Apstraktna monarhija – Kantrida evropski kvart kulture večeras će biti mjesto ujedinjenja bečke i riječke kulturne scene

Tri zanimljiva predstavnika bečke suvremene kulturne scene ovog će petka u Beach baru Morski prasac na Kantridi povezati austrijsku metropolu i ovogodišnju Europsku prijestolnicu kulture

Rijeka – Kroz program Apstraktna monarhija projekta Kantrida FKK 2020, Kantrida-evropski kvart kulture 2020 Rijeku će ovaj petak, od 20 sati na Morskom prascu posjetiti iznimni umjetnici koji žive i rade u Beču.

Program Apstraktna monarhija prvotno je zamišljen kao dio projekta TAZ, (Privremene autonomne zone), u sklopu šireg nezavisnog projekta KANTRIDA -EUROPSKI KVART KULTURE 2020., (KANTRIDA FKK 2020) čija je osnovna namjera bila povezivanje bečke i riječke kulturne scene. Nažalost radi situacije uzrokovane epidemijom korona virusa veliki dio ovog programa nije bilo moguće izvesti te je prebačen za sljedeću godinu. Ipak programom u petak želi se dočarati dio onoga što je zamišljeno te u dogovoru s VRISAK festivalom književnih stvaratelja i sajmom knjiga ,kroz njega najaviti bogati kulturni, književni tjedan u Rijeci. Program su za vas pripremili Vid Jeraj i Damir Čargonja Čarli , financiraju ga Austrijski kulturni forum i organizator tvrtka Novi turizam d.o.o..

Mia Zabelka

Mia Zabelka austrijska je suvremena violinistica, improvizatorica i skladateljica poznatih čeških, židovskih i francuskih pozadina. Kroz poduke violine kod učitelja koji je bio član bečke filharmonije upoznala je romsku glazbu. „Otvorenost mojeg profesora iz svijeta klasične glazbe koji je prelijevao svoj entuzijazam u romsku muziku poticao je moju fascinaciju da istražujem druge glazbene stilove i oblike. Mislim da sam imala 14 ili 15 godina kad sam već počela svirati s raznim jazz-rock bendovima. To je bila osnovica za kasnije istraživanje domene elektroakustične glazbe i naposljetku improvizacije.”

Mia Zabelka

Dobitnica je prestižnih nagrada za solo-glazbenice i instrumentalistice, austrijska glazbenica, violinistica i improvizatorica obiteljskim je porijeklom vezana uz češko, mađarsko i židovsko kulturno nasljeđe. Kao voditeljica koncertne serije i kulturne inicijative Klanghaus Untergrath u južnoj Štajerskoj dobitnica je Nagrade za van serijsku umjetnicu u 2015-oj godini, dok je ova direktorica Austrijske udruge eksperimentalnih glazbenika za svoj trud pozvana od ove godine predavati na znamenitom Tehnološkom institutu u Massachussetsu (MIT).

Posljednjih je godina aktivna u duetu sa Zahrom Mani, a s njom i u triju s post-punk heroinom Lydijom Lunch. Na temelju svojih umjetničkih zasluga stipendistica je Fullbrightove zaklade, kao i DAAD-ove stipendije. Kao kustosica, predvodi međunarodni festival Phonofemme.

Na Kantridi će izvesti solo-nastup, umjetničku formu na koju se osvrnula u intervjuu za portal Music Event iz 2016. „Znam da ima glazbenika koji zaziru od toga. Volim kao glazbenica biti prepuštena na milost i nemilost trenutka… Volim sat vremena nastupati sama, tijekom čega sam u potpunosti odgovorna za sve. Posebno ako sviraš akustično, a ne elektronski – to znači biti potpuno gola na pozornici. Zapravo ne možeš ništa fejkati!”.

Renate Quehenberger

„Platon na LSD-ju”,

Renate Quehenberger

Renate Quehenberger, mag. umjetnosti, znanstveni istraživač u okviru umjetničkog temeljnog istraživačkog projekta koji financira voditelj FWF-a (PEEK) prof. Peter Weibel. Studije: povijest umjetnosti, filozofija, moda, diskretna matematika i geometrija; trenutni doktorski studij u Centru za umjetnost i transfer znanja na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti Beč / Prof.Christian Reder, izdanje: “Penrose Tilings”

2008. Stipendija Odjela za znanost i kulturu grada Beča: “Znanstvena pitanja suvremene umjetnosti u Beču”

Publikacije: razne umjetničke recenzije za www. artmagazine.cc

Filozofkinja Renate Quehenberger svoje je filmove predstavila projekcijama u sklopu Ars Electronice 2012 i 2014, Festivala najbolje austrijske animacije, kao i Imaginaryja u Koreji. Izložbe je održala u Neues Museum Weimar, Museums Quartieru, Lalit Kala Akademi u Indiji, u egipatskom British Councilu, a poznata je i po umjetničkoj intervenciji u Prirodoslovnom muzeju u Beču.

Kao znanstvenica, svoj je obol dala matematici u vidu 3D-reprezentacije Penroseovih epithaedara, kao i jedinke-stanice 5-dimenzionalnog prostora kojeg je prepoznala kao Platonov peti element, kao i Poincarreov predloženi oblik svemira. Njezina umjetnička djela uključuju 3D geometrijske animirane filmove, instalacije i objekte izložene na festivalima i muzejima. Objavljivala je znanstvene članke s područja geometrije, arheologije i kvantne fizike. Njezina teza o fenomenologiji prostora viših dimenzija postavit će se tijekom ove godine.

Predavanje o utjecaju halucinogenih biljaka na Platonovu teoriju idealne države održat će se uz projekciju animacije, koja je dijelom work-in-progressa iz 2019. godine, kojeg je znanstvenica proučavala na Platonovoj akademiji u Ateni.

Daniel Šuljić (d.j. Shullio)

Daniel Šuljić

Daniel Šuljić redatelj je animiranih filmova i glazbenik. Rođen je u Zagrebu, a od 1992. do 2010. živi u Beču. Nakon 2010. živi i radi u oba grada. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od 1992. do 1998. slikarstvo i animaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču u klasi C. L. Atterseea gdje je i diplomirao. Od 2005. do 2008. predavao je klasičnu animaciju na Institutu za dizajn medija pri Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Linzu, a 2006. postao je počasni profesor pri Koledžu za animaciju Sveučilišta Jilin u kineskom Changchunu. Od 2010. do 2012. bio je umjetnički savjetnik za animirani film pri Hrvatskom audiovizualnom centru, a 2013. – 2017. član umjetničkog vijeća za film Grada Zagreba. Njegovi filmovi (izbor) Evening Star (1993), Leckdonalds (1995), Kolač (1997), Sunce, sol i more (1997), Mogu si to jako dobro zamisliti (2004), Kratak život (2007, surež. Johanna Freise), Stakleni čovjek (2015) i Ispod kojeg li su kamena samo ispuzali (2018) prikazivali su se na više stotina međunarodnih i domaćih festivala, različitim TV-postajama diljem Europe i dosad su osvojili mnoge međunarodne nagrade. Član je velikog broja festivalskih žirija i imao je nekoliko autorskih retrospektiva (Anifilm Trebon, Monstra Lisabon, ITFS Stuttgart). Od 2018. docent je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te je od iste godine ambasador Hrvatske pri European Animation Award. Od 2011. umjetnički je ravnatelj Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb. Od 2018. docent je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te je od iste godine ambasador Hrvatske pri European Animation Award. Od 2011. umjetnički je ravnatelj Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb.

Poznat je kao DJ Shullio. Tako da nije neobično što je njegov electro-rock bend Roppongi Red otvorio koncert Parov Stelara u Domu sportova u Zagrebu prije par godina. Danijel je glazbenu karijeru započeo ranih 90-ih kao suosnivač Sin Albert, Studeni Studeni, Spejs Invaders, Stampedo i MIT, a iskustva je pretočio u animaciju. Kao d.j. godinama je svojim zvukovima podizao na noge publiku klubova fluc, Spunk i Mikro, zahvaljujući groovovima indieja, electra, roots reggaea i afričkih mrdalica.

error: Content is protected !!