8. Maškarana biciklijada, likovni natječaj i Pusni vremeplov @ Matulji


Tradicionalna 8. Maškarana biciklijada, likovni natječaj ‘Pust 2012.’ te Pusni vremeplov, koji će se održati ovog vikenda, najavila je Marijana Kalčić Grlaš, direktorica Turističke zajednice općine Matulji.

Matulji – Čak tri manifestacije, zakazane za ovaj vikend, najavljene su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u prostorijama Turističke zajednice općine Matulji. Uz tradicionalnu ‘Maškaranu biciklijadu’ po pusneh puteh, te likovni natječaj ‘Pust 2012′, najavljena je i potpuno nova manifestacija – ”Pusni vremeplov’. No, krenimo redom.
U četvrtak, 02. veljače, u ”Hangaru“ s početkom u 19.30 sati održati će nova manifestacija ”Pusni vremeplov“ na kojem će biti prikazana tri dokumentarna filma.
– Vremeplov je zamišljen na način da se svim zainteresiranim kroz osvrte i mišljenja stručnjaka pokaže kakvi su zvončari i cijeli prateći folklor oko njih bili nekada, kako su se i zbog čega kroz vrijeme mijenjali i da li je komercijalizacija dobra ili loša za nastavak tradicije. Nadamo se da će i publika imati konkretnih pitanja na koje će im naši gosti, mr.sc. Lidija Nikočević i Beata Gotthardi Pavlovsky, moći odgovoriti. Za vrijeme programa pogledati ćemo tri filma: ”Zvončari Kastav (Marčelji)“, (1932. godina, film osnivača hrvatske etnologije dr. Milovana Gavazzija), dio reportaže iz emisije ”Jučer, danas, sutra“ objavljene 24.02.1964. godine, te film ”Kastavski zvončari“, (1968. godina, film urednika Bože Potočnika), kazala je Marijana Kalčić Grlaš, direktorica TZ Matulji, na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Marijana Kalčić Grlaš


Likovni natječaj ‘PUST 2012.’ na kojem sudjeluju djeca osnovnih škola iz Matulja, Brešce, Opatije, Lovrana, Klane, Kastva i Viškova, održati će se 02. veljače u 15,00 sati u prostorijama škole ”Dr. Andrija Mohorovičić” u Matuljima.
Tradicionalna, 8. maškarana bicikijada održati će se u subotu, 04. veljače, s početkom u 10.30 sati. Prijave se zaprimaju od 9.45 – 10.15 u Rukavcu, Stancija “Kovačići”, a polazak je zakazan za 10.30 sati. Za rekreativnu grupu predviđena je slijedeća trasa duljine 16 km: Rukavac – Jušići (“Črni mačić” – okrepa) – Brajani – Mučići – Stara pošta (okrijepa) – Jušići – Rukavac. Dok će sportska grupa pedalirati 21 km težim putem: Rukavac – Jušići (“Črni mačić” – okrepa) – Zdemer – Zvoneća – Veli Brgud – Mali Brgud – Stara pošta (okrijepa) – Jušići – Rukavac.
– Vozi se djelomično po asfaltu, djelomično po šumskim kolskim putovima. Kotizacija iznosi 50,00 kuna, a u cijenu je uključen vodič, pratnja, okrepa i ručak sa jednim pićem u Stanciji “Kovačići” po završetku biciklijade. Svi česnici moraju biti maskirani te sa sobom imati rezervnu zračnicu, te voze na osobnu odgovornost i organizator ne odgovara za eventualnu štetu koju učesnik prouzroči sebi ili trećim osobama. Organizator preporuča svim učesnicima nošenje zaštitne kacige. Također, učesnici koji ne budu poštovali upute vodiča i izdvajali se iz grupe biti će isključeni iz grupe i neće se smatrati učesnicima biciklijade, istaknula je Kalčić Grlaš.
Za sve učesnike bitno je napomenuti da u slučaju vremenskih nepogoda organizator zadržava pravo promjene rute, te da se datum održavanja može prebaciti za tjedan dana, tj. rezervni termin je 11. veljače.

Trasa za rekreativce


Trasa za 'profi' bicikliste


Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!