60 milijuna kuna za plaće političara @ PGŽ

novac1…za plaće političara u Primorsko-goranskoj županiji, porezni obveznici izdvajaju 60 milijuna kuna godišnje…
…u nastavku teksta pročitajte koliko nas koštaju župan, 14 gradonačelnika, 22 načelnika, 41 zamjenik te 537 županijskih, gradskih i općinskih vijećnika…

Opatija – Na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji Akcije mladih, objavljeni su podaci o količini proračunskih kuna koje se izdvajaju samo za plaće političara u Primorsko-goranskoj županiji. Da li ste se ikada zapitali koliko košta rad političara građane primorsko-goranske županije? Koliko u jednu godinu potroše župan, 14 gradonačelnika, 22 načelnika, njihovih 41 zamjenika te 537 županijskih, gradskih i općinskih vijećnika? Odgovor na ovo pitanje potražite u nastavku teksta.
– Akcija mladih i Lista za Rijeku napravili su analizu te smo iz službenih podataka proračuna došli do iznosa koji na godišnjoj razini iznosi ogromnih 60 milijuna kuna. Za taj bi se iznos godišnje moglo izgraditi 8 sportskih dvorana kakva je izgrađena u Balama ili 9 vrtića kakav je izgrađen u Višnjanu. Da li godišnji rad 615 političara primorsko goranske županije vrijedi toliko procijenite sami. Napominjemo da 60 milijuna kuna košta samo rad gradonačelnika, načelnika i vijeća bez upravnih službi koje daleko više troše. Na pitanje da li nam je potreban toliko veliki broj gradova i općina ili bi se novci koji bi se uštedjeli njihovim smanjivanjem mogli pametnije utrošiti odgovoriti trebaju građani na sljedećim parlamentarnim izborima, kazao nam je Mario Alempijević ispred Akcije mladih.
Iako se već godinama upozorava da brojka od 429 općina, 127 gradova i 20 županija, koliko ih Hrvatska ima, predstavlja preveliki teret i stopira razvoj ni do dan danas nismo dobili suvisli prijedlog od strane naše dvije najjače stranke.
– Osim bacanja novca na funkcioniranje bezbrojnih hladnih pogona, problem ovako slabih i razmrvljenih jedinica regionalne i lokalne samouprave je u činjenici da su kadrovski i financijski samostalno nesposobne za generiranje razvojnih politika na svom području. Reforma lokalne i regionalne samouprave je nužna, a mi sigurno znamo da je glas za HDZ ili SDP glas za dosadašnji neučinkovit i skup sustav. Jasno je da niti HDZ niti SDP ne mogu smanjiti broj općina i gradova i na taj način na tisuće svojih članova koje obnašaju funkcije gradonačelnika, načelnika, vijećnika, direktora brojnih županijskih, gradskih i općinskih firmi ostaviti bez lijepih prihoda koji oni godinama nezasluženo ostvaruju. No krajnje je vrijeme da se kao građani počnemo odgovorno ponašati, a političari prestanu biti šarlatani koji godinama udobno žive na grbači poreznih obveznika, dodao je Mario Alempijević iz Akcije mladih.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net