Advent s najljepšim pogledom i ove će godine Kastav ispuniti brojnim atrakcijama i događanjima

Manifestacija koja je lani imala svoje premijerno izdanje i koja  je privukla brojne posjetitelje, ove se godine održava od 14. do 31. prosinca, a najveće su novosti pozicioniranje događanja na još tri lokacije i partnerstvo sa Visualia festivalom, jednim od najpoznatijih festivala u regiji.

Kastav – Advent s najljepšim pogledom ispunit će posljednje tjedne ove godine u Kastvu brojnim događanjima, a drugo izdanje ove manifestacije najavljeno je danas na tiskovnoj konferenciji održanoj u “Uredu Djeda Mraza”.

Manifestacija koja je lani imala svoje premijerno izdanje i koja  je privukla brojne posjetitelje, ove se godine održava od 14. do 31. prosinca, a najveće su novosti pozicioniranje događanja na još tri lokacije i partnerstvo sa Visualia festivalom, jednim od najpoznatijih festivala u regiji.

– Lani je prve godine Advent u Kastvu organiziran na novi način. Dosad je postojao niz pojedinčanih inicijativa, koje smo sada objedinili u zajednički program Adventa s najljepšim pogledom, čije ime postaje jasno svma koji dođu na kastavske lokacije. Želio bih da prosinac prođe u dobrom raspoloženju, uz druženje i zanimljive programe, a naš Advent upravo je zato okrenut toploj atmosferi, obiteljskim aktivnostima i atraktivnim sadržajima za velike i male, rekao je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

Fortica će i dalje biti mjesto na kojem će biti smještena pozornica za glazbene programe, a uz nju i uz predivan pogled na Kvarner tu će biti i adventske kućice sa bogatom ugostiteljskom ponudom kastavskih ugostitelja. Jedna od novih pozicija je Lokvina koja će biti prigodno dekorirana i na kojoj će biti “Ured Djeda Mraza” gdje će najmlađi, ali i svi zainteresirani pronaći mjesto za zabavu, fotografiranje i slanje pisama Djedu Mrazu. Kako je najavio organizator tih zbivanja Stanko Vučetić od 14. prosinca ured će svakodnevno biti otvoren za posjetitelje od 16 do 20 sati, a u njemu će se posjetitelji moći zabaviti kreativnim crtanjem, fotografiranjem i uživanjem u radionicama. Posebni doživljaji zasigurno će biti svečano paljenje lampica i otvaranje ureda 14. prosinca, doček Djeda Mraza 23. prosinca uz napomenu da je spreman bogat program u kojem sudjeluju djeca iz kastavskih dječjih vrtića, osnovne škole i plesači Gym Dance-a, a Djed će stići na jedan poseban način, a veliko finale bit će spektakularni ispraćaj Djeda i Bake Mraz 30. prosinca. Napomenimo i da je pokrovitelj Ureda Djeda Mraza poznata tvrtka Ciciban koja za najmlađe priprema kreativni kutak, radionicu ali i lijepe nagrade najkreativnijoj djeci.

Osim ovog zanimljivog sadržaja, na Lokvini će se smjestiti i dvije atraktivne instalacije Visualije te će se posjetitelji moći zabaviti spuštajući se po “Rainbow Slide” toboganu koji mijenja boje ili se natjecati na atraktivnoj i izuzetno zabavnoj “Warp!” instalaciji. Na Lokvini će se moći i pogledati izložbu “Anđeli” te uživati u ugostiteljskoj ponudi. Svakako je posebna priča Žudika, bajkovit dio Kastva koji je rezerviran za dvije izuzetne instalacije Visualie koje će zasigurno oduševiti sve generacije. Prva je “Visualia Tree”, stablo koje govori i čeka zagrljaj kako bi zasjalo punim sjajem i kako bi uputilo svoju zvučnu poruku koja je čestitarskog, ali i prijateljskog te ekološkog karaktera… Druga atraktivna instalacija na lokvini je “Magic Garden”, vrt “malih LED gljiva” koje uz “vašu pomoć” ožive bojama i zvukom. Atraktivnost instalacija nadopunjuje instalacija “Residence of Light and Music” koja će se smjestiti Pod ložun, a sastoji se od klupa za sjedenje koje mijenjaju boje i na kojima možete – svirati!

Uz ove atrakcije koje će biti dostupne svakodnevno od 16 do 21 sat, organizator priprema i bogat program iz kojeg izdvajamo svačano paljenje lampica na Lokvini i Fortici 14. prosinca, koncert klape Cambi 21., doček Djeda Mraza koji će u Kastav stići na pravom konju 23., blagdansko druženje građana na Badnjak, jedinstven ispraćaj Djeda Mraza 30. te tradicionalno Zadne polne va Kastve 31. prosinca. Uz sve navedene programe bit će tu veliki broj glazbenih programa za različite glazbene ukuse, kazališne predstave, tradicionalni Mići Božićni samanj, radionice i drugi atraktivni programi za sve uzraste. Popularni “photo prozor” na Fortici biti će ponovno na raspolaganju na istoj lokaciji, ali će se još jedan naći i na vidikovcu ispred kastavske crkve pa će posjetitelji tako moći zabilježiti svoje trenutke uživanja u najljepšem pogledu.

Uz Grad Kastav, organizator manifestacije je i Turistička zajednica Grada Kastva pa je na konferenciji direktorica Dolores Kukurin najavila adventske šetnje “S feralići po Loze i Kastve” – atraktivan program koji se realizira u suradnji sa PD Viškovo i u kojem mogu uživati sve generacije, te koncert popularne klape Cambi koja nastupa 21. prosinca u 19 sati u adventskom parku Fortica. Adventska zbivanja zasigurno će dati dodatni obol turističkom prometu Kastva koji se može pohvaliti povećanjem kao rezultatom uloženog truda.

Posljednji dan godine Kastav već tradicionalno obilježava humanitarnim događanjem “Zadnje polne va Kastve”, koje je najavio njegov idejni začetnik i organizator Andy Cech. I ove godine zasigurno će tisuće ljudi pohrliti u Kastav kako bi Staru ispratili svi zajedno u posebnom ambijentu, uz ponudu kastavskih ugostitelja i nastupe glazbenika, a sve sa humanitarnom notom jer se sav prihod donira potrebitim obiteljima s područja Kastva te beskućnicima.

– Ovo je već šesta godina da se održava ovaj humanitarni događaj, a drago mi je da smo ponovo uspjeli okupiti brojne kastavske glazbenike, umjetnike, ugostitelje i udruge. Družit ćemo se od 10 do 15 sati 31. prosinca, uz kuhano vino Udruge Belica koje će se prodavati po 10 kuna i čiji će prihod biti namijenjen najpotrebitijim kastavskim obiteljima i riječkim beskućnicima. Lovačko društvo Lisjak upotpunit će gastronomsku ponudu fažolom i nadaleko poznatim kastavskim hot-dogom, a posjetitelje očekuju i zanimljiva glazbena iznenađenja, najavio je Cech.

Prema svemu navedenom na tiskovnoj konferenciji, Kastav će svojim građanima i posjetiteljima prirediti prosinac za pamćenje, a “Advent s najljepšim pogledom” će se potvrditi kao top destinacija ovogodišnjih adventskih događanja na Kvarneru.

error: Content is protected !!