Anonimno pismo uzburkalo duhove: Zapošljavanje u gradskoj tvrtki Opatija 21 glavna tema aktualnog sata Gradskog vijeća

Nažalost, nalazimo se usred rata anonimnim pismima, ali smatram da je osobito porazna ta praksa u kojoj se navode imena i podaci stvarnih osoba, njihovi rodbinski i prijateljski odnosi, koja je krenula još u predizbornoj kampanji, kazao je predsjednik Vijeća Robert Kurelić na početku sjednice.

Opatija – Novi uvjeti parkiranja trebali bi na snagu stupiti 27. travnja. Gradsko vijeće na jučerašnjoj je sjednici usvojilo izmjene Odluke o uređenju prometa, nakon dobivene suglasnosti od Ministarstva unutarnjih poslova. S obzirom da su uvjeti usuglašeni na prošloj sjednici, na ovoj je tek „odrađeno“ glasovanje koje je bilo jednoglasno.

Podsjetimo, novim parkirališnim uvjetima svaki Opatijac imat će pravo na jedan sat besplatnog parkinga dnevno, „redizajnirane“ su zone, ali i prošireno pravo korištenja povlaštenih karata.

Upravljanje parkigom već je preuzela gradska tvrtka Opatija 21, a upravo se proces zapošljavanja tijekom tok preuzimanja našao među vijećničkim pitanjima. Naime, proteklih dana vijećnici su poštom dobili pismo u kojem se navodi da su nakon provedenog natječaja koji je privukao 550 prijava umjesto najsposobnijih zaposleni najpodobniji kandidati, odnosno oni za koje su se zauzele različite osobe iz gradske vlasti i uprave tvrtke, ali i drugi utjecajni pojedinci. Pismo je potpisano imenom stvarne osobe, no predsjednik Vijeća Robert Kurelić kazao je kako je razgovarao s osobom koja je potpisana, ali da je ona demantirala autorstvo pisma.

– U pismu su iznesene vrlo ozbiljne optužbe koje se tiču svih nas vijećnika, ali i svih građana Opatije, a riječ je o temi na kojoj su građani osobito osjetiljivi, a to je zapošljavanje u javnim poduzećima. Nakon što sam dobio pismo na svoju kućnu adresu, kontaktirao sam osobu koja je u potpisu pisma koja je kazala da nije autor pisma te taj demantij poslala i mailom svim vijećnicima. Nažalost, nalazimo se usred rata anonimnim pismima, ali smatram da je osobito porazna ta praksa u kojoj se navode imena i podaci stvarnih osoba, njihovi rodbinski i prijateljski odnosi, koja je krenula još u predizbornoj kampanji, kazao je predsjednik Vijeća Robert Kurelić na početku sjednice.

Predsjednik Kluba vijećnika Nezavisne liste Ive Dujmića Filip Vlah zatražio je da Gradsko vijeće pošalje zahtjev policiji i nadležnim organima da istraže tko je autor takvog pisma u kojem se spominju imena niza građana koji su, prema njegovim riječima, zbog toga doživjeli i mnoga neugodna iskustva, a predsjednik Kurelić kazao je kako će se on sam založiti da se apsolutno sve u vezi s tim pismom ispita.

Obraćajući se gradonačelniku Dujmiću, Kurelić je kazao kako neće imenovati ostale osobe navedene u pismu, ali kako smatra da je to dopušteno kada se radi o osobama koje se bave javnom političkom aktivnošću, kao što je Andrea Grgurina Uković koja je bila na listi gradonačelnika Ive Dujmića na nedavnim izborima za Gradsko vijeće. Kurelić je Dujmića pitao smatra li da je riječ o sukobu interesa ako je osoba s političke liste gradonačelnika zaposlena u gradskoj tvrtki.

– Opatija je mala sredina i svatko svakog poznaje. Jedna Opatijka koja je bila na mojoj listi je zaposlena, pa što? Zar želite reći da nitko od nas koji smo bili na nečijoj izbornoj listi ne bismo smjeli dobiti posao negdje u Gradu Opatiji? Ta osoba je imala reference i zaposlena je. Čovjek se žalio, poslao je inspekciju, a imate i očitovanje inspekcije koje kaže da je sve u redu, da nema prekršaja. Ovo pismo je politički pamflet, to je smiješno i žalosno. Stojim s ponosom iza rada sadašnjeg direktora tvrtke Opatija 21 Igora Štoka koji je usprkos podmetanjima tvrtku digao na noge, pronašao kadrove i uspješno radi… A ono što se meni imputira je smiješno. Piše da smo u vrijeme Jugoslavije ja i gospodin Premuž radili zajedno i da me zadužio. Bogami, ne znam čime. Mene optuživati da sam nekoga zaposlio, pa ja tu mladu ženu niti ne poznajem. Nemate poštenijeg i moralnijeg čovjeka nego što sam ja, 10 godina pošteno i transparentno vodim ovaj grad, kazao je Dujmić.

Nakon što je Kurelić kazao da informacija da je upravo osoba koja se javno kandidirala uz gradonačelnika dobila posao među 550 kandidata „malo navodi na razmišljanje“, Dujmić je konstatirao kako je i osoba iz Kurelićeve koalicije „dobila posao u ovom gradu, pa ne vidi u čemu je razlika“.

– Da jedan gradonačelnik dobije takvo pismo, makar i anonimno, a da ne reagira i ne provjeri navode, to mi nije normalno. U pismu se navodi da ste primili njegovog autora, je li to točno, upitao je vijećnik Akcije mladih, na što mu je Dujmić odgovorio da nije siguran te da mora provjeriti jer svakodnevno prima građane te da se nema što zabrinjavati oko anonimnih pisama.

Ovom temom bavio se i predsjednik većinskog Kluba vijećnika Fernando Kirigin, koji je upitao Dujmića ima li informaciju jesu li osobe koje se imenom i prezimenom spominju u pismu doista i zaposlene u tvrtki Opatija 21.

– Nemojte raditi insinuacije, sve je transparentno. Isto kao i u vašem slučaju, kad su rekli da je vaše imenovanje za ravnatelja Lučke uprave namješteno po političkoj liniji, iako vi dobro znate da nije tako jer ste izabrani kao najbolji kandidat. Kako sad možete nekome objasniti da nije tako? Nikako, ta sumnja će uvijek postojati, zaključio je Dujmić.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net