AUDIO: 8. Učkarski sajam u znaku ekologije @ Poklon

tiskovna_uckarski_sajam_2014

Svi promidžbeni materijali Učkarskog sajma tiskani su na recikliranom papiru, ugostiteljski objekti na sajmu posluživati će jela na biorazgradivim tanjurima od šećerne trske, a za vrijeme trajanja manifestacije vršiti će se i selektivno odvajanje otpada u za to predviđenim tzv. ekološkim otocima.

Učka – Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, održanoj u restoranu Dopolavoro na Učki, najavljeno je 8. izdanje Učkarskog sajma. Ovogodišnje izdanje sajma održat će se ove nedjelje, 7. rujna, na prijevoju Poklon, u vremenu od 10 do 20 sati.

Sajam koji svake godine posjeti oko 8.000 posjetitelja, nudi pregršt zanimljivih sadržaja. Na ovogodišnjem, 8. Učkarskom sajmu, na 36 štandova svoje će proizvode nuditi mali proizvođači, obrtnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. U ponudi će biti zaista široka paleta raznovrsnih proizvoda, počevši od meda, rakija, vina, sireva, kolača, marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja. Prilika je to da se kupe proizvodi direktno iz ruku ljudi koji ih proizvode i kojih najčešće nema u trgovinama široke potrošnje, a ove će godine na sajmu biti i nekolicina eko proizvođača čiji proizvodi nose eko markicu.

uckarski_sajam_najava_2014 (1)

Povrh prodajnih štandova, na izložbenom dijelu moći će se razgledati izložba tradicionalnih alata, oruđa i posuđa kroz etno zbirku lovranšćine, tradicionalni zanati kao što su lončarenje na kolu, starinska kovačnica i izrada drvenih bačvi, autohtoni glazbeni instrumenti i njihova izrada, izložba nekadašnjeg načina života, a udruga ”Perunova svetinja“ na svojem će štandu predstaviti staru slavensku kulturu i mitologiju.

Ono što plijeni najveću pažnju na sajmu, posebno najmlađih posjetitelja, tor je s domaćim životinjama. Istarsko govedo – boškarin, istarska ovca – pramenka, domaća krava, istarski tovar i naravno koza i ove će godine biti dio sajma i jedne od njegovih glavnih zvijezdi.

Osim zabave organizatori su pripremili i niz zanimljivih predavanja koje će se održati na Maloj šumskoj sceni, a prvo na programu s početkom u 13 sati je ‘Ekološka proizvodnja povrća u 21. st.’ te ‘Sprijateljite se sa seljakom, hranite se lokalno’. Sat vremena kasnije na rasporedu su ‘Pretkršćanski običaji starih Slavena’, a u 15 sati ‘Samoniklo jestivo bilje Parka prirode Učka’ i kulinarska radionica ‘Kuhinja u prirodi – od livade do tanjura’.

uckarski_sajam_najava_2014 (4)

U obližnjoj maloj šumskoj sceni, program započinje već u 12:00 sati kada će održati predstava za djecu pod nazivom „Pra priče“, a zatim u 13:00 sati započinju edukativna predavanja. Prvo predavanje drži ekološki proizvođač povrća pod nazivom „Ekološka proizvodnja povća u 21. st.“, zatim u 14:00 sliijedi predavanje „Pretkršćanski običaji starih slavena“, a koje će održati udruga „Perunova svetinja“. Za kraj, u 15:00 h održati će se predavanje „Samoniklo jestivo bilje Parka prirode Učka“, a nakon njega kulinarska radionica „Kuhinja u prirodi – od livade do tanjura“.

Cijeli sajam pratiti će i bogati kulturno-zabavni program u kojemu će nastupiti klapa „Rožice“ i „Kamelija“, etno band „Svarica“, učenici PŠ Veprinac koji će izvesti svoju eko-predstavu, te 14-godišnji harmonikaš Arian Frlan, a za dobru zabavu pobrinuti će se popularni ”Anelidi”.

Organizatori sajma, Javna ustanova „Park prirode Učka“, za ovogodišnje izdanje sajma najavljuju i jednu bitnu novinu. Naime Učkarski sajam, od ove je godine, dio ZERO WASTE projekta koji za cilj ima smanjiti negativan utjecaj koje manifestacije i događanja imaju na okoliš odnosno potaknuti organizatore da događanja postanu tzv. događanja s „nula otpada“.

uckarski_sajam_poduckun (2)

Sukladno ciljevima i zahtjevima projekta svi promidžbeni materijali Učkarskog sajma tiskani su na recikliranom papiru, ugostiteljski objekti na sajmu posluživati će jela na biorazgradivim tanjurima od šećerne trske, a za vrijeme trajanja manifestacije vršiti će se i selektivno odvajanje otpada u za to predviđenim tzv. ekološkim otocima koje će pribaviti komunalno poduzeće „Komunalac“.

Na dan održavanja Učkarskog sajma starom cestom preko Učke prometovat će se jednosmjerno (od 9 do 21 sat) iz smjera Istre prema Kvarneru. Prilikom dolaska na sajam posjetitelji s Kvarnerske strane moraju proći tunel Učku, izlaze na izlaz Vranja i zatim starom cestom do Poklona. Za povratak kući koriste izlaz Veprinac te nastavljaju put kući. Posjetiteljima sajma biti će uručen bon, čijim će predočenjem na naplatnim kućicama, plaćati sponzoriranu cijenu cestarine od 10 kuna za 1 i 1a kategoriju vozila.

Također, organizirana je i izvanredna autobusna linija s polaskom iz Opatije (Slatina – Poklon – Učka – Slatina), koja će voziti svakih pola sata. U nedjelju će se do Poklona moći doći i pješice. Ako krećete iz Lovrana, polazak ja zakazan za 10:15 sati iz Lignja (ispred Javne ustanove ”Park prirode Učka“), a ako krećete iz Opatije potrebno je u 8 sati biti spreman na parkingu preko puta hotela “Admiral”.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!