AUDIO: ”Gerbaz giipuja“ novi album Damjana Grbca

gerbaz_giipuja_damjan_grbac_1

Damjan Grbac sada se etablira na hrvatskoj jazz sceni novim nosačem zvuka GERBAZ GIIPUJA kao još sigurniji i zreliji autor te aranžer i vođa kvarteta.

Kastav – Nakon zanimljivog i od kritike hvaljenog albuma ”Giipuja“ kojim se Damjan Grbac, progresivni jazz glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije, uspješno predstavio široj publici, sada se etablira na hrvatskoj jazz sceni novim nosačem zvuka ”Gerbaz giipuja”.

Fuzija jazza i istarske ljestvice platforma je za veliku slobodu interpretacije i neiscrpni motiv svih četiriju glazbenika koji su sudjelovali na projektu, a visoke glazbene domete prepoznala je i diskografska kuća Menart, koja je objavila album.

Damjan Grbac

Damjan Grbac

Nosač zvuka GERBAZ GIIPUJA donosi pet autorskih skladbi inspiriranih tradicionalnim napjevima te jednu tradicionalnu kompoziciju. „Sve su izvedbe snažne i duboke te poneke zazivaju odmak od slušanja slijedeće, ali zato su se između određenih brojeva smjestila četiri kratka intermezza kao mali deserti između glavnih jela,“ ističe Damjan Grbac te dodaje:“ Što god očekivali od ovog CD-a, iznenađenja neće nedostajati jer GERBAZOM putujemo u glazbeno međuzemlje Istre i Primorja gdje, kažu legende, caruju strašna bića i vilenjaci“.

Bitno je reći da su se na drugom projektu Damjana Grbca promjenila i dva člana sastava. Njemačkog saksofonistu Klausa Gesinga zamijenio je talijanski Andreas Marinello, a istarskoga muzikologa Daria Marušića zamijenio je sjajni zagrebački multiinstrumentalist Marko First koji osim sopila i mnogih drugih egzotičnih puhaćih instrumenata svira i violinu. Uz Damjana Grbca na kontrabasu i prepoznatljivog i provjerenog bubnjara Tončija Grabušića sastav je dobio čvršći zvuk i novu dimenziju interpretacije. Damjan Grbac je po drugi puta uspješno okupio šaroliko društvo različitih senzibiliteta, od kojih je jedan član opet stranac, što se pokazalo dobitnom kombinacijom.

Prepoznavši kvalitetu, projekt su sponzorski podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Kastva, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Viškovo, Studio G.I.S. d.o.o., Autotrans d.o.o., Matica hrvatska Kastav, Grad Kastav.

N. C. / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net