9. Učka mountain trek 2011.

tekking_sm…Učka Mountain Trek kvalifikacijska je utrka (1 bod) za ultra trail utrku Ultra Trail du Mont Blanc 2012…
…UMT je treking utrka, koja se odvija na širem području Parka prirode Učka i Ćićarije, a je cilj u što kraćem vremenu savladati zadanu stazu…

Lovran – U organizaciji Društva za sportove u prirodi AD NATURA, ove subote, 22. listopada održati će se 9. Učka mountain trek. Učka Mountain Trek (UMT) je treking utrka, koja se odvija na širem području Parka prirode Učka i Ćićarije, a je cilj u što kraćem vremenu savladati zadanu stazu utrke.
Sami odlučujete hoćete li trčati ili hodati. Na stazi su postavljene kontrolne točke koje je obavezno proći po zadanom redoslijedu. Vrijeme za prolazak staze i završetak utrke je ograničeno, a svi natjecatelji sa sobom nose propisanu obaveznu opremu, kao i tekućinu i hranu koja im je potrebna za utrku.
Na utrci UMT natjecatelji se natječu individualno u 2 težinske kategorije: Ultra – duža staza, cca. 50km i planinska – kraća staza, cca. 20km. U navedenim težinskim kategorijama ukupni poredak za muškarce i žene je odvojen, kao i nagradni fond.
Start utrke je u Lovranskoj dragi – ultra kategorija u 08 sati – grupni start, a planinska kategorija – 09 sati – grupni start. Potvrda prijava, podjela instrukcija za utrku, natjecateljskih kartona i majica utrke održati će se u konobi “Lovranska draga”.
Staza utrke nije označena i mijenja se svake godine. Dakle, potrebno je osnovno znanje čitanja karte i korištenja kompasa. Svi natjecatelji dužni su pridržavati se pravila i propisa trekking utrke Učka Mountain Trek. Inače, Učka Mountain Trek kvalifikacijska je utrka (1 bod) za ultra trail utrku Ultra Trail du Mont Blanc 2012.
Nekoliko crtica o utrci koje prenosimo sa službenih stranica Društva za sportove u prirodi AD NATURA…
Mnogi od vas ne znaju da se preteča današnjeg Učka Mountain Treka zvala Učka Night Trek i da je to zapravo bila noćna treking utrka, više pustolovina no utrka, a natjecalo se timski – 2 natjecatelja. Utrka je startala iz Plomina i preko grebena Učke natjecatelje vodila na Vojak, Veliki Planik, Korita, nazad na Poklon i naposljetku na cilj u Liganj (cca. 60km).
Ovaj noćni format utrka je pratila tri godine, tj. do 2006. kada je tamu i noć zamijenila za dnevnu svijetlost te promijenila ime u Učka Mountain trek iliti UMT. Staza je još uvijek ostala ista sve do 2007.godine kada je primijenjen format iz pustolovnih utrka da se staza mijenja svaki put i da ostaje tajna do pred samu utrku. Novim formatom utrci je ponovo vraćen pustolovni duh kao i velika neizvjesnost u prognoziranju pobjednika utrke.
Djelomično zbog uvođenja lagane orijentacije (zaista lagane), tj. nemarkiranih puteva i vrhova u utrku, a ponajviše zbog omasovljenja i popularizacije dužina utrke je skraćena u obje kategorije: Ultra – cca.50km, Planinska: cca. 20km.
Kroz dosadašnjih sedam izdanja utrku je pohodilo cca.1.000 trekerica i trekera iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije, Češke i Velike Britanije. Danas je UMT jedna od svjetskih kvalifikacijskih utrka za trail running utrku oko Mont Blanca.
ucka_znak
Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: David Kurti

error: Content is protected !!