48. Državno natjecanje komornih sastava @ Opatija

klavir_sm…natjecanje će se održavati od 1. do 4. prosinca u hotelu ‘Palace – Bellevue’…
…Opatijskoj publici predstaviti će se oko 550 učenika i studenata…
…natjecanje je utemeljeno 1965. godine od Zajednice muzičkih škola Hrvatske…

Opatija – Već šestu godinu zaredom u Opatiji će se održati Državno natjecanje komornih sastava za učenike i studente glazbe. Natjecanje počinje danas u hotelu ‘Palace – Bellevue’ u Opatiji, a studenti i učenici se natječu u slijedećim kategorijama: glasovirska dua, dua, tria, kvarteti glasovir za 6 i više ruku te sastavi od 5 do 12 članova.
– Svako natjecanje je sintetizirani i neprikosnoveni rezultat napora i marljivosti i želje rođene od iskona u ljudskoj svijesti da se dokaže i da stvori i osigura svoje mjesto u ljudskom društvu. Natjecatelji teže tom cilju s posebnom namjerom da pokažu rezultate, domete, profesionalnost, emotivni naboj, glazbeni izričaj te stječu umjetnička iskustva koja omogućavaju provjere i ocjene vlastitog rada, poručili su organizatori.
Opatijskoj publici predstaviti će se oko 550 učenika i studenata koji pohađaju neku od četrdesetak hrvatskih osnovnih i srednjih glazbenih škola te akademija. Prosudbenu komisiju čine članovi istaknuti glazbeni pedagozi i priznati umjetnici poput Tonka Ninića, Lidije Horvat Dunjko, Jakše Zlatara i Vladimira Babina, koji zasigurno neće imati laku zadaću odabrati najbolje na ovogodišnjem Državnom natjecanju komornih sastava.
– Natjecanje kao jedan od važnijih oblika trajnog djelovanja Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, utemeljeno 1965. godine od Zajednice muzičkih škola Hrvatske a slijed je povremeno organiziranih Smotri učenika muzičkih škola koje je Udruženje muzičkih pedagoga Hrvatske organiziralo od 1950., sa svrhom otkrivanja i praćenja izrazito nadarenih mladih glazbenika i plesača te njihova usmjeravanja u daljnjem školovanju, dodali su organizatori.
Vrhunac natjecanja bit će zajednički koncert prvonagrađenih koji će se održati u subotu, 4. prosinca s početkom u 19 sati, a ulaz na koncert je besplatan.
Organizatori natjecanja su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, dok je domaćin natjecanja Osnovna i srednja glazbena škola “Mirković” iz Opatije.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Pobjednici 47. Državnog natjecanja učenika i studenata glazbe
Državno prvenstvo komornih sastava u Opatiji

error: Content is protected !!