Ana Juračić u Interpretacijskom centru dr. Andrija Mohorovičić predstavlja ‘Lov na uragane’

Ana Juračić u Interpretacijskom centru dr. Andrija Mohorovičić predstavlja ‘Lov na uragane’

Ana Juračić

Na ovom predavanju saznat ćete kako se razvijaju uragani, te kako znanstvenici pokušavaju proniknuti u tajne tih zanimljivih tropskih sustava.

Volosko – Festival Opatija poziva zainteresiranu publiku u Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić na predavanje dr.sc. Ane Juračić pod nazivom „Lov na uragane“ koje će se održati u subotu, 7. prosinca s početkom u 18 sati.

Uragani su snažni olujni sustavi koji nastaju u tropskim krajevima. Sa sobom donose razorne vjetrove i velike količine oborina, te su vrlo opasni ako dođu do naseljenih dijelova obale. Zbog toga je vrlo važno da se što bolje predvidi njihovo kretanje i snaga. Uz modele, tome pridonose i meteorološka mjerenja koja se skupljaju unutar samih oluja i sa satelita. Na ovom predavanju saznat ćete kako se razvijaju uragani, te kako znanstvenici pokušavaju proniknuti u tajne tih zanimljivih tropskih sustava.

Dr. sc. Ana Juračić je nakon završenog dodiplomskog studija na Geofizičkom odsjeku PMF-a, doktorirala fiziku na New Mexico Tech-u u SAD-u. Tema doktorata bile su tropske ciklone, a za vrijeme doktorata radila je na NASA-inom projektu koji se bavio proučavanjem tropskih oluja i uragana. Iako trenutno radi u IT sektoru, u slobodno vrijeme sudjeluje u međunarodnom projektu OTREC kojemu je također cilj unaprijediti razumijevanje meteoroloških procesa u tropima.

Ulaz na predavanje je slobodan.

error: Content is protected !!