40. Memorijal Andrije Petriča okupio 160 planinara @ Slovenija

40_memorijal_andrija_petric_2015 (1)

Izuzetno lijep sunčan dan i ugodna staza za planinarenje bila su formula za pravo uživanje u prirodi. Na pohodu je bilo planinara svih generacija od sedam, pa do devedesetpet godina, čak i čitave obitelji od djedova, baka, roditelja, djece, unučadi.

Opatija – U organizaciji planinarskog društva Opatija, prošle nedjelje, održan je 40. memorijalni pohod Andrije Petriča. 40–om jubilarnom memorijalnom pohodu odazvalo se ukupno 160 planinara, a pohod se održao u Sloveniji u Tihoj dolini iznad Ajdovščine.

Ovaj memorijalni pohod održava se svake godine u spomen na gospodina Andriju Petriča, inače osnivača planinarskog društva Torpedo, strastvenog planinara, koji je svoju nesebičnu ljubav prema planinama i planinarenju prenosio na mnoge generacije planinara. Karakteristično je da se memorijal svake godine održava na drugom mjestu, i da se vrhovi nikad ne ponavljaju, a za višegodišnja sudjelovanja na memorijalu dobivaju se priznanje i pehari. Ove godine između ostalih za višegodišnje sudjelovanje na memorijalu dobio je i gospodin Branko Blažević iz Mrkoplja, poznati planinar, koji je i u svojoj 95-toj godini i dalje vrlo aktivan.

40_memorijal_andrija_petric_2015 (2)

Memorijalu se uvijek odazovu članovi iz mnogih planinarskih društava Primorsko-goranske županije, ali i šire, tako da je to i prilika da se izmjene iskustva iz planina, nađu stari prijatelji i poznanici, steknu neka nova poznanstva, te da se planinari u velikom društvu. Izuzetno lijep sunčan dan i ugodna staza za planinarenje bila su formula za pravo uživanje u prirodi. Na pohodu je bilo planinara svih generacija od sedam, pa do devedesetpet godina, čak i čitave obitelji od djedova, baka, roditelja, djece, unučadi. Planinarenje je bilo primjereno za sve generacije, jer su bile formirane tri grupe za bolje, i nešto slabije hodače, tako da je svako mogao uživati primjereno svojim fizičkim sposobnostima. Grupa jačih hodača popela se ne vrh Mali Golak 1495 m n/v, a druga grupa posjetila je Otliško okno, dok je treća grupa uživala u šetnji Tihom dolinom.

Posebnu zahvalnu svakako treba izraziti i domaćinima na terenu, tj. članovima društva „Gora“ iz Predmeje gospodinu Renatu Polanecu, Slavku Vidicu i Zvonku Žonta koji su priskočili u vođenju planinara i upoznavanju sa znamenitostima kraja iznad Vipavske doline. Pohvale svakako zaslužuju i domar i osoblje na Iztokovoj koče ispod Malog Golaka te, domari i osoblje koče Edmunda Čibeja koji su se pobrinuli za topli prijem planinara sa izvrsno opskrbljenim domovima i vrhunski pripremljenom hranom.

Mirjana Brumnjak / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net