Akcija mladih: Plaža Slatina ne smije u koncesiju prije provedbe arhitektonskog natječaja i ispitivanja mišljenja građana

Grad Opatija i njegovo vodstvo pritom nisu javno obznanili da su pravni sporovi, prema nama dostupnim informacijama, vezani za Slatinu riješeni prije godinu i pol dana, u razdoblju u kojem se Grad evidentno nije brinuo za plažu i njezine sadržaje.

Opatija – Akcija mladih Opatija pokrenut će ankete kako bismo testirali stavove naših sugrađana u vezi niza bitnih pitanja poput lokacije doma zdravlja, koncesioniranja, kruzerskog turizma, kazali su predsjednik stranke Robert Kurelić, gradska vijećnica Neva Slani te član odbora za prostorno planiranje Davor Šprajc na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Kako su istaknuli, razlog za obraćanje javnosti bila su saznanja da Županija upravo ispituje želje i potrebe jedinica lokalne samouprave u vezi koncesioniranja pomorskog dobra u razdoblju od 2020. do 2022. te je od Grada Opatije zatražila mišljenje u vezi, primjerice, plaža Slatina, Ičići, ispod hotela Giorgio II i Pančeri.

– Na tribini o Viziji urbanističkog razvoja Grada Opatije koja je održana u rujnu 2017. godine s eminentnim stručnjacima na području arhitekture, urbane sociologije, zaštite okoliša, donesen je niz vrijednih zaključaka o tome kako se treba odnositi prema prostoru u Gradu Opatiji. Jedan od zaključaka bila je prijeka potreba provođenja arhitektonsko-urbanističkih natječaja prije većih intervencija u javnom prostoru, što je određeno i Arhitektonskim politikama Republike Hrvatske (2012-2020) u koje su ugrađene relevantne europske smjernice i direktive. Ovaj saziv Gradskog vijeća odmah je počeo raditi u skladu s navedenim te su u listopadu 2017. izglasani amandmani na UPU Opatija kojim je predviđena zaštita javnog prostora na određenim lokacijama poput Slatine, Ičića ili prostora parkirališta Gradske Tržnice. U konačnici je UPU Opatija izglasan s navedenim amandmanima, a u slučaju Ičića je izglasan zaključak o potrebi pokretanja postupka izmjene UPU kako bi se prostor kvalitetno zaštitio po najvišim standardima. Ovdje treba napomenuti da se i gradonačelnik Ivo Dujmić pozvao upravo na navedeni Zaključak kad je odbio zainteresirane investitore za područje bivše bolnice u Ičićima. S tim se njegovim potezom slažemo, ali i dalje čekamo pokretanje izmjena UPU Ičići koje se nije maklo s mrtve točke, poručili su iz Akcije mladih.

Istaknuli su da je otpor izvršne vlasti produljio rokove realizacije niza stavki vezanih uz prostorno planiranje, ali ne i u potpunosti zaustavo. Kao primjer, izdvojili su UPU Opatija u koji su ugrađeni arhitektonsko urbanistički natječaji kako bi se postigla maksimalna zaštićenost javnog prostora, na čemu u sljedećim verzijama još treba raditi.

– Slatina nikako ne smije ići u koncesiju prije provedbe arhitektonsko urbanističkog natječaja, i prije savjetovanja s građanima, koji moraju biti svjesni da se koncesijom prostor predaje na dugotrajno upravljanje, od 30, 50 ili više godina. Prethodno moramo imati jasnu, stručnu viziju što s Trgom Slatina, čiji je plaža integralni dio. Isto se odnosi i na Pančeru. Grad Opatija i njegovo vodstvo pritom nisu javno obznanili da su pravni sporovi, prema nama dostupnim informacijama, vezani za Slatinu riješeni prije godinu i pol dana, u razdoblju u kojem se Grad evidentno nije brinuo za plažu i njezine sadržaje. Nemojmo zaboraviti da je izvršna vlast već najavila preseljenje benzinske postaje s Trga Gortan, ali rezultati nisu uslijedili. Primjer događanja oko traženja alternativne lokacije za policijsku postaju nam je jasan pokazatelj da se stvari u ovom Gradu često rade bez jasnog plana i racionalnog promišljanja. Tako se i za budući Dom zdravlja nudi isključivo jedna solucija, vrlo upitna što se lokacije i troškova izvedbe tiče, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

Kao primjer opstrukcije, naveli su konzervatorsku podlogu koja je nužna za zaštićenu zonu centra grada kao kulturne baštine i koja je bila u proračunu za 2017., 2018. pa i 2019. godinu, ali je gradonačelnik Dujmić uporno nije htio naručiti iako njena izrada iznosi od 100 do 200 tisuća kuna, pa ne može biti izlika (ne)prodaja imovine. Grad Rab je uspješno priveo kraju izradu ove podloge.

U zaključku tiskovne konferencije, članovi Akcije mladih istaknuli su osam koraka koje valja napraviti: odbiti koncesioniranje Slatine prije provođenja natječaja, naručiti konzervatorsku podlogu za zaštićenu zonu Opatije, provesti arhitektonsko-urbanistički natječaj za šire područje trga i plaže Slatina, inicirati promjenu UPU Ičići, definirati način korištenja plaže Ičići u skladu s javnim interesom, usustaviti odnos prema plažama diljem Grada Opatije – umjesto da se određene plaže tretiraju kao gradsko i javno blago (uz godišnja koncesijska odobrenja na principu najbržeg prsta), a drugima se raspolaže maćehinski i nebrigom –  ispitivati stavove građana kako bismo znali što građani stvarno žele i trebaju te organizirati ljetnu školu arhitekture s Arhitektonskim Fakultetom Zagreb sukladno potpisanom ugovoru 2018. godine između Grada Opatije i Arhitektonskog Fakulteta Zagreb.

 

error: Content is protected !!