44. Croatia rally 2017. – Mađari Botka i Mesterhazi u vodstvu

BOTKA-MESTERHAZI (Mađarska) snimio M.Krpan

Prošlogodišnji pobjednik Majerčak tek peti, najbolji hrvatski vozač Mađar Hideg šesti, Prodan odustao nakon izlijetanja u cilju drugog brzinca…

Poreč – S dva najbolja prolaska istim „kružnim“ brzinskim ispitom Fuškulin, svaki duljine 8,530 km poslije prvog dana 44.Croatia rallya u vodstvu je mađarska posada David Botka-Mark Mesterhazi u Škoda Fabia R5. Na listi starta rangirani su brojem 10, za neke su iznenađenje, za neke ne. No, prvi je dan jedan dnevni i jedan noćni brzinac na istoj dionici nedovoljno za suditi o konačnom poretku. Uostalom, predstoji još gotovo 140 km brzinaca na četiri različite lokacije šireg buzetskog okruženja.

U provom danjem prolasku Mađar je bio neznatno brži od svog rezultata nekih dva sata kasnije po noći, te uspio steći prednost od 13,8 sekundi ispred Čeha Ondreja Bisahe i Jiri Hovorka koji nastupaju s Ford Fiestom R5. Dvije sekunde iza njih su još jedni Mađari Andras Hadik i Krisztian Kartesz (Ford Fiesta R5).

Izvrstan četvrti je slovenski tandem Rok Turk-Blanka Kacin (Peugeot 208 T16 R5) sa zaostatkom iza vodećeg od 17,2 sekunde. Pomalo iznenađujuće slab rezultat prvog je dana polučio prošlogodišnji pobjednik, vozač startnog broja 1 na Ford Fiesti R5 Slovak Vlastimil Majerčak sa suvozačicom Michaelom Vejačkovom, trenutno držeći peto mjesto uz zaostatak 18,9 sekundi.

Jedan od favorita, naš Viliam Prodan sa svojim suvozačem Zoranom Raštegorcem (AK Opatija Motorsport) očito nije imao svoj dan. Nakon ”prolaznog“ izlijetanja i povrata upoznavanju staze na Shakedownu, prilaženje cilju noćnog „Fuškulina“ bilo je za njih kobno. Zavrtili su se, izudarali vozilo sa svih strana pirueta stilom, prošli cilj i konačno doživjeli krah. S takvim vozilom više nije bilo nastavka, s tim da imaju rezultat oba brzinca prvog dana, od kojih je prolaz po danu bio više nego obećavajući. Bilo je to četvrto vrijeme s tek 7,6 sekundi zaostatka za vodećim Botkom. Još jedan neuspio nastup ove sezone sada je za Prodanom i Raštegorcem. Subotnje brzince gledat će u Buzetu i okolici uz prijatelje pokraj staza.

Među prvom desetoricom tek se našao Mađar Krisztian Hideg uz kopilota Istvana Kereka koji Škodu Fabiu R5 voze za zagrebački AK Delta Sport. Sa šestog mjesta prvog dana kreću u subotnji lov na postolje. Teže će to moći ostariti treći naši favoriti Zagrepčani Juraj Šebalj i Karlo Golub (AKK Sveta Nedelja) koji su u Hyundai i20 R5 sakupili za 13.poziciju 37,7 sekundi više od vodećih. Tek mjesto iza njih je najbolje plasirana posada koja ne vozi „R5“ već Mitsubishi Lancer Evo IX Mašari Janos Szilagyi i Alexandra Varadi u dresu AK Delta Sport. Još jedan dobar rezultat je 23. mjesto ukupno Nikole Dobrile i Tomislava Pospiša (AK Delta Sport) u Hondi Civic TypeR.

Na startu 44.Croatia rallya pojavile su se 63 posade, jedna manje od večer prije s ceremonijalnog starta. Naime Tajvanska posada David W. Yein i Taungyu Hsleh uspjeli su svoju Subaru Imprezu WRX Sti „slupati“ pošteno tijekom jednog od prolazaka na Shakedownu.

Subotnji program u organizaciji porečkog AK D.T. predviđa osam brzinskih ispita na četiri lokacije (svaki dva puta), a sve kreće od 9,59 sati prvim prolaskom najduljim brzincem ovogodišnjeg rallya BI Cerovlje duljine 24,170 metara. Pobjednička posada na ciljnu će rampu na Gradskom porečkom parkiralištu u 20 sati.

Tekst i foto: Miroslav Krpan / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net