Amandmani na UPU usvojeni: Fokus plana sužen na sportsku luku i teme od javnog interesa @ Opatija

ARHIVA

Vijećnička većina amandmanima je izmijenila dobar dio prijedloga Urbanističkog plana, a zadržani su oni elementi koji su smatrani javnim interesom – rješavanje situacije Jedriličarskog kluba, nova lokacija za benzinsku pupmu – dok se za ostale lokacije, među kojima je najznačajnija Slatina, kod budućeg planiranja traži arhitektonski natječaj.

Opatija – Više od tri sata trajala je rasprava o donošenju novog Urbanističkog plana uređenja Opatije, a odlukom vijećničke većine koju čine SDP, Akcija mladih, IDS, HSU i Unija Kvarnera sužen je obuhvat promjena. Između amandmanima “odbačenih” prijedloga našli su se oni o prenamjeni lokacije na Slatini (bivši hotel Zagreb) iz kongresnog centra u hotel, zatim prenamjene “donje” zgrade Doma zdravlja u stambenu i širenje gabarita prostora Hitne pomoći, širenje gabarita Vage, kao i ideja o građenju stanova u budućem kompleksu garaže na tržnici.

– Jedna od osnovnih tema je bila omogućavanje daljnjeg razvoja grada, odnosno izgradnju novih smještajnih kapaciteta. Također, teme su bile prenamjene zgrada u vlasništvu PGŽ kako bi se omogućio bolji položaj na tržištu i izgradnja novog Doma zdravlja u Opatiji. Tražila se nova lokacija benzinske postaje i valorizacija prostorno najvažnijeg pogleda na područje akvatorija i obale cijelog grada Opatija uređenjem vidikovca na području Kuka, pitanje reciklažnog dvorišta te razmatranje zona koje su u planu navedene kao zelene površine različitih kategorija, kazala je uime izrađivača plana, Urbanističkog instituta Hrvatske Terezija Mišković Berković.

Većina tako definiranih prioriteta je usvojena – prihvaćena je nova lokacija benzinske crpke, reciklažnog dvorišta, ali i “umetanje” sportske lučice unutar opatijske luke čime će biti riješen problem Jedriličarskog kluba koji, de facto, djeluje u “ilegali”. Osim toga, za buduće planiranje lokacija od iznimnog javnog značaja kao što je trg Slatina propisana je obveza izrade arhitektonskih natječaja. Amandmani koje je prihvatila vijećnička većina definirao je Odbor za prostorno uređenje, a kako je kazao njegov predsjednik Fernando Kirigin, prilikom odlučivanja – koje je u 80 posto odluka bilo jednoglasno – vodili su se zaključcima nedavno održane tribine u organizaciji Gradskog vijeća.

– Ja i gospodin Fernando Kirigin pripadali smo do prošle godine istoj stranci, istoj koaliciji, bili smo uspješni i puno toga radili u gradu. Jer smo shvatili da ukoliko se ide u bilo kakve promjene planova od gradnje neće biti ništa. Ciklus promjene planova traje četiri godine. Neki od ciljeva koje smo htjeli riješiti ovim UPU-om je riješiti problem Jedriličarskog društva koje je danas van zakona. Drugi cilj je bio omogućiti prenamjenu zgrada Doma zdravlja kako bi ih se prodalo i tim sredstvima gradilo novi Dom zdravlja. Liburnia Riviera Hoteli žele graditi novi hotel, otvoriti nova radna mjesta u centru grada, sigurno je da neće graditi novi kongresni centar jer izgradnjom centra Gervais prestala je ta potreba. U garažu tržnica investirali smo 3,5 milijuna kuna u dokumentaciju, nije bilo interesa. Uvažili smo interes građana da se ne gradi poslovna zgrada, da tu bude trg i parking, smanjili smo garažu sa 250 parkirnih mjesta na 100 mjesta. Imali smo javne skupove, javnu raspravu, slušali smo građane, za sve promjene dobili smo suglasnost. Sad imamo amandmane na preko 50 posto sadržaja, vi ne želite popravljati prijedlog, želite donijeti novi plan. Ali morate znati da ćete tako blokirati razvoj na četiri godine. To nisu prijedlozi, to je rušenje, kazao je Dujmić.

Intenciju većine objasnio je predsjednik Vijeća Robert Kurelić.

– O ovoj temi može se puno toga reći. Jedna od primjedbi koje građani imaju jest apartmanizacija i masovna stanogradnja. Imamo zgradu Zanatservisa, vilu Arentz, zgrade koje su izrasle u daleko većim gabaritima od onoga što je prikladno za Opatiju ili estetski lijepo. A ne znam je li se tko u te stanove uselio. Svako malo dobijemo jedan novi hotel Ambasador – prazan. Na tribini se govorilo o tome kako gubimo stanovništvo, a dobivamo prazne, neprodane stanove. Ova predstavnička većina podržala je niz prioriteta koja su unesena u ovaj plan, dosta točaka je prihvaćeno u potpunosti ili blago izmijenjenom obliku, a najvažnija je svakako da će se konačno riješiti status jedriličarskog kluba. Mislim da je javni interes očuvan ovim amandmanima. Amandmani koji su ovdje predloženi ne koče razvoj, nego daju dodatno vrijeme da se pažljivo osmisli i definira prostor – ne kažemo da se hotel na Slatini nikad neće graditi, nego da cijeli kompleks Slatine, sa trgom, plažom i okolnim sadržajima treba prije toga promisliti i dati priliku građanima da kažu što žele, objasnio je Kurelić, koji je nešto kasnije ušao u polemiku s vijećnikom Dujmićeve nezavisne liste Vladimirom Brnečićem. Naime, s obzirom da se amandmanima unose promjene u plan, dio procedure mora se ponoviti, sasvim sigurno trebat će novo odobrenje nadležnog ministarstva, a možda i skraćena javna rasprava. Stoga je Brnečić Kurelića pitao hoće li on osobno snositi odgovornost ako zbog odgode donošenja ovog plana, u međuvremenu jedriličarski klub izgubi prostor?

– Svatko treba snositi odgovornost za svoje odluke. Svi se slažemo da klubu treba pomoći. Nakon što mi donesemo svoju odluku, to mora potvrditi Županijska skupština pa onda Vlada, što može potrajati do 3 godine. Dakle, par mjeseci koje ćemo uzeti neće učiniti ništa dramatično. Osim toga, ako se išlo u izmjene zbog jedriličarskog kluba što jest javni interes, zašto se na to “prištekalo” još niz točaka? Ne možete očekivati od nas da zbog jednog rješenja od javnog interesa prihvatimo još dvadeset upitnih, odgovorio je Kurelić.

Govoreći o arhitektonskim natječajima, netipično gorljivi istup imao je gradski pročelnik za prostorno planiranje Zdenko Tupanjac.

– Za arhitektonski natječaj potrošit ćemo barem godinu dana i milijun kuna da bi netko na privatnim lokacijama definirao što će oni moći graditi. Mi ionako ne možemo prisiliti investitora da radi po onome što mu mi propišemo, nego samo volumen. Znači da ćemo zapravo konzervirati postojeće stanje, dobit ćemo “vilu Münz” na lokaciji bivšeg hotela Zagreb i situaciju opasnu za prolaznike, kazao je Tupanjac. Kirigin mu je odgovorio kako “nije ni A ni Be rekao tijekom javne tribine o urbanističkom planiranju niti je reagirao na zaključke koji su tada usvojeni”. Tupanjac je kazao da ga tada nitko nije ništa pitao.

– Ovo je provedbeni plan, temeljen njega se izdaju lokacijske dozvole. Nema mehanizma po kojem bi se provodili natječaji nakon donošenja UPU-a osim ako oni ne bi bili propisani. Ako želite provoditi natječaje, trebate definirati tko će ih provoditi, po kojim kriterijima, po kojim parametrima i tko će ih ocjenjivati, kazao je Ninoslav Dusper iz Urbanističkog instituta Hrvatske, koji je predložio da se usvoji prijedlog UPU-a bez amandmana i krene u izradu novog plana.

Fokus vijećnika iz redova HDZ-a i nezavisne liste Ive Dujmića uglavnom je bio na izgradnji hotela na lokaciji bivšeg hotela Zagreb.

– Čini mi se da je lajtmotiv ovog plana trg na Slatini. Podržat ću amandmane zato što želim da čim profesionalnije pristupimo planiranju trga na Slatini. Osobno smatram da je bolje da se na Slatini gradi hotel, a ne kongresni centar, ali prije toga treba napraviti cjelovito promišljanje prostora. Sad se, recimo, na Slatini planira parking za autobuse što je potpuno deplasirano. Osim toga, pitanje je koliko je hotela LRH zatvoreno preko zime? Gotovo svi. I sad nam treba još jedan koji će raditi par mjeseci i zaposliti pedesetak sezonaca, komentirao je vijećnik IDS-a Andrej Pošćić.

Na nedosljednost gradonačelnika Ive Dujmića po ovom pitanju podsjetio je i vijećnik Akcije mladih Igor Puž.

– Sjećam se kad ste na ovom Vijeću tvrdili da se s lokacije hotela Zagreb neće maknuti markica kongresnog centra dok ste vi gradonačelnik, to je bilo kada je LRH odbio ići u zajednički projekt KTC-a. Hoćete li sada priznati da mijenjate mišljenje ili ćete opet tvrditi da vi uvijek govorite dosljedno? Osim toga, prije godinu dana se trebala kod hotela Belveder promijeniti na vašu inicijativu T1 zona u stambenu, a kad smo mi tvrdili da se radi o zadnjoj lokaciji za izgradnju hotelskih smještaja, vi ste tada uvjeravali da Opatiji ne treba hotel, da ima dosta kapaciteta, da nam treba nigerijska ambasada. A sada odjednom je slika drugačija, sad treba otvarati nova radna mjesta, iako već sad znamo da nema radne snage za te hotele, sigurno je nema u Opatiji, rekao je Puž.

Dujmić je kazao kako ima politiku prema LRH “malo popusti, malo stisni” koja daje rezultate.

– S ponosom mogu reći da što se tiče Liburnije, od prvog časa do danas postupao sam fenomenalno, i postigao sam sve što sam želio. Morao sam poslati poruku. Sve što se tiče LRH je vrhunski odigrano, ponosno je zaključio Dujmić.

Nakon podugačke rasprave, prihvaćeni su svi amandmani Odbora za prostorno planiranje i to “nominalnom” većinom od 9 glasova za koje su dali vijećnici SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera. Zbog usvojenih amandmana nije se moglo glasati o donošenju plana te se upućuje u ponovnu proceduru.

Davor Žic / PodUčkun.net

tagovi: opatija, liburnija, pod učkun, poduckun.net, urbanistički plan uređenja, upu, ivo dujmić, robert kurelić, vladimir brnečić, igor puž, andrej pošćić, fernando kirigin, prostorno planiranje,

error: Content is protected !!