Automobilizam – Nova rally sezona kreće iz Kumrovca

Hrvatin-Stiperski (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

7. Ina Rally Kumrovec i ove godine pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, na startu devet posada Istre i Kvarnera.

Rijeka – Do starta nove automobilističke sezone u Hrvatskoj odbrojavaju se sati. Da je tome tako, za rani početak sezone već su nekoliko godina zaslužni vrijedni sportski entuzijasti zagrebačkog Autokluba Delta Sport, organizatori već tradicijskog „7.Ina Rallya Kumrovec 2018.“ što će se odvijati u petak 2. i subotu 3. ožujka.

Koncept manifestacije, čija je počasna pokroviteljica predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, nije doživio promjene u odnosu na proteklu godinu, ali će zato,kako sudionike, tako i brojne fanove brzina koji u velikom broju pohode najpoznatije „selo svijeta“ dočekati znatno drugačiji uvjeti vremenskih (ne)prilika koje nisu mimoišle niti ovaj kraj. Snijega ima, temperature su niske, nisu sibirske, ali hladnoća „grize“, no do samog starta moguće su i promjene. Nastup na ovoj međunarodnoj manifestaciji prijavilo je 56 posada iz sedam europskih zemalja – Mađarske, Austrije, Slovenije, Italije, Srbije, Rumunjske te najviše 42 posade iz 15 hrvatskih klubova kojima je ovo prvo bodovno natjecanje sezone 2018. U kojoj će za rally Prvenstvo Hrvatske biti ukupno pet natjecanja.Elitu predvodi prošlogodišnji pobjednik Austrijanac Niki Mayr-Melnhof s novim suvozačem Thomasom Zeiserom u prestižnom automobilu „Ford Fiesta R5“. Prije godinu dana bio mu je to prvi nastup u Hrvatskoj, a pobjeda je uljepšala njegovo oduševljenje.

JUGOVAC-MILANOVIĆ (AK Istra racing team Pazin) snimio M.Krpan

Slovi najvećim favoritom, a konkurencija sunarodnjaka i Mađara, kao i njihova voznog parka traži respekt. Najbrojniju hrvatsku ekipu (13 posada), ujedno domaćina AK Delta Sport, predvode aktualni državni prvaci 2017.godine Mađari Krisztian Hideg i Istvan Kerek (Škoda Fabia R5), ujedno pobjednik Kumrovca prije dvije godine, te trostruki pobjednik još jedan Mađar Janos Sziulagyi uz suvozačicu Alexandru Varadi (Mitsubishi Lancer Evo IX). Stižu i slovenski prvaci Rok Turk i Blankla Kacin u Peugeotu 208 R2, no otvorenje sezone proći će bez najtrofejnijeg hrvatskog rally asa Juraja Šebalja. Za prve bodove sezone borit će se i devet posada klubova Istre i Kvarnera. Tri su posade porečkog Autokluba D.T., ove sezone u djelomično izmijenjenim sastavima: Toni Malinarich-Lari Matošević (Renault Clio Sport), David i Karlo Pelicar (Peugeot 106 Rally) i Nenad Hrvatin-Doris Labinjan (Peugeot 306 Gti), jedna pazinskog Istra racing teama Sandi Jugovac-Dorijano Milanović (Peugeot 106 Rally), te Denis Močibob iz AK Buzet Autosporta uz suvozača Duška Banjeglava (AK Delta Timing Zagreb) u Seat Ibiza Cupra. Dvije posada stižu iz AK Opatija Motorsport: Tomas Hrvatin-Marko Stiperski (Renault Clio RS) i Mateo Butorac-Luka Raštegorac (Citroen C2 R2), dok otac i sin Branko i Tomislav Jeffrey Jemrić vozi svaki za sebe u bojama AK AD Astra iz Kastva. Otac Branko u Škoda Fabia 1.9 RS vozi uz Tomislava Tomaškovića (AKK Zanatlija Zagreb), a sin Tomislav uz Bruna Šinceka u Škoda Fabia 1.4.

Pripreme za organizaciju natjecanja su u punome jeku. Brojne strane posade u ovako ranom otvaranju sezone kumrovečki rally uvrštavaju u svoj program kao izvrstan trening pred domaću sezonu, dok hrvatske posade, među kojima je na listi prijava puno mladih i novih žele do prvih, obzirom na „sprint“ rally skromnih, ali pokazalo se već, moguće i presudnih bodova za kraj sezone. Dvodnevni program počinje u petak, 2. ožujka, atraktivnim prologom na parkiralištu Termi Tuhelj gdje se vozi dnevni i noćni brzinac dug dva kilometra, a kojeg prenosi i Kreator TV. Posebne nagrade za najbolje prvog dana dodijelit će se u Element baru Termi Tuhelj na večernjem party-ju. Dan kasnije još četiri brzinska ispita vozit će se u blizini Kumrovca. Itinerer je dug 59,47 kilometara, od čega čak 70 posto otpada na brzinske ispite Kumrovec i Zagorska sela, koja se voze po dva puta. Nastavljena je tradicija sada već kultnog mjesta za publiku kod OŠ Josipa Broza gdje se svake godine okupi nekoliko tisuća gledatelja. Oni s jednog mjesta mogu vidjeti prilično dugačak i atraktivan dio staze uz koji ima više od 500 prolazaka. Ljubitelje brzina krajem tjedna u pitoresknom zagorskom kraju očekuje prava adrenalinska poslastica. Startna i ciljna ceremonija održat će se u Muzeju Staro selo u Kumrovcu.

Foto i tekst: Miroslav Krpan / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net