Analiza: Kakva je budućnost Liburnia Riviera Hotela nakon nedavne podjele tvrtke (I. dio) @ Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga

liburnija_riviera_hoteli_hotel_kvarner

U najizglednijoj verziji priče Ostoja će se nastaviti baviti turizmom u Cavtatu i Portorožu, Liburnija će dobiti kvalitetnu i restrukturiranu ”stožernu” hotelsku tvrtku i svi će pritom, uključujući i male dioničare, dobro zaraditi.

Opatija – Liburnia Riviera Hoteli odnedavno postoje kao dvije tvrtke – jedna koja upravlja hotelskim objektima u Opatiji i okolici, i druga koja djeluje u dvije ”vanjske” destinacije, Cavtatu i Portorožu. Informacija je to koja je već poznata javnosti, međutim, još uvijek nije razjašnjeno kakve će to posljedice imati na daljnje poslovanje ”najvećeg hotelijera na Kvarneru” i njegove dvije ”ispostave”, ali i na svakodnevni život građana Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage.

Stoga smo napravili opsežnu analizu u kojoj smo pokušali sumirati sve buduće kratkoročne i dugoročne aktivnosti i učinke ove podjele koju je predložila Nova Liburnija – tvrtka koja uime lokalne samouprave upravlja njihovim dionicama – a prihvatili većinski vlasnik LRH, SN Holding, ali i mali dioničari.

Doduše, konačni ”scenarij” već se odavno najavljuje u razgovorima sa čelnicima SN Holdinga i lokalne samouprave, kao i medijskim nagađanjima. Prema njemu, slika nekadašnjeg LRH sada podijeljenog u dva poduzeća izgledat će tako da će Grad Opatija i tri općine prodati svoj udio u LRH hotelima Cavtat, u kojemu će ostati samo SN holding, eventualno uz male dioničare koji će ga nastaviti pratiti u poslovnim ulaganjima i daljnjem razvoju tvrtke sa značajnim potencijalom. S druge strane, SN Holding će se povući iz vlasničke strukture matice LRH čim nađe adekvatnog kupca za svoj udio i čim vrijednost tvrtke postigne optimalnu razinu. Nakon pronalaska novog strateškog partnera koji će na kvalitetan način upravljati liburnijskim hotelima,iz vlasničke strukture vjerojatno će se vrlo brzo povući i lokalna samouprava.

lrh_2013

Dakle, u toj – najizglednijoj – verziji priče Ostoja će se nastaviti baviti turizmom u Cavtatu i Portorožu, Liburnija će dobiti kvalitetnu i restrukturiranu ”stožernu” hotelsku tvrtku i svi će pritom, uključujući i male dioničare, dobro zaraditi.

Međutim, iako je jasno da će se Opatija i ”sateliti” povući iz LRH hotela Cavtat, pitanje je – kada i po kojoj cijeni. Trenutačno Zagrebačka banka izrađuje analizu poslovanja tvrtke prema kojoj će dati procjenu njene vrijednosti, a iako je nominalna cijena ”javnog” paketa oko 50 milijuna kuna, realna se kreće u znatno višim iznosima i može se procijeniti na oko 80 do 100 milijuna kuna. Ukoliko se lokalna samouprava u vlasničkom udjelu cavtatsko-portoroške tvrtke zadrži dulje vrijeme, može se očekivati i da će, sukladno s planiranim rastom tvrtke i njenim potencijalom, iznos dodatno rasti, no pitanje je – s obzirom na stanje proračuna – mogu li Opatija i Lovran toliko čekati? Naime, Matulji su vlasnici oko 1,5 posto udjela u tvrtki Nova Liburnija i tih milijun do milijun i pol kuna koje bi zaradili prodajom vjerojatno im i nisu neka motivacija, a Mošćenička Draga financijski trenutačno odlično stoji nakon prodaje vrijednih nekretnina, i ima dovoljno sredstava za financiranje kratkoročnih planova razvoja. Tri do pet milijuna kuna koje bi mogle ”podebljati” draški proračun nije zanemariv iznos, ali isto tako i nije nešto zbog čega će lokalni čelnici ”forsirati” prodaju.

Međutim, pritisak bi mogli stvarati Opatijci, čiji je proračun odavno ”na rupe” i koji se zadužuju ”šakom i kapom” kako bi financirali projekte vrijedne ukupno preko 200 milijuna kuna. A 60 ili 70 milijuna kuna u kasi znatno bi smanjilo taj dug, ali i omogućilo nove planove razvoja, jednako kao i u Lovranu kojemu bi 15 – 20 milijuna kuna zarade pokrilo postojeće kredite i otvorilo prostor za ulaganje u Društveni dom koji im je prioritetna potreba budući da je sadašnji vraćen izvornim vlasnicima.

Uzevši sve to u obzir, treba očekivati da se prodaja realizira, ili barem pripremi do završne faze, najkasnije do novih lokalnih izbora koji se održavaju sredinom 2017. godine, kako bi aktualne vladajuće garniture imale dovoljno sredstava za financiranje predizbornih obećanja.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!