veliki orkestar – sviraju se odabrane zajedničke koračnice
13:00 – zajednički promenadni koncert na Trgu slobode
– službeno zatvaranje Festivala na Trgu Sloboda uz uz prigodan govor načelnika Općine Lovran, gospodina Emila Gržina, te razmjenu darova
– Veliki orkestar izvodi zajedničke koračnice
pol_susret
O Festivalu Naš Svijet je Glazba
Puhački orkestar ove godine organizira 18. međunarodni Festival puhačkih orkestara Naš svijet je Glazba.
Ideja o ovom susretu glazbenika nastala je početkom devedesetih, kada je u Lovranu i Opatiji nastupio jedan austrijski orkestar. Suradnja se nastavila, glas o ljepoti i gostoljubivosti Lovrana i Opatije privukao je nove orkestre. Želja da se opatijska rivijera predstavi kao kulturni centar bogate povijesti i tradicije postupno je povećavala broj gostujućih orkestara. Naša ciljna grupa su orkestri Alpe-Adria-Dunav regije, pa svake godine nastupa po jedan orkestar predstavnik Austrije, Italije, Mađarske i Slovenije (ovisno o financijskim mogućnostima), naravno uvijek iz drugog mjesta/grada. Tako smo u posljednjih nekoliko izdanja ugostili 3 odnosno 4 gostujuća orkestra što uz Puhački orkestar kao domaćine donosi oko 200-250 glazbenika po izdanju. Sve skupa, u prethodnim izdanjima se opatijskoj i lovranskoj publici predstavilo više od 2000 glazbenika.
Festival se održava početkom svibnja, a u tri dana koliko traje orkestri se prezentiraju publici s dva koncerta u Lovranu, jednim gala koncertom u Opatiji, te dva mimohoda – u Opatiji i Lovranu nedjeljom ujutro. Možda najinteresantniji je upravo opatijski gala koncert, jer se održava u specifičnoj okolini: ispred Ville Angioline, na otvorenom. Ovakav pristup u kojem publika može šetati oko orkestara ili sjesti i odslušati koncert doslovno napuni park Angiolinu, a šetača i sjedača bude jako puno!
Svaki orkestar predstavlja svoj program samostalno, ali uvijek preporučamo da orkestri koriste nešto od glazbenog izričaja kraja iz kojeg dolaze. Time stvaramo zanimljivu kombinaciju različitosti i ujedno zajedništva.
Mimohod nedjeljom ujutro kreće s opatijske tržnice kad se orkestri glavnom cestom kreću do kupališta Slatina, na kojem se potom odvija zajednički koncert. Svaki orkestar prethodno pošalje aranžman jedne koračnice ostalim orkestrima, pa te skladbe na kraju izvode svi učesnici skupa – orkestar od skoro 200 ljudi!
Osim glazbenika, uvijek potičemo orkestre da sa sobom dovedu i ”navijače“ – time se daje dodatni doprinos prilivu turista u predsezonsko vrijeme.
– Press release POL.
Foto, tekst: David Kurti

error: Content is protected !!