Andrej Baša dobitnik životne nagrade PGŽ-a

Andrej Baša autor je preko 850 skladbi zabavne glazbe, a ima snimljenih i objavljenih preko 2.100 radova kao aranžer i instrumentalista, a nagrada mu se dodjeljuje zbog posvećenosti putujućem festivalu Melodije Istre i Kvarnera i očuvanju čakavskog izričaja u glazbi.

Rijeka – Nagrada Primorsko-goranske županije za životno djelo ove godine bit će dodijeljena glazbeniku, skladatelju i aranžeru Andreju Baši za postignute rezultate u organizaciji putujućeg festivala Melodije Istre i Kvarnera, za njegov značajan doprinos glazbenom stvaralaštvu, očuvanju autohtone glazbe Istre i Kvarnera i čakavskog izričaja.

Nagrada Baši bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Županije, a sastoji se od povelje i novčanog dijela u iznosu od dvanaest prosječnih neto plaća.

Baša je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. U obrazloženju zbog čega mu se dodjeljuje prestižna županijska nagrada za životno djelo također se naznačuje da se radi o bardu koji je svoj život posvetio glazbi. Iako se od 1971. godine okušao i dokazao u brojnim glazbenim formama i žanrovima, Baša je prvenstveno poznat po festivalu Melodije Istre i Kvarnera kojeg vodi već desetljećima. S MiK-om surađuje i prijateljuje naime još 1971. godine.

– Putujući festival MiK, prema mišljenju javnog mijenja i anketi koju je provela Primorsko-goranska županija, najomiljenija je manifestacija na Kvarneru. MiK je kroz svoje djelovanje omogućio pojavljivanje mnogih mladih talentiranih autora i izvođača. Upravo na planu poticanja mladih pokazuju se rezultati, jer su mnoga mlada mikovska imena pojavljuju na svečanim manifestacijama u PGŽ-u i Istarskoj županiji, stoji u objašnjenju nagrade u kojem se također navodi:

– Akcent njegovog djelovanja i predanost da MiK ostvari visoku kvalitetu, kako glazbenu tako i umjetničku, zauzima glavni dio njegovog djelovanja. Brojni su noviteti i vizionarstvo u pristupu u organizaciji MiK-a koji su mnogi drugi slijedili u organizaciji sličnih manifestacija kojima je MiK bio uzor.

Andrej Baša autor je preko 850 skladbi zabavne glazbe, a ima snimljenih i objavljenih preko 2.100 radova kao aranžer i instrumentalista.

error: Content is protected !!