26. Rally Opatija 2017. – Povratak na dionicu Šušnjevice i Boljuna

Okupljanje svih vozila u centru Opatije oko 18 sati nadomak gradske Tržnice ispred koje će prvo vozilo startati u 18,30 sati. Od 18,53 i 20,56 sati voze se prva dva brzinca Breza kod Permana. Subotnji program kreće iz opatijske luke u 8 sati, start prvog istarskog brzinca Šušnjevica je u 9,18 sati, Boljun u 9,48, a Učka kreću u 10,19 sati kod ulaza u Tunel. Sve se ponavlja još dva puta od 12,52 i 16,26 sati. Pobjedničku posadu očekuje se u centru Opatije u 18,30 sati, a svečanost dodjele priznanja je u 21,30 sati u Restaurantu Molo u opatijskoj luci.

Rijeka – U riječkom RI Info centru novinarima je predstavljen ovogodišnji međunarodni 26. Rally Opatija 2017. koji se 5. i 6. svibnja održava na širem području Opatije i zaleđu Učke s istarske strane.

Organizator ove tradicionalne manifestacije Autoklub Opatija ove je godine primio 88 prijava iz devet europskih zemalja: Hrvatske (32), Italije (13), Austrije (13), Njemačke (10), Mađarske (9), te ostali iz Slovenije, Češke, Srbije i Bosne i Hercegovine. Uz Prvenstvo Republike Hrvatske sudionici će voziti za bodove prestižnog međunarodnog Mitropa rally Cupa, te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine.

– Sudionike očekuje 391,87 kilometara itinerera s 11 brzinskih ispita ukupne duljine 83,99 km. Prve se večeri u petak dva puta vozi brzinac Breza kod Permana,prvi dnevni, drugi noćni, a sutradan su na rasporedu vožnje cestama Ćićarije, po tri kruga već znanim i nimalo lakim relijaškim dionicama Šušnjevica, Boljun i uspon na Učku s istarske strane. Konkurencija je izuzetno jaka pa će i uzbuđenja na stazama biti besprijekorna. Zadovoljstvo nam je da će i start i cilj i ove godine biti u centru Opatije, kod Tržnice, a servisna baza svim posadama je Preluk – kazao je direktor rallya Dražen Puž.

Relijašku elitu predvodi buzetsko-zagrebački dvojac Viliam Prodan i Zoran Raštegorac, članovi trofejnog Autokluba Opatija Motorsport koji su bili gosti susreta s novinarima.

– Čast nam je i zadovoljstvo ponijeti startni broj 1, što predstavlja svojevrsnu ulogu favorita. Vraćamo se Opatiji koju izuzetno cijenimo, očekuju nas izazovni i nimalo laki brzinci, posebno se to odnosi na Šušnjevicu, zasigurno jedan od najboljih i najtežih brzinskih ispita u nas. Žao nam je da Učka cijelom svojom duljinom i uspona i spuštanja nije brzinac, ali dionica s istarske strane nije ništa manje zahtjevna. Naš Peugeot 208 T16 R5 u potpunosti je spreman i ako ne bude tehničkih poteškoća nadamo se dobrom rezultatu. Za generalku konkurira desetak posada, to je izazov više – istakao je Viliam Prodan kojem start sezone u Kumrovcu nije bio najsretniji. Do cilja nisu stgli zbog jednog bliskog susreta s betonskim zidom jednog mostića.
S pobjedom iz Kumrovca u Opatiju stiže najtrofejniji hrvatski relijaš Juraj Šebalj (AKK Sveta Nedelja) ove godine u tandemu s mladim suvozačem Karlom Golubom u još uvijek konkurentnom Mitsubishi Lanceru Evo IX. Iako su oko njih brojni automobili R5 , među prvih deset na startnoj rampi naći će se još tri „miceka“. Svojevrsni kuriozitet je i nastup jednog od pobjednika Opatije sredinom 90-tih Talijana Claudia De Cecca koji će uz suvozača Alberta Barigellija u prestižnom Hyundai i20 R5 pokušati ponovo do pobjedničkog postolja.

– Za ukupnu pobjedu konkurencija je i više nego vrhunska. Ali ne smijemo nikako zaboraviti brojne posade u ostalim, kažimo slabijim klasama, njihove duele i borbu za svaki bod posebno u hrvatskom prvenstvu – riječi su Zorana Raštegorca čiji je sin Luka također na užarenoj suvozačkoj stolici još jednog vozača AK Opatija Motorsport Matea Butorca (Citroen C2 R2).

U domaćem prvenstvu zastupljeno je 13 klubova, najbrojniji su zagrebački AK Delta Sport sa deset posada. Uz Prodana puno se očekuje i od njegovih klupskih kolega, ali isto tako i od mladog Riječanina Ivana Pavlovića (AK Rijeka) kojem je u Renaultu Clio RS suvozač jedan od veterana Elvino Svetić, svojevremeno 1985.godine na „četvrtoj Opatiji“ suvozač u tada pobjedničkoj posadi Boris Radalj – Elvino Svetić.

Uz opatijski klub suorganizatori su riječki autoklubovi Ina Millennium i Rijeka, te zagrebački AK Delta Sport, a generalni pokrovitelj Grad Opatija.
Servisno parkiralište smješteno je na Preluci gdje će se već u četvrtak 5.svibnja od 17 do 20 sati odvijati verifikacija posada i tehnički prijam vozila. Nastavit će se sutradan u petak od 8 do 12 sati – verifikacija posada (Preluk) i tehnički prijam vozila (Servis Kajba Bivio), dok je od 14 do 16,30 sati Shakedown na dijelu brzinca Breza. Okupljanje svih vozila u centru Opatije oko 18 sati nadomak gradske Tržnice ispred koje će prvo vozilo startati u 18,30 sati. Od 18,53 i 20,56 sati voze se prva dva brzinca Breza kod Permana.

Subotnji program kreće iz opatijske luke u 8 sati, Start prvog istarskog brzinca Šušnjevica je u 9,18 sati, Boljun u 9,48, a Učka kreću u 10,19 sati kod ulaza u Tunel. Sve se ponavlja još dva puta od 12,52 i 16,26 sati. Pobjedničku posadu očekuje se u centru Opatije u 18,30 sati, a svečanost dodjele priznanja je u 21,30 sati u Restaurantu Molo u opatijskoj luci.

Tekst i foto: Miroslav Krpan / PodUčkun.net

error: Content is protected !!