Akcija mladih i List: Dionice LRH ne smiju se prodavati

Tomislav Lesinger, Jan Bernd Urban, Igor Puž, Nikica Pažin i Robert Kurelić

Punjenje proračuna isključivo nam se svodi na prodaju nekretnina, a sada kada smo došli u situaciju da se nema što vrijedno prodati, ne želimo niti pomisliti na činjenicu da gradonačelnik Dujmić proda dionice od LRH. Godinama je trajala borba za spomenute dionice, one su gradsko srebro i u ovom trenutku se one ne smiju prodavati, istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji Akcije mladih i Liburnijske stranke.

Opatija – Vidjeli smo gdje nas je dovelo bahato ponašanje bivše vlasti na državnom nivou. Zapošljavali su se samo podobni kadrovi, zaduživali su se građani, otvarali su se svakojaki projekti, a da se nitko nije pitao ‘tko i kako će vratiti dugove’. Aktualna gradska vlast u Opatiji po istom modelu građane dovodi na rub egzistencije, ne postavljajući si isto pitanje ‘tko i kako će vratiti dugove?’. Grad je za vrijeme vladavine koalicije na čelu s Ivom Dujmićem, Marinom Gašparić i Erniem Gigante Deškovićem zadužio sve nas s 70 milijuna kuna za sportsku dvoranu, 20 milijuna kuna za preseljenje Komunalca, a sada planiraju još jedno zaduženje od 45 milijuna kuna za izgradnju Doma umjetnosti. Kada se navedenim iznosima pribroje kamate, obrade kredita, održavanje spomenutih objekata, imati ćemo zaduženje Grada u visini dva godišnja proračuna, istaknuli su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Igor Puž, Robert Kurelić i Tomislav Lesinger ispred Akcije mladih te Nikica Pažin i Jan Bernd Urban ispred Liburnijske stranke.

– Punjenje proračuna isključivo nam se svodi na prodaju nekretnina, a sada kada smo došli u situaciju da se nema što vrijedno prodati, ne želimo niti pomisliti na činjenicu da gradonačelnik Dujmić planira prodati dionice od LRH. Godinama je trajala borba za spomenute dionice, one su gradsko srebro i u ovom trenutku se one ne smiju prodavati. Obzirom da je prihodovna strana proračuna vrlo ‘tanka’ jedino što je moguće i što je aktualnoj vlasti preostalo je prodaja dionica LRH. Mislim da je spomenuto zaduženje za izgradnju Doma umjetnosti apsolutno nepotrebno u ovom trenutku, a po mom mišljenu bi bilo pošteno da gradonačelnik prije izbora kaže javnosti dal’ će se dionice LRH prodati da bi se s tim novcem vraćali ovi ogromni krediti, kazao je Igor Puž te dodao da se već u ovom prijedlogu proračuna vidi koliko će koštati servisiranje kredita za dvoranu.

– Iznos od 6 milijuna kuna za najam sportske dvorane bez troškova održavanja, koji ćemo u punom iznosu početi plaćati od slijedeće godine, sudeći prema ovogodišnjem proračunu teško bi se moglo osigurati bez zadiranja u druge bitne stavke, a ovaj šok o dodatnom zaduženju stvarno je za ne vjerovat. Jedino logično objašnjenje je prodaja dionica LRH od strane aktualne vlasti, jer drugi izlaz iz ove situacije ne postoji, dodao je Puž.

Osim kreditnog zaduživanja te spominjanja prodaje dionica LRH od strane grada, na tapetu je bio i današnji proračun o kojem će se raspravljati na gradskom vijeću.

– Lako je graditi i najmanji problem je dignuti kredit i zadužiti građane, dok o prihodovnoj strani nema nikakvih naznaka da će biti bolje. Imamo primjer i sportske dvorane gdje se na dva uzastopna natječaja za iznajmljivanje poslovnih prostora nitko nije javio, dodao je Tomislav Lesinger te istaknuo da se prema svim analitičarima i predviđanjima kriza produbljuje, a na tržištu je situacija jako loša.

Prema riječima Pažina, Grad kao institucija treba voditi brigu o standardu građana i biti pokretač te osiguravatelj razvoja gospodarstva.

– Ovaj proračun o kojem će se danas raspravljati je tipičan izborni proračun. U stavkama prihoda stalno se ponavlja riječ ”ako“, ”možemo očekivati“, ”obzirom na pokazani interes“. Sami sastavljači proračuna ističu i najavljuju pad prihoda u najvažnijim stavkama koje život znače kao porez na potrošnju i boravišnu pristojbu što znači manje gostiju. S druge strane fiktivno se podiže prihod od poreza i prireza na dohodak, a znamo da je nezaposlenost u gradu Opatiji svake godine sve veća. Ne uvažavaju se stvarna saznanja kao pad BDP-a, pad opće potrošnje za preko 8 %, pad industrijske proizvodnje za više od 10%, što jasno pokazuje da ostati na razini 2012. bi bilo više nego uspjeh. I nadalje postoje rebalansi, pa će lako ova ili druga gradska vlast reći, ”nismo ostvarili“ ne pitajući se, da li i građani sa svojim obiteljima mogu napraviti rebalans, rezimirao je Pažin.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net