Analiza rezultata: Što su izbori za mjesne odbore promijenili na lokalnoj političkoj sceni @ Kastav

Arhiva

Kad bi se rezultati izbora za MO preslikali na Gradsko vijeće, SDP i PGS imali bi taman za većinu od 9 vijećnika. Reformisti bi s jednog vijećnika povećali prisutnost na čak tri, ali bi izgubili prevagu i, s time, vjerojatno i mjesto predsjednika Vijeća. Akcija mladih ostala bi otprilike na istome – uz tri, umjesto četiri člana Vijeća, dok bi HDZ prepolovio svoju prisutnost, odnosno pao sa 4 vijećnika na dva.

Kastav – Kad bi čitav Kastav bio jedna izborna jedinica, uz skromnu izlaznost manju od 15 posto, rezultati izbora za mjesne odbore dali bi prilično drugačiju sliku lokalne političke scene. Od ukupno 1.340 birača pristupilih nedjeljnim izborima, njih 511 glas je dalo SDP-u, što predstavlja nešto ispod 40 posto ukupnih glasova, odnosno nekoliko postotaka manje nego što je čitava koalicija predvođena ovom strankom osvojila na lokalnim izborima u svibnju 2017. godine. Jedini partner iz tadašnje koalicije koji se natjecao na izborima za mjesne odbore, PGS, dobio je povjerenje 169 birača, pa tako ukupni koalicijski skor ispada nešto iznad 50 posto danih glasova.

Reformisti su na izborima za mjesne odbore osvojili 266 glasova, gotovo jednako koliko i na lokalnim izborima kad su zaslužili povjerenje 275 svojih sumještana. S obzirom na daleko manju izlaznost, radi se o značajno boljem udjelu u biračkom tijelu, odnosno porastu s 8 posto na gotovo 20 posto podrške među glasačima. Većina glasova ipak je stigla u mjesnom odboru Rešetari, gdje su Reformisti osvojili 3 vijećnička mandata.

Akcija mladih osvojila je najviše mandata nakon SDP-a, njih ukupno pet, no uz nešto manju ukupnu podršku od Reformista. Mlade je podržalo 212 sugrađana iz pet mjesnih odbora, dok je prije osam mjeseci na lokalnim izborima taj broj bio četiri puta veći. Gledano u postocima, na izborima za mjesne odbore, kandidate Akcije mladih podržalo je oko 16 posto birača, a na lokalnim je izborima to učinilo 25 posto.

Najveći pad – uvjetno govoreći, budući da se radi o različitim vrstama izbora – doživio je HDZ, koji je u kampanju uložio i daleko manje truda od ostalih stranaka. Ostali su HDZ-ovci na dva osvojena mandata, uz svega 141 glas Kastavaca, najmanje od četiri stranke koje su se natjecale u svih pet mjesnih odbora. Rezultat od nešto iznad 10 posto podrške zvuči malo u usporedbi s gotovo 24 posto osvojenih glasova na lokalnim izborima.

U konačnici, uz sve ograde koje proizlaze iz različitih izbornih razina i motiviranosti birača, kao i drugačijih predizbornih kampanja i lista, zanimljivo je pogledati kako bi se rezultati izbora za mjesne odbore preslikali na kastavsko Gradsko vijeće. U tom slučaju, SDP-u bi pripalo 7 od 17 vijećničkih mjesta, a uz još dva vijećnika PGS-a imali bi „taman dovoljno“ za većinu. Reformisti bi umjesto jednoga, dobili tri vijećnika, ali i izgubili prevagu te vjerojatno ostali bez sadašnje pozicije predsjednika Gradskog vijeća. Akcija mladih ostala bi otprilike na istome – uz tri, umjesto četiri člana Vijeća, dok bi HDZ prepolovio svoju prisutnost, odnosno pao sa 4 vijećnika na dva. Naravno, umjesto dogovora SDP-a i PGS-a koji se čini najizglednijim scenarijom, moguće bi bile i drugačije varijante – SDP-u bi za većinu bila dovoljna podrška bilo koje od ostalih stranaka u Vijeću, dok bi većinu bez socijaldemokrata morali složiti svi drugi vijećnici, odnosno u zajedničku koaliciju ući Reformisti, Akcija mladih, PGS i HDZ.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!