4. Festival psihologije i medija Rijeka: platforma za suradnju psihologa i medijskih stručnjaka

Psihologija, mediji i pandemija jedna je od tema ovogodišnjeg festivala

Rijeka – 4. Festival psihologije i medija biti će održan u Rijeci od 15. do 17. rujna 2021. godine. Ovaj je Festival zanimljiv spoj struke – psihologije i medija na jednom mjestu, od svoje prve godine privlači veliki interes aktivnih sudionika, publike i medija.

U organizaciji Društva psihologa Primorsko goranske županije, festival u svom četvrtom izdanju ove godine organizira se kao e-festival putem Zoom aplikacije. Uoči održavanja Festivala 2021. razgovarali smo s predsjednikom Hrvatske psihološke komore Hrvojem Gligorom, ujedno i jednim od čelnih ljudi ispred Programsko-organizacijskog odbora Festivala.

Što je „Festival psihologije i medija“, kako je nastao?
-FPiM je platforma za suradnju psihologa i medijskih stručnjaka, pokrenuta radi jačanja dijaloga između ovih profesija, te boljeg međusobnog razumijevanja i kvalitetnije suradnje. Zamišljen je kao skup konferencijsko-festivalske forme koja uključuje sve oblike sudjelovanja, a pokrenut je s namjerom uključivanja zainteresiranih organizacija i stručnjaka.
Do sada su održana tri festivala – 2018. i 2019. godine pod nazivom ‘Psycho Film & Media Festival’ te prošle, 2020. godine, u pandemiji koronavirusa Festival je pod novim imenom ‘Festival psihologije i medija’ organiziran kao e-festival putem Zoom aplikacije. Festival 2021. godine organiziramo pod radnim nazivom ABC-model što je ujedno i forma čije će održavanje odrediti epidemiološko stanje, odnosno mjere nadležnih po tom pitanju, za Torpedo je rekao Hrvoje Gligora.

Tko sudjeluje na Festivalu općenito, tko ga organizira, tko sudjeluje, koje su teme?
-Na Festivalu sudjeluju uglavnom psiholozi, no imali smo do sada i dosta stručnjaka iz medija, umjetnika, pripadnika drugih profesija. Tehnički organizator je Društvo psihologa PGŽ, a teme (središnja i stalna) su navedene i obrazložene na webu fpim.eu.

Imate nešto posebno izdvojiti iz programa Festivala ove godine?
-Psihologija, mediji i pandemija – u drugom dijelu Festivala. Iako središnja tema sama po sebi govori o čemu je riječ, namjera nam je objediniti stalne i dosadašnje teme Festivala i dodati mu novu komponentu sadržanu u pojmu pandemije koju je izazvao koronavirus. Koliko nam se životi u okolnostima pandemije mijenjaju, koliko je prisutna psihologija – što nudi i što uči iz ove situacije, koliko se mijenjaju mediji – to su samo neka od pitanja koja nam se postavljaju. Aktivne sudionike Festivala pozivamo na promišljanja i prezentaciju svojih ideja, istaknuo je Gligora.

Program Festival Psihologije i Medija od 15. do 17. rujna 2021.

Tko su predavači-sudionici Festivala ove godine, koje su teme, tko su gosti?
Evo programa festivala – i predavača, kao i tema od srijede 15. do petka 17. rujna 2021.

Srijeda, 15.09.2021. 10.00-13.00 sati
– Ivana Grabar, Nada Kegalj: Pink Pen: Volite sebe sada. Živite sada!
– Ivana Sošić Antunović, Gorana Mišćenić, Sonja Pribela-Hodap, Minja Jeić, Renata Milanković Belas, Neda Vac Burić: Online podrška psihologa roditeljima i sustručnjacima u vrtiću
– Ermina Duraj: Psihologija u javnosti i za javnost

Četvrtak, 16.09.2021. 10.00-13.00 sati
– Dolores Vlahov Paulić: Televizija danas
– Ljiljana Krneta: Fenomeni u komunikaciji medijskog posredovanja i psihologije
– Daniela Šincek: Tolerantan (budući) nastavnik – medijski sadržaji u edukaciji za prihvaćanje različitosti

Petak, 17.09.2021. 10.00-13.00
– Lea Andreis: Psihologija marketinga – Welcome to the dark side?
– Edita Krizmanić, Matija Domitrović: Aplikacije kao medij mentalnog zdravlja
– Društvo psihologa Istre – Associazione psicologi dell’Istria (DPI-API) i gosti: Anđela Jelić, Luana Poleis, Maja Žutić, Nikolina Levak, Snježana Grgić i Rebeka Bulat: Iskustva psihologinja na društvenim mrežama

Planovi za iduću godinu FPiM?
Iduće godine UŽIVO u prvom dijelu godine, mali jubilej (5. rođendan) koji će uključiti i Filmsku večer te Medijsku školu za psihologe. Svi ste dobrodošli na FPiM, kao i svake godine, uz obvezne prijave, kotizacije nema – besplatno je, zaključio je Gligora.

error: Content is protected !!