Amalia – vila za bogove

amaliaZa Liburnija.net piše dr.sc. Amir Muzur
Ima tako zgrada kojima graditelji, baš kao i roditelji nekoj djeci, već prije no što ih začnu namjene sjajnu budućnost. Vila Amalia bila je takva vila. Podigao ju je, dakako, gospodin Schüler, u vrijeme kad se u Opatiji već igralo na sigurno, bez rizika, kad se znalo da je Opatija za svakoga tko je se lati pouzdana zlatna koka.
Godine Gospodnje 1890., kad je vila Amalia izašla iz menadžerske maternice Južnih željeznica, Opatija već ima dva velika hotela s depandansama, desetak vila i dva sanatorija, najmanje pet liječnika i dekret o imenovanju lječilištem, s kojega se još cijedi crnilo potpisa cara Franje i grofa Taaffea. Nije to bila ništa sretnija niti išta tužnija godina za rađanje: za svijet, to je godina kada je prvi puta proslavljen Praznik rada, a za Opatiju, godina zabava u novootvorenoj “Zori”, godina doseljenja Viktora Cara.
Susjedni šest godina stariji Kvarner, ugostiteljski doajen ovih krajeva, bio je već prenapučen. Na mjestu Kristalne dvorane (izgrađene 1913.) stajala je u doba podizanja Amalije kavana sa Schülerovom bistom i direktnim pristupom na obalni put (ili, na ono što će jednom postati obalnim putem), a i zgrada toplih kupki, povezana s korpusom hotela natkrivenim hodnikom (Wandelbahn). Pred Amalijom, pak, i iza nje, po svoj su prilici još uvijek stajali kućerci abacijskih aboridžina: onaj Jurkovićevih proždrijeti će 1891. dva blizanska kućišta za hladne kupke (Kaltbäder, kasniji Angiolina Bad), a i ostalih će nestati već za samo koju godinu. Istočno od Amalije, baš kao i danas, ulazi se u stari Scarpin park s Angiolinom u središtu (1890. već u osmogodišnjem posjedu Južnih željeznica).
Premda stilska kopija Kvarnera, Amalia je trebala zadovoljiti baš one poguzije najvišeg ranga, koji su htjeli ostati na obali, a ipak u hodnicima i na stubištima ne miješati svoju preuzvišenu egzistenciju s onom pišljivih instant šljahtića i novopečenih bogataša bez pedigrija. Dakle, Amalia je imala zapasti careve, kraljeve i ponekog vojvodu. I bi tako. Ovdje su ugošćivani Karlo Rumunjski i njegova Elizabeta (alias Carmen Sylva), koja je tu naricala nad mužem izgubljenim u šumi (na račun toga mi smo dobili šetalište); ovdje je ugošćivan Adolf von Nassau, veliki vojvoda luksemburški, koji je ovdje 1901. proslavio i svoj zlatni pir. Iz vile Amalije izlazio bi s cigarom svakoga dana uz ritualnu svitu do muzičkog paviljona pred Angiolinom: šetnja bi se sa starošću kratila, a cigara, nakon što mu je liječnik dozvolio samo jednu dnevno, produljila do jednog metra. Napokon, u Amaliji je ožujka 1894., za famoznog susreta Vilima s Franjom Josipom, bila smještena carica Augusta Viktorija s hohezollernskom carskom dječurlijom.
Ili je svijetu ponestalo careva koji lutaju naokolo za školskih ferija, ili je Opatija u međuvremenu dobila i boljih vila od Amalije: kako bilo da bilo, ovdje se 1911. otvara prva opatijska kockarnica. Zatvorena već dvije godine kasnije, uz protjerivanje vlasnika Locatellija, stigla je promijeniti tri francuska imena, od “Kružoka za strance” preko “Kockarnice za strance” do napokon “Pariške kockarnice.” Već pet godina kasnije, mjesto jednog najurenog Locatellija Opatija će dobiti čitavu četu novih Talijana. I oni su odlučili, bar u početku, prostituirati Amaliju u kockarske svrhe. Ovdje je, među ruletskim stolovima, slavni predvodnik lokalnih fašističkih skvadrista Suban ispljuskao narodnjaka-advokata Đuru Červara koji mu je uspio pobjeći sakrivši se pod šank sa sladoledom. Kasnije su valjda i Talijani uvidjeli da se od Amalije može više izvući: kazino je preseljen u vilu Slatinu (između Palacea i Bellevuea), a Amaliju su, usrećivši je 1930. dodatnim katom, proglasili ljetnom rezidencijom kraljevske familije Savoia.
Danas Amalia, kako bi rekli domaći, je ča je: tridesetak soba služilo je u danima turističke navale (koji rapidno blijede iz naših sjećanja) kao solidna dopuna Kvarneru. Skrivena iza mekolisnih juka, teško da brzim prolaznicima s pogledom usmjerenim k moru stigne ispričati o svojoj nobl povijesti. Jednoj od najnoblesnijih povijesti u Opatiji.

Similar articles

Tjedni retrovizor

12 years ago
error: Content is protected !!