AUDIO: Festival šparoga @ Lovran

tz-foto…i sakega aprila va šume je fila, si se rivaju i njih pobiraju…
…od 9. do 24. travnja traje fešta od šparoga…

Lovran – Ako netko zna iskoristiti delicije iz prirode to su Lovranci. Osim već poznate Marunade, uskoro na očekuje i jedanaesto izdanje Festivala šparoga.
Festival će započeti 9. travnja na gradskom trgu uz fritaju sa šparogama od 1.000 jaja i 30 kilograma šparoga, a trajati će sve do 24. travnja do kada će se po restoranima nuditi delicije spremljene od šparoga.
Osim što ćete uživati u okusima fritaje od šparoga, zabavljati ćete se uz bend ”Parangali”, harmonikaša ”Guerrini”, Puhački orkestar Lovran, a Duško Jeličić Dule premijerno će izvesti pjesmu ”Šparuge lovranske”. Kako bi privukli što veći broj turista, u organizaciji Lovranskih vila, turisti će moći uživati u branju šparoga na gospodarstvu Oraj te će naučiti na koji način se šparoge mogu pripremiti.
A jeste li razmišljali kada su se šparoge prvi put javile na meniju, tko je među prvima u njima uživao i zašto? Evo nekoliko detalja iz povijesti ove samonikle biljke.
lovran-fritaja-liburnijanet
Egipćani su šparogu koristili još prije 4500 godina kao svetu biljku te su je ostavljali u grobnicama darivajući svoje mrtve. U staroj Kini, 3000 g.p.n.e, šparoga se koristila kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina, te se smatralo da ublažava bolove u nogama i koristila se u pripremanju kupki.
U kineskoj medicini smatra se da šparoga izaziva uzvišene osjećaje u ljubavi kao i prema prijateljima, dok se u Indiji smatraju da potiče plodnost.
Poznato je da je i Hipokrat upotrijebio, upravo, šparogu kao lijek protiv bolova u kukovima,. U Njemačkoj je šparoga postala poznata tek u 16. stoljeću i od tada se mnoge upute nalaze u bilinarskim knjigama. U Francuskoj je bila poznata po diuretičkom djelovanju, a bogataši su joj pripisivali afrodizijska svojstva.
Šparoge su počele, a kako Šajeta u svojoj pjesmi Šparoge blues pjeva ” i sakega aprila va šume je fila, si se rivaju i njih pobiraju…”, možemo samo reć’ – Živa istina.
Za fritaju, ili protiv bolova, ili pak kao afrodizijak, nije bitno na koji ih način i zbog čega konzumirate, ali pazite na čijoj ih parceli berete. Ako ne volite brati šparoga, put pod noge i na tržnicu…
Šajeta – Šparoga Blues

Serena Calderara / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Festival šparoga @ Lovran
FOTO: Vela fritaja va Lovrane
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!