Art Terrarium: Otvaranje izložbe diorama Zdenka Velčića ove subote u Lovranskoj gradskoj kuli

Život uz more profiliralo je Velčićev odnos prema umjetnosti.

Lovran – Otvaranje izložbe diorama Zdenka Velčića pod nazivom Art Terrarium održat će se ove subote, 27. lipnja s početkom u 19:30 sati Galeriji Kula Lovran.

– Stojeći pred dioramama Zdenka Velčića naći ćemo se u čudu, okruženi jednakim brojem pitanja koliko ima i uprizorenja. O čemu je tu riječ? O likovnoj umjetnosti (Jer Velčić je (i) slikar), o onome njezinom dijelu koji nazivamo primijenjenom umjetnošću, ili o umjetničkom obrtu, ili umjetnost nema veze s onime što nam slikar želi (is)poručiti? Obrada poljskih životinja i bilja u dioramama jest likovna (samim time što je čine oblici i boje), ali nije ”primijenjena”, jer svoju konkretnu primjenu i svrhu nema (osim pretpostavljene edukacije i relaksacije). Također je obrtnički, tj. zanatski izvedena, ali nije do kraja obuhvaćena prvim dijelom sintagme. Stoga problemu valja prići s neke druge, možda autorske strane na kojoj ćemo ovaj Velčićev kreativni doprinos prepoznati kao dio cjeline koju u njegovom djelovanju čini sveukupnost slikarstva, (minijaturnog) kiparstva i literature (književnosti). Jer naš se autor okušao i prokušao u svim navedenim disciplinama čija je sadržajna potka vezana uz krajobraz u kome živi, djeluje, odrasta i zrije – uz Čarobni kvarnerski trokut, kako glasi naslov njegove knjige, a čije vrhove čine Brseč (Golovik), Rijeka i Beli na otoku Cresu, dio je teksta iz kataloga koji potpisuje Berislav Valušeka.

Zdenko Velčić rođen je 1953. u Brseču. Slikarstvom se bavi četrdesetak godina. Život uz more profiliralo je njegov odnos prema umjetnosti. Redovito izlaže svoje radove. Sudjelovao je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je ostvario zapažene rezultate i dobio više nagrada, diploma i priznanja. Ilustrirao je nekoliko knjiga. Živi u Goloviku pokraj Brseča.

error: Content is protected !!