Autorske i volonterske priče Crvenog križa Opatija – Radionica “Zero Waste – Smanjimo otpad”

Prije samog predavanja i panel-diskusije, organizatori su najavili predstavljanje i razmjenu korisnih predmeta koji bi mogli završiti u otpadu, pa sve zainteresirane pozivaju da donesu jedan predmet koji im ne treba, a nekom drugom bi mogao poslužiti.

Opatija – Gradsko društvo Crvenog križa Opatija ovog proljeća počinje s provođenjem još jednog hvalevrijednog projekta kojim se nastoji valorizirati volonterski rad i rad za dobrobit zajednice, te potaknuti građane da se pridruže postojećim humanitarnim ili društveno korisnim akcijama, ali i da pokrenu nove. Tako će ove srijede, 17. travnja s početkom u 18 sati, u prostorima GD CK Opatija (Ulica J. Rakovca 15) započeti prva radionica unutar projekta “Autorske i volonterske priče Crvenog križa”, u sklopu koje će se naglasak staviti na važnost očuvanja okoliša i smanjenja otpada.

Radionica pod nazivom “Zero Waste – Smanjimo otpad” organizirana je povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, a cilj radionice nije samo upoznati okupljene sa važnosti očuvanja okoliša, već i pronaći konkretna rješenja, primjenjiva na razini lokalne zajednice, kojima se može smanjiti gomilanje otpada koji proizvodimo, odnosno kojim se može naći nova uporabna vrijednost za predmete koje smo željeli odbaciti. Radionicu će, uz prigodno predavanje i projekciju, voditi Radmila Rakas, umirovljena prosvjetna radnica koja dvije godine volontira u opatijskom Crvenom križu. Riječ je o dugogodišnjoj aktivistici Udruge “Žensko zdravlje i okoliš” koja je u Kanadi (gdje Udruga djeluje) provela 20 godina života, a sada živi u Opatiji i svoje iskustvo i znanje prenosi slušateljima koji vjeruju u moć zajednice. Nakon predavanja i projekcije očekuje se i panel-diskusija, u kojoj će kao pozvani panelisti sudjelovati Milan Jokić, tajnik Udruge stanara i suvlasnika zgrada, te mr.sc. Dobrica Rončević, voditelj epidemiološkog odjela NZJZ PGŽ. Međutim, prije samog predavanja i panel-diskusije, organizatori su najavili predstavljanje i razmjenu korisnih predmeta koji bi mogli završiti u otpadu, pa sve zainteresirane pozivaju da donesu jedan predmet koji im ne treba, a nekom drugom bi mogao poslužiti.

Ravnateljica GD CK Opatija, mr.sc. Đana Pahor, istaknula je kako Crveni križ kontinuirano radi na promicanju volonterstva, a uz Sajam volonterstva koji se u suradnji s Udrugom “Kulturni front” organizira od 2017. godine, novozapočeti projekt “Autorske i volonterske priče Crvenog križa” nastoji dodatno doprinijeti promicanju volonterstva, upoznavanju i povezivanju volontera, prezentaciji njihovih aktivnosti široj javnosti te jačanju lokalne zajednice. Organizatori tako planiraju ovakve radionice priređivati svaki mjesec te kroz njih prezentirati rad brojnih volontera Crvenog križa, uz poseban fokus na originalne, autorske i kreativne projekte koji svojim sadržajem odskaču od tipičnih aktivnosti Crvenog križa, ali su istovremeno potpuno usklađeni s vrijednostima i načelima humanosti, nepristranosti, neutralnosti, neovisnosti, dobrovoljnosti, jedinstva i univerzalnosti.

error: Content is protected !!