Aromatični napitak koji je promjenio društvene navike na Mediteranu – Majstori Illy akademije u Istri @ Pazin

…ilustracija…

Tečajevi koje vode predstavnici Illy akademije, osmišljeni su u suradnji s Universita del caffe di Trieste i sudionicima World Barista Championshipa.

Pazin – Predstavnici Illy akademije gostovat će uskoro u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, gdje će se prvi puta 28. i 29. ožujka organizirati dvodnevna radionica za ugostiteljske djelatnike, konobare i barmene, na temu „Kako pripremiti vrhunski caffè“. Tečajevi koje vode predstavnici Illy akademije, osmišljeni su u suradnji s Universita del caffe di Trieste i sudionicima World Barista Championshipa.

– Kako u većini slučajeva, kava bude poslužena od strane konobara, barmena ili vlasnika ugostiteljskog objekta, bitno je njegovo poznavanje kave koju nudi svojim gostima odnosno kupcima. Kultura ispijanja kave postala je normalna u svakom mjestašcu u Istri te upravo zbog toga nameće se važnost poznavanja svih svojstava kave te kakve užitke ona može pružiti ako je pripremljena na pravilan način, poručili su organizatori.

Radionica pruža teorijska i praktična znanja iz svijeta kave, upravo iz razloga kako bi polaznici svojim gostima mogli pružiti proizvod vrhunske kvalitete. Prezentirat će se put kave od biljke do šalice, uključujući povijest, navike, filozofiju i botaniku o kavi kako bi polaznici – barmeni i konobari, postali vrhunski sommelieri kave. Na prvom danu radionice, obradit će se načini pripreme espressa, cappuccina, osnovnih koktela od kave, osnove održavanja aparata i mlinaca za kavu te pravila za ekstrakciju, prepoznavanje i ocjenjivanje savršenog espressa. Polaznici će u sklopu ove dvodnevne radionice, na drugi dan održavanja, posjetiti tvornicu kave Illy u Trstu, gdje će se moći iz prve ruke upoznati s proizvodnjom kave.

Osim gore navedene radionice za konobare i barmene, tijekom mjeseca ožujka i travnja održavat će se edukacijsko – kuharske radionice s raznolikim aktualnim temama u gastronomiji. Ovogodišnji proljetni ciklus radionica je otvoren radionicom Davida Skoka te se nastavlja s raznovrsnim temama i kuharima predavačima kao što su Emanuele Scarello, Danijel Đekić, Robert Perić, Marijo Čepek, Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović te Mate Janković.
Mogućnosti prijave na sve radionice su još otvorene te sve informacije u svezi termina i prijave na radionice, mogu se pronaći na službenoj web stranici i Facebook stranici AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. ili na kontakt broj 052 351 596. Također, zbog velike zainteresiranosti polaznika, za određene radionice otvoreni su dodatni termini.

Edukacijski gastronomski centar Istre razvijen je od strane Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. – AZRRI, gdje se u sklopu didaktičke kuhinje, provode edukacijsko – kuharske radionice s osnovnim ciljem trajne edukacije ugostitelja, gastronomske valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda, poboljšanja ugostiteljske ponude, te promocije istarske, odnosno hrvatske gastronomije.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!