20. međunarodni festival puhačkih orkestara ‘Naš svijet je Glazba’

Na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će slijedeći orkestri: Pihalni orkester Marezige, Marezige (Slovenija), Olek Orkiestra, Janóv Lubelski (Poljska), Balatonfüred város koncert fúvószenekara, Balatonfüred (Mađarska) te domaćin, Puhački orkestar Lovran.

Lovran – 20. međunarodni festival puhačkih orkestara ˝Naš svijet je Glazba˝ koji se tradicionalno održava početkom svibnja u Lovranu i Opatiji, u svojih dosadašnjih 19 izdanja okupio je velik broj sudionika i naišao na odličan prijem kod publike. Svake godine na ovom festivalu sudjeluju iznimni orkestri iz okolnih država koji kroz svoj program predstavljaju regiju i državu iz koje dolaze i njen glazbeni izričaj. To je prilika da se kroz glazbeno druženje uspostave kontakti, upozna glazbenike s ljepotama našega kraja te oživi kulturna ponuda liburnijskog područja. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će slijedeći orkestri, ukupno oko 150 glazbenika: Pihalni orkester Marezige, Marezige (Slovenija), Olek Orkiestra, Janóv Lubelski (Poljska), Balatonfüred város koncert fúvószenekara, Balatonfüred (Mađarska) te domaćin, Puhački orkestar Lovran.

liburnijanet-nas-svijet-je-glazba-2011-13

U tri dana orkestri će nastupiti na više lokacija. Petak će se gostujući orkestri predstaviti koncertom na parkiralištu Brajdice (početak u 20:00) u Lovranu; subotu poslijepodne će se održati zajednički koncert svih sudionika ispred Ville Angioline (početak u 16:00), dok je večer rezervirana za koncert svih sudionika na parkiralištu Brajdice (početak u 20:00). U nedjelju će orkestri od 10:30 mimohodom od opatijske tržnice krenuti prema Slatini, potom će na kupalištu Slatina (u 11:00) biti održan zajednički promenadni koncert (orkestri će zajedno svirati marševe). U 12:30 će se na parkiralištu Brajdice održati svečanost zatvaranja festivala uz zajednički nastup orkestara i izmjenu darova.

– Ideja o ovom susretu glazbenika nastala je početkom devedesetih, kada je u Lovranu i Opatiji nastupio jedan austrijski orkestar. Suradnja se nastavila, glas o ljepoti i gostoljubivosti Lovrana i Opatije privukao je nove orkestre. Želja da se opatijska rivijera predstavi kao kulturni centar bogate povijesti i tradicije postupno je povećavala broj gostujućih orkestara. Naša ciljna grupa su orkestri Alpe-Adria-Dunav regije, pa svake godine nastupa po jedan orkestar predstavnik Austrije, Italije, Mađarske i Slovenije (ovisno o financijskim mogućnostima), naravno uvijek iz drugog mjesta/grada. Ove smo godine napravili izuzetak od pravila, pa nam je u goste došao orkestar iz Poljske. Tako smo u posljednjih nekoliko izdanja ugostili 3 odnosno 4 gostujuća orkestra što uz Puhački orkestar kao domaćine donosi oko 200 glazbenika po izdanju. Sve skupa, u prethodnim izdanjima se opatijskoj i lovranskoj publici predstavilo više od 2500 glazbenika, kazao nam je David Kurti iz Puhačkog orkestra Lovran.

Festival se održava početkom svibnja, a u tri dana koliko traje orkestri se prezentiraju publici s dva koncerta u Lovranu, jednim gala koncertom u Opatiji, te dva mimohoda – u Opatiji i Lovranu nedjeljom ujutro.

– Možda najinteresantniji je upravo opatijski gala koncert, jer se održava u specifičnoj okolini: ispred Ville Angioline, na otvorenom. Ovakav pristup u kojem publika može šetati oko orkestara ili sjesti i odslušati koncert doslovno napuni park Angiolinu, a šetača i ‘sjedača’ bude jako puno! Svaki orkestar predstavlja svoj program samostalno, ali uvijek preporučamo da orkestri koriste nešto od glazbenog izričaja kraja iz kojeg dolaze. Time stvaramo zanimljivu kombinaciju različitosti i ujedno zajedništva. Osim glazbenika, uvijek potičemo orkestre da sa sobom dovedu i ”navijače“ – time se daje dodatni doprinos prilivu turista u predsezonsko vrijeme, dodao je David Kurti iz Puhačkog orkestra Lovran.

O orkestrima:
“Olek orkestar” Janow Lubelski naziv je limene glazbe koja je 1997. godine osnovana u sklopu Kulturnog centra u Godziszowu. Od 1999. godine razvoju orkestra pridružuje se Kulturni centar Janow Lubelski. U samom početku orkestar je činilo 8 glazbenika amatera. Nakon nekoliko uspješnih koncerata, porastao je interes mladih za sviranjem u orkestru koji dolaze i uče osnove muziciranja na pojedinim instrumentima. Danas orkestar broji cca. 30 članova, većinom mladih, glazbeno školovanih ljudi. Orkestar raspolaže sa širokim repertoarom koji predstavljaju na brojnim događanjima, a snimio je i nosač zvuka s nekoliko odabranih skladbi.
Dirigent: Alexander Krzos

Puhački orkestar Marezige bilježi 104. godišnjicu svoga djelovanja i danas broji 52 glazbenika. Posljednjih godina starije je glazbenike amatere zamijenio velik broj mladih glazbeno obrazovanih članova s kojima orkestar neprestano napreduje u kvaliteti svoga djelovanja. Repertoar orkestra iz Mareziga vrlo je raznolik, primjeren za sve vrste događaja na kojima sudjeluje tijekom godine. Kulturno djelovanje se u Marezigama prenosi s koljena na koljeno, a sviranje u orkestru za članove je poseban doživljaj koji ih pozitivno usmjerava stvarajući želju za ustrajnošću i kvalitetom.
Dirigent: Boris Babič

Gradski koncertni puhački orkestar Balatonfured je osnovan davne 1935. godine i od tada je ponos tog čuvenog liječilišta i turističke destinacije. Nositelji su niza domaćih i međunarodnih stručnih nagrada. Zadnjih 70 godina redovito nastupaju na tradicionalnom Anna balu, a na obali jezera turiste zabavljaju promenadnim koncertima. Nastupaju po čitavoj Mađarskoj, ali su rado pozivani i u Češku,Slovačku, Austriju, Njemačku, Holandiju, Italiju, Francusku, Poljsku i Hrvatsku. Članovi orkestra su amateri, najvećim dijelom učenici i profesori srednje glazbene škole, čiji ravnatelj je i dirigent orkestra, naš dugogodišnji prijatelj, gospodin Ferenc Csincsi.
Dirigent: Ferenc Csincsi

Puhački orkestar Lovran ove godine slavi veliki jubilej, 100. godišnjicu djelovanja. Osnovan davne 1912. godine, kroz svoju je dugogodišnju glazbenu tradiciju glas Lovrana i okolice pronio diljem zemlje ali i inozemstva gdje su uvijek rado viđeni gosti. Danas orkestar broji 40-tak članova amatera, a svake mu se godine pridružuju mladi, koji svoje glazbene korake uče u internoj školi orkestra. Orkestar bilježi brojna priznanja i nagrade, nastupe s hrvatskim estradnim zvijezdama ali i 4 nosača zvuka, a u planu je i peti. Repertoar je vrlo raznolik s naglaskom na moderne stilove što ga čini drukčijim od drugih.
Dirigent: Miodrag Kašić

Otkrivanje spomen ploče u čast lovranske glazbe...

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!