555 dana s crtom: Akcija mladih

555_crtomNajbolje što je u 18 mjeseci svoga vijećničkog mandata Sandi Kršanac napravio za svoju stranku, Akciju mladih, jest to što je dao ostavku. Ne umanjujemo time vrijednost njegovih drugih političkih istupa, poput fine dekonstrukcije moralne pozicije zamjenika gradonačelnika zbog portala opatijadanas.com i sklonosti neobičnim Facebook grupama, ali njegovim odlaskom iz Vijeća stranka će vjerojatno najviše profitirati.

Liburnija.net: Sandi Kršanac

Liburnija.net: Sandi Kršanac


Naime, očit je bio njegov zamor materijala u vijećničkim raspravama, ali i nedostatak širine nazora predstavnika Akcije mladih – njihova politička borba počinjala je i završavala u granicama mjesnog odbora Veprinac.
Sandi Kršanac i Igor Puž napravili su puno dobrih stvari za svoje mjesto u posljednjih nekoliko godina, ali kao da su zanemarili činjenicu da Opatija nije podijeljena na izborne jedinice, niti postoji potreba za predstavničkim zastupanjem svog ”biračkog tijela“.
Pa čak i kad bi postojala potreba za time, pitanje je bili to tijelo činili stanovnici Veprinca – kao što sugeriraju adrese prebivališta njihovih vijećničkih uzdanica, ili opatijski stanovnici mlađe životne dobi – kao što sugerira ime njihove političke organizacije. No, u svakom slučaju, svoje biračko tijelo – ma koje ono bilo – nisu zastupali dosljedno.
Naime, ulaskom u kampanju, članovi Akcije mladih tvrdili su kako se njihovi vijećnici neće svrstavati ni na čiju stranu, odnosno neće glasovati za stranke, već za konkretne prijedloge.
Liburnija.net: Igor Puž

Liburnija.net: Igor Puž


Godinu i pol dana kasnije, ta ideja miljama je udaljena od stvarnosti, jer danas je Akcija mladih stožerna oporbena stranka, u (ne)opravdanoj kritici vlasti žustrija čak i od vladajućoj koaliciji ideološki suprotstavljenih HDZ-ovaca, kojoj se točno može predvidjeti kako će dizati ruke za pojedine predmete s dnevnog reda. Za to, naravno, dio odgovornosti snosi i sadašnji gradonačelnik Ivo Dujmić, koji ih je neosnovanim napadima tijekom kampanje praktički gurnuo u oporbene redove…
Ali, drugi dio odgovornosti snose i oni sami, jer platili su danak svojem političkom neiskustvu – uvrede, podmetanja i neargumentirani napadi sastavni su dio dnevnopolitičkih rasprava, i oni koji se žele baviti ovim ”sportom”, trebali bi se na to priviknuti.
Liburnija.net: Tomislav Lesinger

Liburnija.net: Tomislav Lesinger


Tomislav Lesinger, novo ime u Vijeću, regrutirano iz redova prvoboraca opatijskog civilnog sektora, trebao bi promijeniti stranački imidž na javnoj sceni. Prema njegovom dosadašnjem radu, treba očekivati da će u Vijeće unijeti svježinu i smirenost, te proširiti glas o djelatnostima stranke i na dijelove grada na geografskim visinama ispod ”granice vječnog snijega i leda”. Istovremeno, Sandi Kršanac kao predsjednik i stranački operativac, trebao bi ojačati stranačku organizaciju koja je sada spala – ne na dva, ali na četiri ili pet slova – i pripremiti je za izbore vijeća mjesnih odbora.
Jedino tako Akcija mladih može zadržati status lokalne ”parlamentarne stranke”, jer daljnje igranje s povjerenjem birača moglo bi završiti kobno za političke ambicije njenih članova.
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Feljton: 555 dana s crtom
555 dana s crtom: IDS

error: Content is protected !!