2. Regata tisuću otoka – Damaco pobjednik etape za pamćenje

regata_1000_otoka_tivat

Start 2. etape iz Tivta za Rijeku predviđen je u 12:00 u četvrtak, 25.09. a dan prije jedri se i promotivna regate 1000 otoka + 2 u prekrasnom zaljevu Boke Kotorske.

Rijeka – Još će se dugo prepričavati prva etapa 2. Regate tisuću otoka koja je ponudila sve ono što duge navigacijske regate čine epskim. Uvjeti vjetra od potpune bonace na startu do nevera i udara preko 70 čvorova, dva slomljena jarbola, nekoliko potrganih jedara, ali što je najvažnije bez ozljeda jedriličara.

A počelo je kao da su se jedriličari pitali kako će uopće stići do cilja u Porto Montenegru. Start u Rijeci ponudio je dašak vjetra koji u šali jedriličari znaju reći da je zbog toga što zrak stoji, a zemlja se vrti oko svoje osi. Glavna ideja bila je svima kako napustiti Kvarner i domoći se povoljnog vjetra kod Krka i Raba. Prognoza je nudila jači vjetar u drugom dijelu kursa, ali i najavljivala upozorenje za udare bure i do 70 čvorova. Kako je vjetar jačao jedrilice su se našle u problemima. Dva trimarana Lazy i Silver Chiller ostalai su bez jarbola, srećom bez ozljeda članova posade, dok je Teuta s irskom posadom zbog zaplitanja spinakera oko pramčanog leta morala odustati i skloniti se u Rogoznicu. Pri jakim udarima bure i Jonathan RR sa slovenkom posadom se dva puta vezao u sigurnoj luci, ali je ipak nastavio i uspio završiti drugu etapu.

Rezultati...

Rezultati…

U borbi za vrh Esimit Europa 2 je očekivano, kao najbrža jedrilica ne regati, bio ispred svih što mu je omogućilo da cijeli kurs jedri ispred oluja i nevera, ali s nešto slabijim vjetrom te je liniju cilja ispred Porto Montenegra presjekao nakon 38:24:08 sati, pa će vjerojatno ponovno druge godine morati pokušati oboriti prošlogodišnji rekord mađarskog Wild Joea od 28:41:06 sati. Posade WIld Joa i Dubrovnika prošle su vjerojatno jednu od najtežih situacija u jedriličarskim karijerama. Obje su jedrilice pred sam kraj prve etape ušle u iznenadne nalete bure olujne snage. U vremenu od skoro 15 minuta posade nisu mogle kontrolirati jedrilicu a bura ih je nosila prema obali. Prisebnošću posade uz pravilno korištenje sigurnosne opreme koja je striktno bila pregledavana prije starta izbjegnute su ozljede posade, ali uz oštećenja jedara i opreme obje su jedrilice morale odustati od prve etape.

Gotovo sve jedrilice po povratku u marinu prepričavale su doživljaje burne noći, ali najviše razloga za slavlje ima posada Damaca s Berislavom Vranićem iz kostrenskog Galeba. Nakon 51:02:05 sati pobijedili su po korigiranom vremenu s 2 minute i 11 sekundi prednosti ispred Cuba Libre s litavskom posadom te zaslužili čestitke svih sudionika regate. Na trećem mjestu je austrijska Hidra potpomognuta većinom hrvatskih članova posade. Posebnu nagradu zaslužio je jedini višetrupac koji je ostao u regati. Njemački High Q1 s kormilarom Hansom Nagelom sa svojim sinom u posadi prošao je sve nevere na kursu i jedrio sve do isteka vremenskog ograničenja od 72 sati nakon signala starta.

Start 2. etape iz Tivta za Rijeku predviđen je u 12:00 u četvrtak, 25.09. a dan prije jedri se i promotivna regate 1000 otoka + 2 u prekrasnom zaljevu Boke Kotorske

I. Mellor / Zoran Grubiša / PodUčkun.net
Foto: Dalibor Ševaljević

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net