Akcija mladih i Zenil Oblak protiv copy/paste proračuna @ Matulji

Akcija mladih i Zenil Oblak protiv copy/paste proračuna @ Matulji

Zajedničkom tiskovnom konferencijom Akcije mladih i nezavisnog vijećnika Zenila Oblaka predstavljena je suradnja ovih ”sličnomišljenika”, a prvi istup bio je usmjeren protiv proračuna kojeg su nazvali ”inercijskim”, odnosno prepisanim od lanjske godine.

Matulji – Inercija umjesto vizije razvoja gospodarstva – tako su proračun Općine Matulji za 2013. godinu, koji je nedavno prošao ”prvo čitanje” na Općinskom vijeću na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji nazvali članovi Akcije mladih Darjan Buković i Bojan Šustar, te nezavisni vijećnik Zenil Oblak, koji je budžet nazvao ”copy/paste proračunom”.

Darjan Buković i Bojan Šustar

– Iz ovog se proračuna ne daje naslutiti želja vlasti da se napokon okrenu investicije u gospodarstvu, turizmu i poljoprivredi, a predizborne najave koje su išle u tom smjeru ostale su samo najave, koje nisu slijedili konkretne akcije, kazao je Buković, koji je predstavio ideju pomoći gospodarstvu kroz osnivanje posebnog fonda za subvencioniranje, koji bi plasirao direktna i bespovratna sredstva poduzetnicima. Prema toj ideji, općina bi odredila smjernice razvoja koje smatra prioritetnima, poput razvoja zelene energije, ruralnog turizma ili poticanja zapošljavanja i sufinancirala projekte poduzetnika koji bi se uklapali u te programske smjernice.

– Taj bi model stvorio preduvjete da brojne tvrtke vide prednost preseljenja svojih pogona u našu Općinu, što bi se opet pozitivno odrazilo na proračun, objasnio je Šustar.

Tiskovna konferencija bila je održana u Radnoj zoni RZ1, pa se trojac tom prilikom osvrnuo i na problem sa slabim razvojem radnih zona.

– One sada zjape prazne zbog prevelikih cijena zemljišta, a posebno zbog činjenice da su radne zone planirane na privatnim parcelama, pa sada vlasnici diktiraju uvjete razvoja, odnosno onemogućuju razvoj zadržavanjem visokih cijena zemljišta, kazao je Buković.

Zenil Oblak

Zenil Oblak predstavio je dva amandmana koja će podnijeti na proračun – povećanje pomoći za novorođenu djecu za 500 kuna po djetetu za prvo i drugo dijete, te za čak 2.000 kuna za treće i svako ostalo. Tada bi matuljski roditelji dobivali 3.000 kuna za prvo, 4.000 kuna za drugo, te 7.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete.

– To je bilo obećanje koalicije HNS-SDP u predizbornoj kampanji, koje nikad nisu ispunili, pa mislim da bi bilo moralno da sada to učine. Drugi amandman odnosi se na realizaciju jednosmjernog prometa na području Frlanije i Antončića, što je bilo obećano od vlasti, ali nikad ispunjeno, kazao je Oblak. Uz proračun, on je prokomentirao i najnoviji sukob unutar PGS-a.

– Doista je začuđujuća kritika PGS-a na ponašanje predsjednika Vijeća, jer je Grbac podnošenjem kaznene prijave protiv načelnika učinio ono što je dužnost svakog građana. Ukoliko je točan navod iz prijave o prekoračenju ovlasti, onda je načelnik Ćiković završio svoju karijeru i nema smisla da se dalje bavi politikom, kazao je Oblak.

Davor Žic / Liburnija.net