Ante Štampalija: ‘Pod krinkom korone želi se prikriti loše upravljanje gradskim financijama’

Ante Štampalija: ‘Pod krinkom korone želi se prikriti loše upravljanje gradskim financijama’

Ante Štampalija

Mišljenja smo da je razlog slanja takve obavijesti gradonačelnika Dujmića prema mjesnim odborima bila samo proba, ako prođe prođe, pa ukoliko se mjesni odbori ne pobune ostaje mu taj dio za neku drugu namjenu.

Opatija – Ante Štampalija, predsjednik Mjesnog odbora Centar i čelnik nezavisne Kvarnerske inicijative, medijima je poslao priopćenje u kojem je objasnio što stoji iza neobične reakcije gradonačelnika Ive Dujmića objavljene na stranicama Grada Opatije. Naime, u službenoj objavi, Dujmić je reagirao na službeni dopis koji su predstavnicima mjesnih odbora poslale službe grada koji upravo on vodi!

– Obraćamo se našim sugrađanima putem medija kako bi javno upozorili na način na koji se upravlja gradom i gradskim financijama. Naime, 3. lipnja svi mjesni odbori zaprimili su obavijest upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti kako su ukinuta sredstava za komunalne akcije i manifestacije, te da je rebalans proračuna u izradi. Odmah po toj obavijesti svi predsjednici mjesnih odbora su obaviješteni kako će 6 predsjednika, uz još jednog koji nam je potvrdio dan nakon, izaći u medije kako bi našim sugrađanima prikazali odnos i komunikaciju onih koji upravljaju gradom prema mjesnim odborima, a samim time i prema građanima. Gradonačelnik brzo reagira priopćenjem i optužuje za navodnu grešku u komunikaciji koju svaljuje na službenice upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti, a koje su poslale obavijest na njegov zahtjev. Umjesto da, ukoliko se potkrala neka greška službenica, stane u njihovu obranu. No, mišljenja smo da je razlog takve njegove obavijesti prema mjesnim odborima bila samo proba, ako prođe prođe, pa ukoliko se mjesni odbori ne pobune ostaje mu taj dio za neku drugu namjenu. Iako se radi o nevelikim sredstvima koja čine samo 0.87 posto godišnjeg proračuna za sve mjesne odbore zajedno, a sada čini se najvjerojatnije i neodobrenih sredstava za manifestacije, tako da je taj postotak još i manji. Generalno kod izrade proračuna i kod njegovog rebalansa zajedničkog smo stajališta kako se pod izgovorom korona krize želi prikriti loše upravljanje gradskim financijama, koje se provlači cijeli niz godina unatrag, kazao je Štampalija.

Kazao je kako su se predstavnici vijeća mjesnih odbora Tošina, Pobri, Centar I, Centar II, Vasanska, Kosovo i Punta kolova raspitali u drugim jedinicama lokalne samouprave u okruženju jesu su mjesnim odborima oduzeta sredstava i kod svih, takve odluke nisu dolazile u pitanje.

– Kolege iz mjesnih odbora također su bili zatečeni sa navedenom obavijesti te smo uglavnom slično  komentirali situaciju. Kako je nerazumno trošenje sredstava došlo na naplatu, kako osjećaj nije dobar pošto smo mi prvi u doticaju s građanima i nećemo moći provesti planirane aktivnosti, kako moramo djelovati skupa i sinkronizirano. Ovim putem zahvaljujem se  kolegama na brzom djelovanju i zajedničkim ujednačenim stavovima. Jer kod donošenja proračuna, rasprave i prijedloga vezanih u proračun i njegova rebalansa, pa i u ovim djelomično otežanim uvjetima, komunikacija i transparentnost morali bi biti na najvećem mogućem nivou i vjerujemo da će zbog ovakvih istupa u medijima i ovim upozoravanjem naših sugrađana, u budućnosti to tako i biti, zaključio je Štampalija.

 

error: Content is protected !!