Akcija mladih: Više od 3.800 građana želi kvalitetniju Hitnu @ Liburnija

hmp_akcija_mladih_opt-1…trenutačno u Opatiji djeluje samo jedan TIM1, koji pokriva potrebe 30.000 stanovnika Liburnije…
…Robert Kurelić usporedio je situaciju s Londonom, u kojem jedan takav tim ”pokriva” 8.500 ljudi, gotovo četiri puta manje…
…čelnici AM uputili su javni poziv županu i čelnicima lokalne samouprave da se uključe u reformu i da omoguće ovom prostoru bolju razinu zdravstvene zaštite…

Opatija – Na više od 300 kvadratnih kilometara liburnijskog područja živi preko 30 tisuća stanovnika, kojima preko ljeta treba pribrojati još i pola milijuna turista, a ”pokriva” ih tek jedan TIM1 (doktor, medicinska sestra i vozač) Hitne medicinske pomoći iz Opatije, istaknuli su općinski, gradski i županijski vijećnici Akcije mladih na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj ispred zgrade opatijske Hitne, na kojoj su predstavili i rezultate peticije za kvalitetniji ustroj HMP na Liburniji.
hmp_akcija_mladih_opt-2
Tijekom četiri dana peticiju je potpisalo preko 3.800 građana, od čega je preko tisuću potpisa prikupljeno samo tijekom jednog dana u Matuljima i Lovranu.
– Mogli bismo i dalje prikupljati potpise, i sigurno je da bi odaziv bio još i veći, no kako su u pitanju ljudski životi, smatramo da moramo brzo reagirati. Stoga upućujemo javni poziv županu Zlatku Komadini, opatijskom gradonačelniku te načelnicima liburnijskih općina da poduzmu sve napore kako bi se ovom području osigurala razina medicinski skrbi koju zaslužuje, kazao je opatijski vijećnik AM Tomislav Lesinger.
Lesinger je istaknuo kako su zahtjevi stranke formulirani u suradnji sa stručnim osobama, te da bi na ovom području hitno trebalo uspostaviti još jedan TIM1, te osigurati 24-satno dežurstvo.
– Smatramo da je nužno da doktori i sestre budu tijekom čitavog dana prisutni u ambulanti, bez obzira radi li se o zaposlenicima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ili Doma zdravlja. Argumente da se tu radi o dvije odvojene tvrtke odbacujemo, jer one djeluju pod istom kapom i s istim ciljem, zaključio je Lesinger.
Predsjednik stranke i županijski vijećnik Mario Alempijević naglasio je kako se sadašnje svađe o krivnji za reformu na relaciji između Županije i Ministarstva prelamaju preko leđa građana.
– Opatija se reklamira kao wellness destiancija, kao ”zdravi grad”, a to je bez kvalitetne hitne pomoći nemoguće. Što znači wellness destinacija u kojoj turist dođe izliječiti staru ozlijedu, da bi preminuo od nove, zapitao se Alempijević.

Liburnija.net: Članovi Akcije mladih s Liburnijskog područja ispred zgrade opatijske Hitne pomoći...

Liburnija.net: Članovi Akcije mladih s Liburnijskog područja ispred zgrade opatijske Hitne pomoći...


Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Reagiranje: Što će biti sa zgradom u Nazorovoj ulici?
Tjedni retrovizor: Hitna je bitna!
FOTO: Krčka podrška peticiji Akcije mladih
FOTO: Više od tisuću potpisa za stari ustroj Hitne @ Opatija
Akcija mladih: Peticija za stari ustroj Hitne pomoći @ Opatija
VIDEO: Zatvorena najstarija Hitna pomoć u Hrvatskoj @ Opatija
Kako se je stvarala Hitna medicinska pomoć u Opatiji?
FOTO: Veliki jubilej Hitne pomoći u Opatiji

error: Content is protected !!