[VIDEO] Eni Šebalj: Smjenski rad vrtića nastavlja se i po završetku aktualnog projekta financiranog od strane EU

Uslugu smjenskog rada vrtića za vrijeme trajanja provedbe projekta koristilo je 42 djece što s obzirom na projektom planiranih četrdesetak djece predstavlja ostvarenje jednog od pokazatelja, istaknula je Esmina Skopljak, ravnateljica vrtića.

Matulji – Općina Matulji od 2018. godine u partnerstvu s Dječjim vrtićem Matulji provodi program smjenskog rada vrtića s kojim su nastojali izaći u susret mladim obiteljima koje su danas na sve zahtjevnijem tržištu rada i koji nerijetko rade u smjenama da mogu adekvatno zbrinuti svoju djecu i uskladiti svoje obiteljske i poslovne obaveze.

– Program smo aplicirali na EU fondove te povukli 3.411.241,53 kn bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a za potrebe organizacije smjenskog rada koji se provodio u Dječjem vrtiću Matulji i područnom odjelu Veli Brgud kroz 30 mjeseci. Upravo zato danas organiziramo završnu konferenciju budući da projekt završava zaključno s 27. ožujka. Projekt se nastavlja dalje financiran proračunskim sredstvima Općine Matulji do kolovoza ove godine. Aplicirali smo novi projekt ‘Produženog rada vrtića’ ponovno na EU fondove i to na poziv ‘Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja’. Program nastavljamo i u idućoj pedagoškoj godini i vjerujemo da ćemo uspjeti povući sredstva za nastavak programa produženog rada vrtića iz EU fondova te time rasteretiti proračun, istaknula je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

Kako bi se usluga smjenskog rada mogla uspješno realizirati bilo je potrebno zaposliti novi pedagoški i potporni kadar, istaknuo je u uvodu Teodor Babarović, voditelj projekta.

– Zaposleno je ukupno 5 odgajatelja i 1 logoped na puno radno vrijeme te 1 spremačica i 1 kuharica na nepuno radno vrijeme (50% radnog vremena). Time se ujedno postiglo i rasterećivanje postojećeg zaposlenog osoblja. Projektom je omogućeno i dodatna stručna edukacija dijela odgajatelja posebno u dijelu rada s djecom s poteškoćama u razvoju. Projektom je omogućeno opremanje sobe za senzornu integraciju što omogućuje rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju i rad s ostalom djecom kod kojih su uočena određena odstupanja na području senzorike kako bi mogli aktivno i funkcionalno sudjelovati u aktivnostima svakodnevnog života. Uz opremanje senzorne sobe, projektom je financirana i nabava razne didaktičke opreme neophodne za rad u odgojno obrazovnom programu s djecom. Ukupna vrijednost nabavljene senzorne i didaktičke opreme iznosi 139.343,53 kn, dodao je Babarović.

Program se odvijao u smjenama prema potrebama roditelja u tjednim izmjenama i to u radnom vremenu vrtića od 6 do 21.30 sati vodeći računa da dijete i dalje boravi u vrtiću unutar 10 sati.

– Osnovane su dvije vrtićke grupe smjenskog rada i to na dvije lokacije, jedna u centralnom objektu Dječjeg vrtića Matulji u središtu Matulja, a druga u područnom objektu u Velom Brgudu. Uslugu smjenskog rada vrtića za vrijeme trajanja provedbe projekta koristilo je 42 djece što s obzirom na projektom planiranih četrdesetak djece predstavlja ostvarenje jednog od pokazatelja. Dvoje odgajatelja završilo je usavršavanje pod nazivom ”Primjena načela senzorne integracije prema Ayres u odgoju i obrazovanju djece” pri Akademiji za razvojnu rehabilitaciju u Zagrebu. Za rad logopeda nabavljena je vrijedna oprema u iznosu od 41.141,75 kn koja će mu pomoći u svakodnevnom radu s djecom koja imaju dijagnosticiran poremećaj u govoru ili sluhu, odnosno pomoći u logopedskoj dijagnostici i terapiji, a sufinancirana je i ”TT edukacija Level 1”. Dio odgajatelja prošao je edukaciju ”Praćenje razvoja djeteta i planiranje uz pomoć razvojnih mapa” pri Pučkom otvorenom učilištu ‘Korak po korak’. U Dječjem vrtiću Matulji posebnu pažnju posvećuju očuvanju lokalne kulturne baštine kroz radionice čakavštine, pa se tako kroz projekt sufinancirala izrada 600 komada CD-a sa čakavskim pjesmama u izvedbi djece uključene u ”čakavske igraonice”.Za potrebe promidžbe i vidljivosti projekta tiskani su promotivni letci i plakati, izrađena web stranica te napravljene objave u medijima u suradnji sa stručnjakom za promidžbu. A za potrebe praćenja provedbe i redovnog podnošenja izvješća korisnik je zaposlio koordinatora za projektne aktivnosti te konzultantske usluge stručnjaka na području provedbe projekata financiranih iz sredstava europskih fondova, zaključila je Esmina Skopljak, ravnateljica vrtića.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net