Akcija mladih: Na izbore izlazimo s konkretnim programom

akcija_mladih_ika_sm…mogli smo popuniti liste u svim mjesnim odborima, no želimo graditi naše aktivnosti isključivo s kvalitetnim ljudima…
…po našem osobnom iskustvu, neaktivan Mjesni odbor može napraviti više štete nego koristi, potrebno je naglasiti da rad u MO ne završava ove nedjelje, kada se objave rezultati, nego za četiri godine na novim izborima…

Ika – Opatijski ogranak Akcije mladih, jučer je, održao tiskovnu konferenciju na kojoj su najavili izlazak na izbore za Vijeće mjesnih odbora u četiri mjesna odbora. Nakon što posljednje četiri godine sudjeluju u radu Mjesnih odbora Veprinac, Tošina, Oprič, Centar I i Centar II, za ove izbore najavili su izlazak i u Iki.
– Prije svega želimo naglasiti da smo mogli popuniti liste u svim mjesnim odborima, no naše aktivnosti želimo graditi s kvalitetnim ljudima, te s onima koji će u svojem Mjesnom odboru aktivno raditi, a ne se samo pojaviti na listi. Također, drago nam je da na ove izbore izlaze i mnoge Nezavisne liste potaknute našim aktivnostima u posljednje četiri godine. Obzirom da nam podrška u raznim dijelovima Opatije raste, u pojedinim mjesnim odborima odlučili smo podržati pojedine Nezavisne liste iz kojih će se u budućnosti isprofilirati pojedinci koji će moći aktivno sudjelovati u našem radu. U svakom Mjesnom odboru u kojem izlazimo na izbore, izaći ćemo s kvalitetnim programom i pokušati nastaviti rad koji smo započeli za vrijeme prošlog saziva, istaknuo je Tomislav Lesinger.
O iskustvima s aktivnim djelovanjem u Mjesnim odborima kazali su slijedeće:
– Po našem osobnom iskustvu, neaktivan Mjesni odbor može napraviti više štete nego koristi. Primjerice, u Gradu Opatiji bila je rasprava o autocesti A8 i jedino su predstavnici MO Veprinac bili prisutni i štitili interese svojih sumještana. Ovo je samo jedan od primjera, zbog čega smo posebno obraćali pažnju prilikom izbora ljudi. Pogotovo kada se zna da je cjelokupan rad na volonterskoj bazi, a svoje slobodno vrijeme moraju podrediti radu u Mjesnom odboru, dodao je Igor Puž.
Članovi Akcije mladih istaknuli su informiranje građana, kao i direktan kontakt sa gradskim službama vrlo bitnu aktivnost unutar djelovanja MO.
– U dosadašnjem radu unutar Mjesnog odbora istaknuo bi kao jednu od glavnih zadaća, kontakt i informiranje građana o pojedinim problemima, poput izrade detaljnih planova uređenja naselja i sl. Ovakve probleme posebno smo osjetili u Mjesnim odborima u kojima nismo imali većinu MO Centar I, gdje se je za svaku predloženu akciju prezentiralo da nije u našoj nadležnosti, obzirom da Grad rješava to u hodu, kazao je Kurelić o svojem osobnom iskustvu.

Liburnija.net: Kristijan Štemberger, Marijan Gvozdić, Robert Kurelić, Kristijan Kršanac, Tomislav Lesinger, Igor Puž, Marino Zahej, Sara Vrsalović, Davor Blaženić @ Ika

Liburnija.net: Kristijan Štemberger, Marijan Gvozdić, Robert Kurelić, Kristijan Kršanac, Tomislav Lesinger, Igor Puž, Marino Zahej, Sara Vrsalović, Davor Blaženić @ Ika


Članovi Akcije mladih Ika, obzirom na domaćinstvo ove tiskovne, ali i početka aktivnog djelovanja posebno su istaknuli probleme Ike koje planiraju početi rješavati ako im građani ukažu povjerenje.
– Ika ima puno problema, a prvi i najveći je taj, što još nema definiran status svoje lučice. Problemi komunalne infrastrukture posebno nas muče i pod hitno se moraju početi rješavati. Uređenje, asfaltiranje i izgradnja igrališta na Dražini, izmicanje parkinga iz centra mjesta te pretvaranje istog u mali – središnji trg. U katastrofalnom stanju nam je mul, kojeg hitno treba obnoviti i oplemeniti s klupicama, ali i dimnjak bivše tvornice kojem prijeti urušavanje. Dosadašnja praksa članova Mjesnog odbora je bila da uređuju skalini i kanali za oborinsku vodu oko njihovih kuća, a da nitko nije ni pokušao riješiti šetnicu prema Lovranu, koja je u izrazito lošem stanju, kazao nam je Davor Blaženić.
Liburnija.net: Kristijan Štemberger, Linda Jurešić, Marino Zahej, Sara Vrsalović, Davor Blaženić

Liburnija.net: Kristijan Štemberger, Linda Jurešić, Marino Zahej, Sara Vrsalović, Davor Blaženić


Osim komunalnih problema, članovi Akcije mladih iz Ike planiraju proširiti i turističku ponudu.
– Kao turističko mjesto s puno privatnih iznajmljivača i malim hotelom mi nemamo niti jednu tabelu koja bi turistima olakšala orijentacijske muke. Ako uspijemo u nakani, inicirati ćemo postavljanje turističke signalizacije, kao i uređenje puta uz potok prema Banini, obzirom da imamo prirodne potencijale koje planiramo iskoristiti za poboljšanje turističke ponude. Također, organizirali bi i povijesnu igru Ikara, Štracu, te pojačali ljetni, turističko-sportski sadržaj, dodao je Marino Zahej.
Rezime cijele tiskovne dao je predsjednik najaktivnijeg Mjesnog odbora u kojem djeluje Akcija mladih.
– Ovim putem htjeli bi apelirati na građane da biraju svoje predstavnike koji će podrediti svoje slobodno vrijeme i volontirati, a samim time ih kvalitetno voditi. Podržati ćemo sve kvalitetne programe i liste, kao i pojedince koji su svojim radom napravili ogromne pomake u svojim Mjesnim odborima, poput Vasanske i Ičića. Mnogima, koji se nalaze na listama kao potencijalni kandidati za ulazak u Vijeće MO, potrebno je naglasiti da rad u MO ne završava ove nedjelje kada se objave rezultati, nego za četiri godine na novim izborima, dodao je Igor Puž.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
NL Christiana Tominića: Volosko zaslužuje puno više
I PGS u utrci za mjesne odbore @ Opatija
Vodič kroz izbore za mjesne odbore (drugi dio)
Vodič kroz izbore za mjesne odbore (prvi dio)
Kandidacijske liste za mjesne odbore (2) @ Opatija
Objavljene kandidacijske liste za mjesne odbore @ Opatija
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!