Akcija mladih: ŽCGO Marišćina još ne radi, a kad će ne znamo!

Robert Kurelić, Bojan Kurelić i Darjan Buković

Robert Kurelić, Bojan Kurelić i Darjan Buković

Akcija mladih će na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije idući četvrtak 28. travnja tražiti ostavku direktora Trgovačkog društva Ekoplus d.o.o. Dušana Šćulca i zatražiti od uprave tog istog društva tehničko-ekonomsku analizu poslovanja trgovačkog društva Ekoplus d.o.o.

Rijeka – Osnova svakog posla su odgovornost, obveze i zadani rokovi. Sve ove osnove su strani pojam za Dušana Sćulca, direktora Trgovačkog društva Ekoplus d.o.o. Trgovačkog društva osnovanog radi samo jednog osnovnog cilja, izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) . 15 godina (ne)rada je već prošlo, a rok završetka izgradnje i početka rada ovog ionako već po svim parametrima ekološkog gospodarenja otpadom, zastarjelog projekta, ne nazire se, istaknuli su predstavnici Akcije mladih, Bojan Kurelić, Darjan Buković i Robert Kurelić, na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Klub Akcije mladih i nezavisnih vijećnika na prošloj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije predao je zahtjev za održavanje izvanredne sjednice na temu ŽCGO Marišćina i poslovanja Trgovačkog društva Ekoplus d.o.o.

– Već prošli tjedan pojavile su se jasne poruke civilnog društva i građana okupljenih oko udruge Krizni eko stožer Marišćina koji su zbog kontradiktornih izjava direktora Ekoplusa d.o.o. Dušana Šćulca i zbog mnogobrojnih nedostataka u realizaciji i provedbi projekta ŽCGO Marišćina zatražili ostavku dosadašnjeg direktora tog trgovačkog društva. Nevjerojatna je činjenica da jedan direktor trgovačkog društva može biti u stanju izjaviti da u kalkulaciju cijene usluga obrade otpada u ŽCGO Marišćina nisu ukalkulirani svi ostali osnovni troškovi, od radne snage, troškova prijevoza otpada s otoka, do troškova obrade goriva iz otpada, glavnog proizvoda pogona na Marišćini. Nevjerojatno je da mi danas, 15 godina nakon osnivanja ovog trgovačkog društva i dalje ne znamo datum početka rada ŽCGO Marišćina niti koja će biti konačna cijena usluge obrade otpada u ŽCGO Marišćina, niti na koji način će ŽCGO Marišćina plasirati svoj jedini nusproizvod – gorivi otpad. Kako bi stvari bile još nevjerojatnije, iznijeti ćemo još nekoliko činjenica koje idu u prilog traženju ostavke gospodina Šćulca. Gospodin Dušan Šćulac i danas u članku Novog lista nastavlja manipulirati podacima i obmanjivati javnost. Sukladno njegovim izjavama na Marišćini osim sitnih tehničkih nedostataka ne postoje drugi problemi za puštanje ovog pogona u rad. Istina je nažalost sasvim drugačija, istaknuli su predstavnici Akcije mladih te dodali da zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ŽCGO Marišćina ne može dobiti uporabnu dozvolu.

– Problematika naknade za izvlaštenja i pravo građenja nije sudski okončana i do završetka tog procesa ŽCGO Marišćina ne može ishodovati uporabnu dozvolu. Odlukom Vlade RH i rješenja o izvršenju Ureda državne uprave u PGŽ iz svibnja 2011. godine, Ekoplus je ušao u posjed i posljednjih čestica koje su još uvijek u privatnom vlasništvu, imovinsko-pravna priprema zemljišta za izgradnju ŽCGO „Marišćina“ odnosi se na dovršetak postupaka izvlaštenja, ponovljenog vještačenja vrijednosti zemljišta i plaćanja odgovarajuće naknade sukladno odredbama Zakona o izvlaštenju. Ova složena pravna postupanja u imovinsko-pravnoj pripremi zemljišta nisu riješena u predviđenom roku, a sve do rješenja ovog problema vrata ŽCGO „Marišćina“ ostat će zatvorena. Građani će i dalje plaćati hladan pogon ŽCGO „Marišćina“ koji je već do sada progutao milijune kuna javnog novca. Da podvučemo crtu…imamo trgovačko društvo osnovano pred 15 godina s jednim jedinim ciljem, koje nije ostvarilo, imamo direktora na kojeg je u 10 godina njegovog upravljanja utrošeno samo na njegovu plaću više od 3 milijuna kuna, imamo projekt koji je već zastario a još nije ni realiziran, imamo direktora koji ne zna nakon 10 godina upravljanja tvrtkom ukalkulirati osnovne elemente za izračun cijene jedne jedine usluge koju će njegovo trgovačko društvo pružati, nemamo definirano cijenu usluge zbrinjavanja otpada, ne znamo gdje će se i pod kojim uvjetima plasirati nusproizvod-gorivi otpad koji će ŽCGO „Marišćina“ proizvoditi i nemamo riješene osnovne preduvjete, odnosno imovinsko-pravne odnose za dobivanje uporabne dozvole. Ako uz ove osnovne parametre neodgovornog i nesposobnog upravljanja trgovačkim društvom u javnom vlasništvu dodamo još neke činjenice poput nabave kamiona i prikolica dvije godine prije nego što je njihova upotreba realno potrebna, pa i činjenice da ti kamioni 2 godine stoje na parkiralištu ŽCGO „Marišćina“ a Grad Rijeka plaća privatnim prijevoznicima odvoz smeća u Koprivnicu (iako su Grad Rijeka i k.d. Čistoća jedni od vlasnika Ekoplusa d.o.o.). Pa ako još uzmemo u obzir da komunalna društva s područja ove županije zbog nesposobnosti Ekoplusa d.o.o. i Dušana Šćulca ne mogu planirati poslovanje svojih društava mislim da je sasvim logično zbog onih osnovnih parametara poslovanja navedenih u prvoj rečenici ove objave odgovornost, obaveza i zadani rokovi ne možemo kao društveno odgovorni sudionici ovog procesa dopustiti da nesposobni direktor koji čeka penziju postavlja temelje budućeg poslovanja tvrtke od ovakvog javnog značaja, rezimirali su predstavnici Akcije mladih.
 
Akcija mladih će na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije idući četvrtak 28. travnja tražiti ostavku direktora Trgovačkog društva Ekoplus d.o.o. Dušana Šćulca i zatražiti od uprave tog istog društva tehničko-ekonomsku analizu poslovanja trgovačkog društva Ekoplus d.o.o.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!