Ante Mandić – Jedini Opatijac na čelu države (treći dio): Kraljevski namjesnik kao prvi čovjek Jugoslavije

Objavljeno 13.11.2017.

Ante Mandić

Veliki skup posvećen dr. Anti Mandiću, jednom od najvažnijih Opatijaca u suvremenoj hrvatskoj povijesti, održat će se u Vili Antonio u utorak 14. studenog u 17 sati. Tim povodom, kroz nekoliko ključnih epizoda iz njegova života, prisjećamo se značaja Ante Mandića, a u dosad objavljenom prvom i drugom dijelu obradili smo njegovu ulogu u opatijskim odvjetničkim krugovima i Jugoslavenskom odboru te kratkotrajnu „Slobodnu državu“ Opatiju.

Opatija – Završetak Drugog svjetskog rata Ante Mandić je sa sinom Olegom dočekao u partizanima, a njegova supruga, snaha i unuk u koncentracijskom logoru Auschwitz. No, ujedinjenje ratom razdvojene obitelji dogodit će se ne u Opatiji koja im je svima bila dom, već u – Beogradu. Naime, odmah po završetku najkrvavijeg globalnog sukoba, Ante Mandić imenovan je Kraljevskim namjesnikom u društvu Dušana Serneca i Srđana Budisavljevića, u sklopu sporazuma između Tita i Subašića i tako formalno preuzima vlast na neko vrijeme, kao svojevrsna prijelazna vlada prije nego što Tito i drugovi i službeno preuzmu vlast u državi.

Prilično iscrpan izvještaj o tom razdoblju u životu dr. Ante Mandića već je dala u tekstu za naš portal Zrinka Tolić Nikolić, no u ovom feljtonu valja podsjetiti na značaj uloge opatijskog političara i advokata u tada tek formiranoj državi, značaj koji niti jedan opatijski političar prije ili nakon njega nije postigao.

Naime, nakon Drugog svjetskog rata, Demokratska Federativna Jugoslavija ustrojena je kao monarhija, no bez monarha – kralju Petru II. Karađorđeviću zabranjen je ulazak u zemlju, a kraljevske ovlasti preuzeo je regentski trojac.

Kako je navela Tolić Nikolić, Ustavotvorna skupština DFJ je 29. studenoga 1945. donijela, na temelju rezultata provedenog općenarodnog referenduma, odluku o ukidanju monarhije: ime države je promijenjeno u Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju. Novo je ime ozvaničeno ustavom 31. siječnja 1946. godine. U priloženim dokumentima nalazi se Zapisnik sjednice kraljevskih namjesnika održane 3. prosinca 1945. gdje se u vezi zaključka ustavotvorne skupštine od 29.studenoga 1945. Jugoslavija proglašava republikom, u vezi zaključaka ustavotvorne skupštine od 1. prosinca 1945. vlast prenosi na predsjedništvo Ustavotvorne skupštine, te slijedom prethodnog – Predsjedništvu vlade predaje arhiva Kraljevskog namjesništva.

– Iz podataka priloženih pisama saznajemo još neke pojedinosti njegova djelovanja u cilju upotpunjavanja političke biografije Ante Mandića, za kojeg je akademik Petar Strčić kazao kako je, uz svog pretka strica, Matka Mandića, važna politička ličnost ovih krajeva, dodavši da je svako iščitavanje prošlosti zapravo svojevrsna interpretacija prošlosti. Službena korespondencija nastala je u okviru sprovođenja sporazuma Tito-Šubašić te njegova djelovanja kao člana Kraljevskog namjesništva iz godine 1944. i 1945.godine. Navedeni spisi su koncepti poslovnih pisama, korespondencija, preslike većinom pisanih na hrvatskom, djelomično na talijanskom jeziku i njemačkom jeziku. Navode se članovi Mandićeva kabineta: šef kabineta Branko Diklić, sekretar kabineta sin dr. Oleg Mandić i šef kancelarije namjesništva Predrag Mitrašinović. Pisma upućena Dušanu Brkiću, tada podpredsjedniku vlade NR Hrvatske, Mitru Bakiću, narodnom heroju Jugoslavije, dr. Vladimiru Bakariću, spominje se i Ante Eugen Brlić, pisma su službenog i privatnog karaktera. Službeno – privatna prepiska s Viktorom Carom Eminom, slovenskim političarem dr. Ivanom Čokom, Andrijom Hebrangom, Većeslavom Holjevcem, Josipom Brozom Titom, Edvardom Kardeljem, Borisom Kidričem i drugima, navela je autorica.

A za kraj teksta, jedna kratka crtica iz pisma Stevi Krajačiću koja se ne bavi važnim državnim problemima, već jednom lokalnom temom, zanimljivom osobito stanovnicima Liburnije, koja će ih brinuti često i u narednih šest, sedam desetljeća. Radi se o – zdravlju maruna.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , ,

Vrati se natrag »