Akrobati, lebdeći plesači, operne zvijezde, nogomet i vrhunski vokalisti: Predstavljen program Ljeto na Ljetnoj @ Opatija

ljeto_na_ljetnoj_najava_sezone

Za otvorenje programa, 4. lipnja, odabran je koncert ”Dobar galas daleko se čuje” čiju zvjezdanu postavu čine vrhunski vokali – Mia Negovetić, Nina Kraljić, Damir Kedžo, Marko Tolja, uz pratnju dvadesetak instrumetalista okupljenih u Olja’zz Orchestra i predvođenih voditeljem Studija Maraton Oljom Dešićem.

Mia Negovetić s Markom, Jacquesom i Damirom...

Mia Negovetić s Markom, Jacquesom i Damirom…

Opatija – Operne zvjezde svjetskog glasa, atraktivne točke ruskih i kineskih trupa promicatelja nacionalne kulture, zanimljivi pop nastupi vrhunskih domaćih vokala te filmski festivali obilježit će ogodišnji program Ljeto na Ljetnoj koji je predstavljen jučer u uredu Festivala Opatija.

Za otvorenje programa, 4. lipnja, odabran je koncert ”Dobar galas daleko se čuje” čiju zvjezdanu postavu čine vrhunski vokali – Mia Negovetić, Nina Kraljić, Damir Kedžo, Marko Tolja, uz pratnju dvadesetak instrumetalista okupljenih u Olja’zz Orchestra i predvođenih voditeljem Studija Maraton Oljom Dešićem.

– RetrOpatijski festival bio je dobar pilot za ovaj nastup, jer njemu su svi ovi vokali nastupili. Ime koncerta ”Dobar glas daleko se čuje” odabrali smo jer je svo četvero sudionika, usprkos svojoj mladosti, ostvarilo respektabilne i zapažene nastupe u inozemstvu, i vjerujemo da će ovo biti produkcija koja će odrediti ljestvicu za druga događanja na našoj glazbenoj sceni, kazao je Dešić.

Cabaret a la carte

Cabaret a la carte

Ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš istaknula je da je ovaj koncert prvi put da Festival Opatija odrađuje cjelokupnu produkciju, te da je ponosna da je u fokusu čitave priče mlada hrvatska zvijezda Mija Negovetić, koja je zaslužila jedan vrhunski cjelovečernji nastup. Koncert počinje u 21.30 sati, a cijene ulaznica su 80 i 100 kuna u pretprodaji, odnosno 100 i 120 kuna na dan koncerta.

Dva tjedna kasnije, točnije 19. lipnja, Ljetna pozornica ugostit će MIK, a do kraja mjeseca – 29. lipnja – održat će se i prvi od tri zakazana programa Cabaret a la carte, čiji su drugi nastupi predviđeni za 12. srpnja i 9. kolovoza.

– Autorice projekta su Lela Kaplowitz i Karolina Šuša, a radi se o događanju koje spaja ples, glazbu i komunikaciju s publikom u posebnoj atmosferi koja dolikuje cabaretu, a naziv a la carte dobio je zbog prilike publike da bira sljedeću točku. Na taj način svaka izvedba postaje jedinstvena i različita, a publika je izravno uključena u stvaranje programa. U tri izvedbe na Maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji ovi istinski umjetnici zabavit će svoje goste multimedijalnom izvedbom hitova sredine prošlog stoljeća poput I Wanna be Loved by You, Is You Is or Is You Ain’t my Baby, Somewhere over the Rainbow, Singing in the Rain ili Why Don’t You Do Right, kazao je Marin Sušanj iz Festivala Opatija, dodavši da je cijena ulaznice za ovaj program 50 kuna.

Criss Cross

Criss Cross

Srpanjski program tradicionalno otvara Liburnia Jazz Festival, u svom ustaljenom terminu prvog vikenda sedmog mjeseca, koji ove godine pada 1. i 2. srpnja. Zanimljivost ovogodišnjeg izdanja jest da će započeti ”tihim koncertom” – nastup novog projekta nastalog iz manifestacije Jazz Ex Tempore, Criss Cross bit će održan u formi znanoj kao ”silent concert”.

– To je jedan poseban doživljaj koji je već poznat u svijetu, a radi se o činjenici da ne postoji barijere između publike i glazbenika, odnosno pozornice i gledališta. Publika je pomiješana s izvođačima, svi imaju bežične slušalice na kojima prate nastup glazbenika, gotovo u studijskoj kvaliteti, kazao je umjetnički direktor Liburnia Jazz Festivala Elvis Stanić, dodavši da će koncert snimati CMC televizija te da je broj posjetitelja ograničen na dvije stotine. Druge večeri LJF-a sa svojim bendom stiže saksofonist Marius Neset koji ”kombinira Breckerovu snagu i tonsku delikatnost Jana Garbareka, ali ima i viziju koja ga stavlja u red najznačajnijih novih jazz otkrića svijeta”.

Golden Moon

Golden Moon

– Tim koncertom predstavit ćemo svjetski poznati fenomen skandinanvskog jazza, koji je doista drugačiji od tradicionalnih korijena jazza koji počivaju na američkoj glazbi, odnosno zvuku New Orleansa. Radi se doista o aktualnom vrhuncu evolucije jazza i jednoj sasvim novoj, suvremenoj glazbenoj formi, zaključio je Stanić.

Nakon RetrOpatije 9. srpnja, uslijedit će akrobatski spektakl ”Golden Moon” u četvrtak, 14. srpnja, kada će na Ljetnoj nastupiti Heilongjiang Bingshang Acrobatics and Dance Performance Produce Co iz Kine.

– Ovi svjetski poznati akrobati dosad su ostvarili više od petsto nastupa pred nešto više od milijun gledatelja diljem svijeta. Kao jedina umjetnička skupina specijalizirana za akrobatske nastupe na ledu u cijeloj Kini, privukli su pažnju kulturnih krugova, stoga im je 2008. i 2009. godine dodijeljeno Nacionalno priznanje za međunarodno predstavljanje kulturnih vrijednosti i Priznanje za poduzetništvo u kategoriji Kulturnog izvoza postavši tako kineski kulturni brend. Na Ljetnoj neće moći nasupiti na ledu, ali će svejedno kod publike izazvati pomiješane osjećaje divljenja i strahopoštovanja, kazala je Petra Borovac iz Festivala Opatija, dodavši kako ulaznica stoji svega 20 kuna.

Sumi Jo

Sumi Jo

Centralni dio ljetnog programa dogodit će se sredinom srpnja, i to u suradnji Festivala Opatija, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka te Riječkih ljetnih noći – u srijedu, 20. srpnja održat će se koncert ”The Best of Opera” na kojem će najpoznatije operne arije Verdija, Mozarta, Puccinija i Masseneta izvesti jedna od najslavnijih opernih pjevačica današnjice, sopranistica Sumi Jo, u društvu renomiranog baritona Lucia Galla.

– Zbog nevjerojatne muzikalnosti, preciznosti i topline glasa, Sumi Jo postala je najtraženija sopranistica generacije, a javnost i struka natječu se u hvalospjevima njenih nastupa u najvažnijim opernim kućama i koncertnim dvoranama diljem svijeta poput milanske Scale ili njujorškog Carnegie Halla i Metropolitana. Lucio Gallo, svjetski cijenjeni bariton i stalni gost vodećih svjetskih opernih kuća, zaljubio se u operu shvativši da je upravo opera najljepši i najkompletniji umjetnički oblik u kojem su glas i pokret jednako važni, kazao je ravnatelj opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke Marin Blažević, dodavši da se radi o imenima kakva na ovim prostorima nisu viđena već desetljećima. Svjetske operne zvijezde pod opatijskim ljetnim nebom nastupit će u društvu mladih solista riječke i ljubljanske opere, mezzo-sopranistice Ivane Srbljan i tenora Aljaža Farasina, te uz pratnju orkestra i zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a pod ravnanjem dirigenta Tibora Boganyja.

Lucio Gallo

Lucio Gallo

Lucio Gallo s opatijskom publikom družit će se i nekoliko dana kasnije, jer u petak 22. srpnja, također kao plod iste riječko-opatijske suradnje, nastupit će na koncertu ”Tribute to Frank Sinatra” i izvesti klasike jednog od najpoznatijih pjevača svih vremena.

– Posbeno je važna činjenica da se ova dva programa događaju usred turističke sezone, mislim da oni predstavljaju jedan pomno složeni ”meni” koji se može ponuditi gostima opatijskih hotela, jer svi ljubtelji opere znat će da im je ovo možda i jedinstvena prilika da vide ove vrhunske zvijezde toga žanra uživo, kazala je Miloš.

Srpanjska događanja zaključit će 28. srpnja gostovanje nacionalnog folklornog ansambla Beriozka iz Rusije, čiju tehniku, ”lebdeći korak”, nitko ne može otkriti, a glasine kažu da plesači koji im se pridruže, tehniku izvođenja ne smiju otkriti ni vlastitoj obitelji.

– Posebnost ovog koraka tijekom kojeg plesačice izgledaju kao da stoje na mjestu dok se pozornica pod njima kreće, u kombinaciji s njihovom izuzetnom ljepotom i gracioznošću, drži publiku diljem svijeta hipnotiziranu preko pola stoljeća, otkrila je Borovac.

solo_positivo_festival_2016

Kolovoz je definitivno ”filmski mjesec” – otvara ga drugo (opatijsko) izdanje Solo Positivo Film Festivala, koji donosi najbolje svjetske glazbene dokumentarce, u razdoblju od 1. do 6. kolovoza, a zatvara Liburnia Film Festival koji će se preseliti iz Ičića u Opatiju.

– Trinaest godina bilo smo u lučici u Ičićima, koju smo doista popunili do posljednjeg mjesta, i koja je postala pretijesna za sve koji žele biti dio naših programa. Zato nam je Ljetna pozornica logičan korak naprijed, koji predstavlja novu stepenicu u kvaliteti i za publiku i za organizatore, kazala je Jelena Androić, izvršna direktorica LFF-a.

Kao ”glazbeni intermezzo” između dva ”filmska bloka”, u petak 12. kolovoza na koncertu nazvanom ”Gospodin Glas pjeva za Vas” nastupit će Jacques Hoduek sa svojim glazbenim gostima. Programske ”rupe” tijekom čitavog razdoblja ljetne sezone – od početka lipnja pa do kraja kolovoza, a možda i do sredine rujna – popunit će kino-program, čiji će dio ove godine biti i prijenosi nogometnih utakmica Europskog prvenstva.

LFF

LFF

– Na maloj Ljetnoj pozornici možemo očekivati svjež i atraktivan filmski program, jer prikazat ćemo sedamdesetak filmskih naslova koji se nalaze u ponudi naših distributera. Trudimo se prikazati najatraktivnije i najsvježije naslove u cilju zadovoljavanja interesa naše publike i gledatelja. Po već uhodanoj praksi, četvrtak je predodređen za premijerne naslove, dok ćemo nedjeljom prikazivati animirane filmove, kazao je Aleksandar Monar iz Festivala Opatija, dodavši da će se od utakmica prenositi sigurno najjači dvoboj ”hrvatske” skupine – utakmica između naše i španjolske reprezentacije 21. lipnja te finale čitave manifestacije, dok će ostalo ovisiti o uspjesima hrvatske nogometne selekcije.

Tiskovnu konferenciju zaključila je voditeljica poslovnog odnosa korporativnog bankarstva Zagrebačke banke Tamara Sergo kao predstavnik sponzora ustanove Festival Opatija, kazavši da je oduševljena predstavljenim programom te je ponosna što Zagrebačka banka godinama podržava kvalitetni rad opatijske ustanove u kulturi i njenih partnera.

Beriozka

Beriozka

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!