Art-kino Croatia donosi izbor najboljih filmova s Festivala 25 FPS

Selekciju natjecateljskog programa provode Sanja Grbin, Marina Kožul i Mario Kozina, a u Art-kino ove godine stiže Kozina koji će predstaviti ovogodišnji program.

Rijeka – U utorak, 2. listopada te srijedu 3. listopada s početkom u 20 sati Festival 25 FPS stiže u Art-kino. Festival prikazuje nezavisne, nekomercijalne i inovativne filmove nastale na granicama filmskih žanrova koji šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Riječki program donosi izbor najboljih filmova iz ovogodišnje konkurencije, kao i dugometražni eksperimentalni film Johanna Lurfa.

Selekciju natjecateljskog programa provode Sanja Grbin, Marina Kožul i Mario Kozina, a u Art-kino ove godine stiže Kozina koji će predstaviti ovogodišnji program.

Iz programa Ode filmu stiže dugometražni eksperimentalni film ★ Johanna Lurfa koji je cijelosti sastavljen od prizora neba, kombinirajući vizure istoga iz igranih, eksperimentalnih i animiranih filmova od 1905. godine do danas te tako konstruirajući zvjezdanu povijest filma.

Drugi dan programa donosi BEST OF 25 FPS 2018, odnosno izbor ovogodišnjih nagrađenih filmova koji će se prikazati u Art-kinu.
Tri Grand Prix nagrade Velikog žirija (Jesse McLean, Petar Milat, Mika Taanila) dodijeljene su filmovima: Film iz sjećanja, Odmorišta i Silika. Film iz sjećanja Isabelle Tollenaere prikazuje mlade vojnike iz nekadašnjih ratova koji besciljno lutaju šumom dok scenarij spaja maštu i pripovijedanje sa stvarnošću rata. Film pokazuje nestabilnost povijesti, kolektivnog sjećanja na rat i naivnost njegovih mladih sudionika. Odmorišta Anje Dornieden i Juana Davida Gonzáleza Monroya žiri je okarakterizirao kao uznemirujuću metaforu o ljudskoj svijesti, a nagrađen je i zbog izvanredne strukture slike i zvuka. Film Silika Pije Borg mapira putovanje skautice filmskih lokacija. Kroz prizore gotovo napuštenog grada istražuju se pojmovi naseljavanja i pripadanja, kao i šira pitanja identiteta i mitologije.

Film Sunčev kamen Filipe César i Louisa Hendersona osvojio je Nagradu Žirija kritike, a ispituje različite društvene kontekste koji uključuju optiku. Film pronalazi veze između vidljivosti i vida od arhitektonskih pojava kao što je svjetionik do satelitskog nadzora i GPS praćenja. Iako je žiri zaintrigirala ova tematska putanja, ipak ga je najviše uvjerila formalna kompozicija filma. Žiri kritike činili su Alejandro Bachmann, Silvestar Mileta i Miro Frakić.

Nagrada GreenDCP dodijeljena je filmu 3. rujna 2015. Sare Jurinčić, koji je nastao u okviru izvaninstitucionalnog obrazovanja, a rastače filmske rodove kako bi omogućio suočavanje s osobnom traumom. Nagrada publike pripala je filmu Migracija slike Stefana Krusea koji izbjegličkoj krizi pristupa iz drugačijeg ugla – preko vojnih snimki, fotografija snimljenih dronovima, kamerama od 360° ili satelitima – te tako prati slikovni slijed izbjeglica na njihovu putovanju do Europe i kroz nju.

Ulaz na projekcije je slobodan.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!