555 dana s crtom: IDS

555_crtomOpatija – Na prvi pogled, površno gledano, netko bi slučajno se zagledavši u opatijsku političku bilancu, lako mogao vidjeti IDS većim nego što on doista jest. Teoretski, IDS je veoma jaka stranka, barem prema rezultatu što ga daje zbrajanje gradskih dužnosnika – njihov je predsjednik Gradskog vijeća O’Brien Sclaunich i zamjenik gradonačelnika Ernie Gigante Dešković, a čak niti ”koalicijski gazda” SDP nema svoje ljude na dva čelna gradska mjesta.
A da ne govorimo o brojnoj ”vojsci” vijećnika razbacanim po opatijskim ”zaseocima” – IDS ”drži” otprilike polovicu Mjesnih odbora.

Liburnija.net: Neven Varljen

Liburnija.net: Neven Varljen


No kad se malo pažljivije prolista kroz knjigu IDS-ovih postignuća, vrlo se brzo dolazi do zaključka kako se radi o dosta tankom štivu, svojom radnjom bliskom famoznom uratku Ferenca Molnara – ”Junacima Pavlove ulice”. Ne zato što se domet opatijskih Istrijana ne pruža daleko od glavnog gradskog ”sokaka”, već stoga što njihova stranačka hijerarhija izgleda kao da su je slagali Molnarovi ”fakini” – sve krcato generalima važnih funkcija, a na terenu ”propuh” jer je ozbiljan rad izvan protokolarnih događanja spao na leđa jednog malog Nemečeka, koji se odaziva i na svoje pravo ime Neven Varljen.
Dobro, nepošteno bi bilo ne istaknuti nekolicinu vrijednih IDS-ovaca koji su se odmaknuli od borbe za fotelje – ”mudru sovu” Smaila Mašinovića i nekolicinu njegovih pajdaša koji su stranačke uzde predali mlađim generacijama. Ima IDS još ”šljakera” poput predsjednika MO Ičići Marina Starčića ili ekipe s Vasanske, ali oni će vjerojatno izvući deblji kraj u unutarstranačkim previranjima i ostati tek fusnota u nekoj budućoj IDS-ovoj monografiji.
A u toj bi monografiji trebalo štošta napisati – kako je IDS početkom devedesetih spasio ovo područje od ideološkog mraka koji je nagoviještalo jačanje nacionalističkih desnih struja, kako je samostalno vodio Opatiju kroz dva mandata Axela Luttenbergera i kako je olako prosuo svu svoju prednost nad ostalim političkim protivnicima.
O'Biren Sclaunich

O'Biren Sclaunich


Danas IDS ne može biti različitiji od nekadašnjih boraca za demokraciju – unutar stranke vlada jagma pojedinaca za čim boljim položajima, izvan stranke komunicira se samo uvredama i psovkama… Najveću odgovornost za propast IDS-a, naravno, snose njegovi najistaknutiji predstavnici – zamjenik gradonačelnika Ernie Gigante Dešković i predsjednik Vijeća O’Brien Sclaunich. Pitanje je samo kako će se prema njima postaviti ”stranačka sitnež” – hoće li im dati povjerenje da i dalje vode stranku kao najprepoznatljivija lica, ili će im tu privilegiju oduzeti zbog afera koje su ih počele nagrizati i lošeg raspoloženja koje se u javnosti javlja na spomen njihova imena?
Pred IDS-om stoje dvije opcije – a ona bolja jest temeljito ”provjetravanje” i kadroviranje stranke novim i neopterećenim mladim ljudima, ali takvo koje će raščistiti čitavu stranku; od tvornice afera na vrhu, do ”neradnika” u pojedinim mjesnim odborima.
Naime, razlog zbog kojeg dobri rezultati s izbora za mjesne odbore nisu spriječili potonuće IDS-a na lokalnim izborima za Gradsko vijeće jest činjenica da vijećnici mjesnih odbora nisu dostojno štitili stranačke interese. Drugim riječima – tamo gdje su ”selonačelnici” radili dobro, dobro je prošla i stranka. Tamo gdje su ”fušarili”, stranka je nadrljala. Za svoj glas, građani ipak očekuju barem mrvicu truda s druge strane…
Druga je opcija nastaviti istim putem. Ne treba puno pogađati kako će to završiti – svaki novi mandat IDS je dočekao barem upola slabiji nego onaj prethodni, pa su tako u ovom sastavu Gradskog vijeća s četiri spali na dva vijećnika. Ako nastave istim putem, tih bi se rezultata mogli sjećati sa sjetom…
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Feljton: 555 dana s crtom

error: Content is protected !!