555 dana s crtom: HSU

555_crtomMogao bi ovo biti najkraći tekst u seriji, jer Hrvatska stranka umirovljenika zapravo je najveća enigma među opatijskom ”parlamentarnom elitom”. Ne održavaju konferencije za novinare, ne komuniciraju s javnošću, a njihov predsjednik i jedni predstavnik u Vijeću Lucijan Kos izrazito rijetko se lovi mikrofona i u 18 mjeseci ovog mandata govorio je tek tri ili četiri puta.
Zapravo, jedini rijetki trenuci u kojima čujem njegov glas jest vrijeme deset-minutnih pauza tijekom sjednice, kad se nađemo ispred ulaza zgrade gradske uprave s cigaretom među zubima. Jednom od tih prilika kazao je kako njegova stranka podržava vladajuću koaliciju sve dok se ona drži njihova međusobnog dogovora, održava socijalni program i poštuje HSU-ov izborni program.
E, pa, sad… Teško je reći što bi to Ivo Dujmić i ekipa trebali poštovati, jer HSU-ov izborni program nekolicina je točaka na brzinu pobacanih na pola stranice bijelog papira A4 formata, fotokopirana u par stotina primjeraka i podijeljena pristašama i potencijalnim biračima.

Liburnija.net: Lucijan Kos

Liburnija.net: Lucijan Kos


Međutim, pravo je pitanje treba li HSU uopće i imati predizborni program? Njihova politika sasvim je jasna – predstavljati umirovljeničku populaciju grada Opatije. Što tim umirovljenicima zapravo treba, a da se ne radi o većim mirovinama i ostalim stvarima koje se ne nalaze u ingerenciji Grada? Vlastiti prostor (Klub 60+) već imaju u centru grada, omogućeno im je subvencionirano parkiranje i besplatna vožnja gradskim autobusima te još nekolicina samorazumljivih benificija…
To im niti jedna vlast neće uzeti, jer zaista bi bilo glupo odreći se discipliniranog korpusa sve veće biračke populacije, i jedine koja zapravo redovito izlazi na izbore.
Hrvatska stranka umirovljenika, tako, baš i nema nekog naročitog političkog posla, pa ju se može usporediti s muškim bradavicama ili slijepim crijevom – tu su, postoje, navikli smo se na njih, iako uopće ne znamo čemu služe.
Ipak, malo me peče savjest dok kritiziram njihov rad, jer Lucijan Kos izrazito je simpatičan lik – usprkos činjenici da se politikom bavi još od vremena dok se Broj 1 kretao vlastitim nogama, svo to političko spletkarenje i dnevno prepucavanje nije naškodilo njegovom vedrom duhu i optimizmu. Nije mi potpuno jasno ni zbog čega ga ne vole članovi Nezavisne liste Amira Muzra, s kojima je donedavno dijelio vlast.
U redu, može se reći kako im je okrenuo leđa nakon izbora i priključio se pobjedničkoj koaliciji kako bi sebe i svoju stranku održao na vladajućim pozicijama. No što su zapravo očekivali, da će ih slijediti u porazu?
Vlast je prirodno stanište HSU-a. Oporba je za neke druge, mlađe i agresivnije političare…
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Feljton: 555 dana s crtom
555 dana s crtom: IDS
555 dana s crtom: Akcija mladih

error: Content is protected !!