ArTVision+ projekt: Izložba, glazbeni i gastro program večeras će ispuniti Mošćeničku Dragu

Prekogranični susret počinje u 17,30 sati otvaranjem izložbe „Insieme“/“Zajedno“, dok glazbeni i gastro program počinje u 18,30 sati.

Mošćenička Draga – Manifestacija koja će predstaviti kulturnu suradnju hrvatskih i talijanskih regija održat će se večeras, 13. rujna u Mošćeničkoj Dragi. Prekogranični susret počinje u 17,30 sati otvaranjem izložbe „Insieme“/“Zajedno“ skupine autora u galeriji Cisterna – La Cisterna. Na izložbi će se predstaviti umjetnici talijanskog i hrvatskog podrijetla Fabio Colussi, Dajana Radoš, Ljiljana Barković, Nina Licu, Borislav Božić i Aleksandar Tomulić.

Autore izložbe „Insieme“/“Zajedno“ povezuje stvaralački naboj i ljubav prema kraju u kojem žive i umjetnički djeluju. Iz Italije dolazi Fabio Colussi, slikar koji slika u maniri starih slikara, a njegova su vječna inspiracija vedute Jadrana, posebno Trsta i Venecije. Iz Hrvatske izlažu slikari i fotografi Dajana Radoš, Ljiljana Barković, Nina Licul, Borislav Božić i Aleksandar Tomulić. Izložba ostaje otvorena do 23. rujna 2019. godine. Na otvorenju izložbe spisateljica Laura Marchesi čitat će svoje stihove na talijanskom i hrvatskom jeziku kao i poeziju drugih talijanskih i hrvatskih autora. Uz umjetnički dio programa, u petak će se u Mošćeničkoj Dragi održati glazbeni i bogati gastro program, degustacija lokalnih specijaliteta.

Glazbeni i gastro program počinje u 18,30 sati. Uz poznato lice Maria Lipovšeka Battifiacu, u glazbenom dijelu nastupit će Walter Lupi, glazbenik iz Milana. U središtu Lupijeve umjetnosti su mediteranski zvuci i tradicija Italije. Lupi je, prema ocjeni kritičara, liričan, no istovremeno moćan, sretan, istančan, pun vedrih boja. Uz Waltera Lupia nastupa i kvartet Eastern Border Ensemble iz Trsta. U svom glazbenom izrazu spajaju tradicionalnu i jazz glazbu. Kvartet čine Kristina Ivanović (vokal), Piercarlo Favro (gitara), Simone Lanzi (kontrabas) i Camilla Collet (bubanj).

Završna konferencija projekta ArTVision+ održat će se 17. i 18. rujna, u Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja Rijeka. Ondje će biti predstavljeni glavni rezultati projekta. IT platforma – kulturna platforma za povezivanje, edukacijske radionice, prekogranični kulturni događaji te produkcija 38 kratkih promotivnih filmova turističkih odredišta u četiri regije: Puglie, Veneta, Kvarnera i Dalmacije.

error: Content is protected !!