8. INA Rally Kumrovec 2019. – Konačno start nove sezone

8. INA Rally Kumrovec 2019. – Konačno start nove sezone

Snježno izdanje Kumrovca (foto org.)

Za otvorenje nove automobilističke sezone prijavljene 52 posade iz četiri zemlje a startaju u najpoznatijem selu svijeta, najavljen i nastup 9 posada s područja Kvarnera i Istre

Kumrovec – Četiri mjeseca zimske pauze bila su preduga da se dočeka nova sezona. I evo, odbrojavaju se sati do starta, sad već tradicionalnog „8.INA Rallya Kumrovec 2019.“, čiji je organizator zagrebački Autoklub „Delta Sport“, generalni pokrovitelj INA d.d., a pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Dio zagorskih prometnica, po kojima se do ovih godina uglavnom odvijao kumrovečki rally, trenutno je u rekonstrukciji, pa se već spoznajom te informacije, s jeseni krenulo u koncipiranje redizajniranog izdanja rallya koji je i „narastao“ u onaj pravi s punim bodovima. Najavljuju se više trkaćih kilometara za posade, ali i više atrakcije za gledatelje.

Proteklog su se vikenda brojni ljubitelji rallya, u zagrebačkom trgovačkom centru „Westgate“, pored atraktivnog automobila trostrukog pobjednika, pobliže mogli upoznati s onim što ih u petak 1. i subotu 2.ožujka očekuje na zagorskim prometnicama, a sve na području susjednih općina Kumrovec i Zagorska Sela.

– Moram izraziti zadovoljstvo što se rally po treći put vraća u Zagorska Sela. Prepoznat je kao atraktivna predstava u turističkom aspektu i u vidu reklame naše općine. Stoga sam izrazito zadovoljna, a koliko čujem i vozači koji se vraćaju na dosta atraktivan teren – izjavila je tom prigodom načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak.

I nije samo izuzetno tehnički zahtjevan brzinac Zagorska Sela ovogodišnja novost. U bodovnom smislu to je i uvrštenje dva prologa u Tuheljskim Toplicama u brzince koji se računaju za konačni poredak. Jedan dnevni, dugi noćni, svakogodišnja su atrakcija koja pored parkirališta Termi Tuhelj privuče na tisuće fanova brzina. Zasigurno će tako biti i ove godine, tim više jer se predviđaju prave proljetne vremenske prilike.

OD OVE GODINE I STRANCI ZA BODOVE PH

Itinerer se odvija na dionici ukupne duljine 140,99 km, od čega 66,40 km otpada na osam brzinskih ispita. Prva su dva Terme Tuhelj u petak, a preostali u subotu tijekom dana.
Uz uobičajeno bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske i Otvorenog prvenstva Zagreba (Regija Sjever HAKS-a), ovogodišnji je uvršten i u novooformljeno Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, koje je osnovom odluke FIA da u bodovanju nacionalnih prvenstava mogu nastupati i stranci, raspisano od Hrvatskog auto i karting saveza.

Na startu se očekuju 52 posade iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije, od kojih je 40 hrvatskih iz 12 klubova. Zavidan je vozni park, među kojima čak šest automobila klasifikacije R5. Listu predvode dvostruki hrvatski prvaci Mađari Krisztian Hideg i Istvan Kerek, članovi AK Delta Sport u „Škoda Fabia R5“, svojevremeno i pobjednici Kumrovca. Izravnog konkurenta imat će u austrijskoj posadi Herman Neubauer i Bernhard Ettel (Ford Fiesta R5), dok iz susjedstva stižu dva višestruka slovenska prvaka – aktualni Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin (Hyundai i20 R5) i legendarni Darko Peljhan sa suvozačem Matejom Čarom u vozilu svojih ruku djelo „VW Polo RN4“. Do četvrte kumrovečke pobjede pokušat će doći još jedna, već udomaćena mađarska posada, Janos Szilagyi i Aleksandra Varadi (AK Delta Sport).
Pored brojnih duela za domaći prestiž u nižim klasama, s nestrpljenjem se očekuje dvoboj, sada obojice u novim vozilima klase 2, najtrofejnijeg hrvatskog rally asa Zagrepčanina Juraja Šebalja i novog mu suvozača Ivana Pogačića (AKK Sveta Nedelja) u pomalo egzotičnoj „Toyoti GT 86 C2 R3“, te buzetsko-zagrebačkog „šarmerskog“ tandema Viliama Prodana i Zorana Raštegorca (AK Opatija Motorsport) u „Renaultu Clio R3“.

DEVET POSADA KVARNERA I ISTRE

Pored liderske posade AK Opatija Motorsport Prodan Raštegorac, boje istog kluba na otvorenju nove sezone branit će još tri posade: Mateo Butorac-Marko Stiperski (Citroen C2 R2 Max), Paolo Mavričić-Aleksandra Kovačić (Seat Ibiza) i Marsel Katić-Denis Rubinić (VW Polo), dok će za AK Rijeka nastupiti Tomas Hrvatin i Ivan Pavlović u Renaultu Clio RS. Zagrepčani su u sastavu dvije posade kastavskog AK „AD Astra“ i to Tomislav Jeffrey Jemrić-Tomislav Tomašković (Škoda Fabia 1.9 RS) i Dorian Jemrić-Lana Trampuž (Škoda Fabia 1.4). Iz pazinskog „Istra racing teama“ put Kumrovca zaputit će se Sandi Jugovac i Doriano Milanović (Peugeot 106 Rally), te Nenad Hrvatin i Doris Labinjan (Peugeot 306 GTI).

Administrativne poslove posade će odrađivati u petak od 7,30 do 12 sati, a od 13 do 15 sati moći isprobati svoja vozila na „Shakedown“ dionici dugoj 2,23 km. Startat će iz Servisnog parkirališta u 16,21 sati, a od 16,45 sati kreće prvi brzinac Terme Tuhelj. Večernje izdanje starta u 19 sati. Ceremonijalni start predviđen je u subotnje jutro od 9,15 sati u znanoj zoni kumrovečkog Muzeja Staro selo. Od 10,39 sati kreće BI Zagorska Sela (10,14 km), a od 11,07 BI Kumrovec (10,60 km) i svaki se ponavlja još dva puta.Pobjednike se očekuje u centru Kumrovca u 17,15 sati.

Foto: Foto.org

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net